Witam wszystkich.
Starałem się napisać w miarę jasno temat, ale pole "temat" jest trochę za krótkie
Jestem nowym użytkownikiem, przyznam, że zarejestrowałem się w poszukiwaniu wiadomości. U mojego ojca (57l.) zdiagnozowano ok. 2 lat temu raka niedrobnokomórkowego (płaskonabłonkowego) płuca prawego. Ojciec właściwie zakończył już aktywne leczenie, gdyż dwie serie chemii, oddzielone naświetleniami nie pomogły. Lekarz prowadzący (Centrum Onkologii na Roentgena w W-wie) stwierdził, że w chwili obecnej nie może już pomóc - guz od początku był nieoperacyjny. Konsultacja u pneumoonkologa (chyba nie przekręciłem) w Międzylesiu pod W-wą potwierdziła"kropka w kropkę" tę diagnozę.
Lekarz ten jednak wspomniał o ewentualnej możliwości udziału w testach klinicznych eksperymentalnych metod leczenia tej odmiany raka. Nie zrozumcie mnie źle - lekarz niczego nie obiecywał (a my żadnej obietnicy nie oczekujemy), jedynie wspomniał, że w niektórych ośrodkach w kraju (ponoć na Wybrzeżu) mogą być prowadzone takie testy czy eksperymenty i być może ojciec mógłby się "załapać" do takich badań - no bo nie mamy nic już do stracenia...
Czy Ktoś z Was słyszał o takich badaniach/testach, ma jakieś informacje, namiary (mówimy oczywiście o badaniach i metodach klinicznych)? Informacje prosiłbym na PW lub mailem.
Jeśli post umieściłem w nieodpowiednim dziale, proszę o przeniesienie do właściwego lub usunięcie.
Ukłony,
wielkamucha