Zwracam się do Państwa o pomoc w interpretacji wyników TK.
Mam 25 lat i dwa miesiące temu, na badaniach wstępnych do pracy, RTG klatki piersiowej wykazało zmianę w śródpiersiu (niestety opis został u lekarza), lekarz pulmonolog skierował mnie na TK.
WYNIK BADANIA:
Badanie wykonano warstwami 1,25 mm, w opcji spiralnej po podaniu środka cieniującego iv.
W badaniu TK w śródpiersiu górnym przednim po stronie prawej widoczny jest okrągły, dobrze odgraniczony obszar o wym. 48 * 45 mm, o gęstości od /-/ 15 do 23 jH, zmiana posiada cienką torebkę. Po podaniu środka cieniującego brak cech istotnego wzmocnienia zmiany. Poza tym pola płucne bez uchwytnych zmian ogniskowych, o prawidłowym upowietrznieniu. Śródpiersie bez cech obecności powiększonych węzłów chłonnych.
Obraz TK przy zgodnych objawach klinicznych odpowiadać może: torbieli skórzastej, innym guzom zawiązkowym bądź grasiczakowi.
Dodam, iż czuję się bardzo dobrze, wyniki krwi są również ok. W październiku 2011 roku miałam usuwany z piersi Fibroadenoma mammae (znieczulenie miejscowe) w noc po zabiegu uporczywy ból w klatce piersiowej - tuż za mostkiem - myślałam że to ból po wycięciu i nie przejmowałam się nim. Miesiąc później ból się powtórzył - ból w mostku, bolesność przy kichaniu, nie mogłam złapać głębokiego oddechu, wykonywać skrętów ciała, spać na plecach i na lewym boku - stosowałam IBUM i po ok 3 dniach przechodziło - myślałam, że to może nerwoból itp., bądź przewianie. Ból ten powrócił w styczniu oraz w lutym - kiedy to miałam anginę. Po zdjęciu RTG powiązałam objawy i sądziłam, iż może to syndrom Titzego - gdyż objawy przechodziły po lekach przeciwzapalnych. Bardzo proszę o pomoc.
Zmiana jest dobrze odgraniczona, nie wzmacnia się po podaniu kontrastu, do tego posiada torebkę - to wszystko może świadczyć o jej nienowotworowym charakterze, natomiast opisujący radiolog zasugerował również grasiczaka (dość rzadki nowotwór).
Bardzo dziękuję za odpowiedź, lekarz kierujący nie widział jeszcze wyników - mam nadzieję, że jutro mnie przyjmie.
Ciekawa jestem co będzie ze mną dalej, jakieś dodatkowe badania, wycięcie itd...
[ Dodano: 2012-04-11, 17:04 ]
Wróciłam właśnie od lekarza kierującego - jego przypuszczenia to grasiczak, radził abym usunęła go i dał skierowanie do kliniki chirurgii klatki piersiowej. Mam nadzieję, że skończy się tylko na tymektomii, bez chemioterapii itp., dodam, że nie mam żadnych objawów miastenii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum