przerzut do węzła chłonnego, brak ogniska pierwotnego
Wykryto u mnie przerzut do węzła chłonnego szyjnego /rak płaskonabłonkowy g2/, po wycięciu zrobione badania tomografię, pet. Brak ogniska pierwotnego. Zastosowano radioterapię 30 naświetlań. Minęło pół roku dalej badania, na razie nic nie wykryto ogniska pierwotnego. Żyję jak na beczce z prochem,cały czas na coś czekam. Może ktoś miał podobny przypadek
przerzuty raka nizkozróżnicowanego G2 raka płaskonablonkowego z tendencją do keratynizacji w węzłach chłonnych.To wszystko co miałam wypisane na ten temat
[ Dodano: 2014-06-04, 21:19 ]
a co to jest immunohistochemia?
Dodatkowe badania na materiale, barwienia różnego rodzaju, mogące wskazać z większym lub mniejszym prawdopodobieństwem ognisko pierwotne nowotworu. Takich badań nie było?
zaznaczę jedno miałam ten węzeł chłonny od dwóch lat i cały czas lekarz rodzinny wypisywał mi antybiotyk. Pózniej pojechałam do rodziców na ukrainę i tam zbadał mnie chirurg onkolog,pobrali biopsję i odrazy po wynikach biopsji pobrali do badania węzeł chłonny.Przy wycięciu wyszło że był bardzo rozrośnięty w głębi szyi.Nu a po zbadaniu wyszli taki wyniki histologiczne. Pózniej po powrocie do Polski zgłosiłam się do krakowa do kliniki onkologii na garncarskiej.Zlecili badania Pet,zbadali jeszcze raz wycinek z węzła chłonnego i zlecili radioterapię
[ Dodano: 2014-06-04, 21:30 ]
nie takiego badania nie miałam,chyba że może było robione tutaj jak badali ten wycinek już w Polsce,ale nic na ten temat nie mam nigdzie wpisane i nic mi nie mówili
[ Dodano: 2014-06-04, 21:32 ]
a czy mogę zrobić takie badania gdzieś? bo mam ten wycinek u siebie
A masz możliwość zdobycia preparatu (całego węzła) z miejsca, gdzie był badany celem ponownego zbadania?
W PET zupełnie nic nie zaświeciło?
Co naświetlano w Krakowie, szyję?
Edit: okej, dopisałaś odpowiedź w międzyczasie. Takie badanie można zrobić, należy zadzwonić do zakładu Patologii w szpitalu, w którym się leczysz i zapytać, czy można to zrobić ot tak, czy konieczne jest np. skierowanie od prowadzącego. Jeśli nie, zapewne byłoby to odpłatnie wykonywane. Pytanie tylko, czy masz wycinek z węzła czy cały pobrany węzeł.
Aczkolwiek dość dziwne, że w Krakowie nikt tego nie zaproponował.
Ok. Ja na Twoim miejscu zadzwoniłabym na patologię na Garncarskiej, skoro tam się leczysz (nr tel: 12 421 20 98) i zapytała o możliwość wykonania immunohistochemii na preparacie węzła chłonnego (fragment). Procedura jak opisałam wyżej.
Czy próbowałaś konsultacji w innych ośrodkach, np. Gliwice?
Ok, dziękuję za informację, własnie jadę w tym tygodniu na badanie kontrolne i zapytam lekarza prowadzącego na ten temat. Niestety nie konsultowałam się w innych ośrodkach, nawet nie wiem czy mogę tak po prostu tam pojechać na konsultację.
W każdej chwili, byle byś miała całą swoją dotychczasową dokumentację ze sobą. Do samego onkologa nie jest potrzebne skierowanie. I szczerze mówiąc, jeśli miałabyś szansę skonsultować się z Gliwicami - polecam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum