Witam,
Proszę o radę, który ze sterydów - deksametazon ( Pabi-Dexametazon) czy prednizon (Encorton) jest lepszym lekiem z wyboru przy stosowaniu w obrzęku mozgu spowodowanym guzem przerzutowym (przerzut w mózdzku)?
Julianna1, Witaj,moja mama zażywała Pabi,ale jest to sprawa bardzo indywidualna i myślę że powinnaś stosować sie do zaleceń lekarza prowadzącego,a ten przerzut jest nieoperacyjny?Pozdrawiam
Julianna1,
Generalnie stosuje się deksametazon, ponieważ nasi chorzy z przerzutami do oun wymagają dużych dawek sterydów, a deksametazon jest silniejszym lekiem niż prednizon - 1 tabl. a 5 mg Encortonu ma wartość 3/4 tabletki a 1 mg Pabi-Deksametazonu jeśli chodzi o działanie przeciwzapalne.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
A masz zamiar lekarzowi mówić który steryd ma podawać?
Był moment, że moja mama podczas choroby (przerzuty do mózgu) wymiotowała przez ok. 2 tygodnie. Dużo czytałem w internecie i po położeniu jej do szpitala zasugerowałem lekarzowi, aby podać mannitol. Lekarz był normalny i powiedział że spróbuje. Po podaniu wymioty ustąpiły jak ręką odjął. Moim zdaniem każdy lekarz powinien mieć w sobie trochę pokory, chociaż większości szczególnie małomiasteczkowych lekarzy wydaje się że wszystkie rozumy pozjadali.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum