Witam.
Otrzymałam dziś wynik z tk i mam pytanie co do interpretacji pewnej kwestii mianowicie.....
W obrębie mięśnia tarczowo-gnykowego po stronie lewej ognisko gromadzenia kontrastu wielkości 7mm , dość odgraniczone- zmiana niepewna,mozliwy naczyniak,nie mozna wykluczyć zmian naciekowych.
Powinnam sie bać ?
Powinnam szukać onkologa?
dość odgraniczone- zmiana niepewna,mozliwy naczyniak,nie mozna wykluczyć zmian naciekowych.
Według radiologa zmiana nie jest jednoznaczna do oceny, jest malutka stąd pewnie jego trudność oceny.
Violik napisał/a:
Powinnam sie bać ?
Jeśli naczyniak to nie, jeśli zmiana naciekowa to wymaga dalszej diagnostyki.
Nie ma co teraz roztrząsać czy się bać/czy nie bać, trzeba szybko zadziałąć żeby określić charakter owej zmiany.
Violik napisał/a:
Jadę w czwartek do Zabrza.
Bardzo dobrze, że szybko działasz.
Nic nie jest jeszcze przesądzone więc nie nakręcaj się na najgorsze, pozdrawiam.
Od roku walcze z choroba autoagresywna ukladu immunologicznego ale niestety leki nie przynoszą żadnych popraw wrecz przeciwnie stqd dodatkowe badania .....z 2 szpitali mnie odstawiono z kwitkiem pojechalam do 3 i powiedzialam nie wyjde jak mnie jakis lekarz nie przyjmie i przyjął maszyna ruszyła cześć badan robie prywatnie bo wizyta w czwartek a w domu 2 synow więc działać trzeba ....
[ Dodano: 2017-06-27, 21:23 ]
Nie nakręcam się ale jestem realistka.
Dziękuję za reakcje 🍀
i powiedzialam nie wyjde jak mnie jakis lekarz nie przyjmie i przyjął maszyna ruszyła
I bardzo słusznie, jeżeli coś się niepokojącego dzieje a leczenie nie przynosi rezultatów to trzeba poszukiwać do skutku przyczyny.
Violik napisał/a:
a w domu 2 synow więc działać trzeba ....
To jest na pewno ogromny powód ale i dla siebie też trzeba walczyć.
Violik napisał/a:
Nie nakręcam się ale jestem realistka.
I słusznie ale jeszcze nie masz ostatecznej diagnozy i miejmy nadzieję, że zmiana okaże się naczyniakiem choć stwierdzenie o naciekach wiem, że może budzić lęk, tylko pamiętaj, że zmiany naciekowe nie zawsze oznaczają najgorsze, mogą też być związane z jakimś stanem zapalnym.
Witam.
Jestem po konsultacji w Zabrzu i niestety guza postawili na 2 miejscu ponieważ jest podejrzenie Ziarniniakowatości Wegenera z powodu zajęcia nosa. Także teraz poszukuję kogoś kto zrobi biopsje z nosa bo nie chca sie podjąć gdyż dochodzi już do perforacji przegrody nosa.
Violik,
A Zabrze nie może Ci podać namiarów na jakąś placówkę, w której dokonaliby u Ciebie biopsji, przecież Oni powinni być najlepiej w tym zorientowani kto może Ci pomóc.
Dziękuję Wam za podpowiedzi oni kieruja mnie do Krakowa do Instytutu Immunologii albo do Warszawy. To pierwsze mam bliżej. Ogólnie lecze sie też w Ustroniu od zeszlego roku gdyz mam Zespół Sjogrena ehh mętlik w głowie mam trochę i tak mnie spychaja od jednego do drugiego. Podobno Wegenera jest bardzo ciężkie do zdiagnozowania cAnca mam ujemne ale ten nos i ostatnio bole2glowy no i kaszel....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum