Witam.
Czy takie osoby jak my (po operacji tarczycy z powodu raka brodawkowatego) mogą jeździć nad morze? Czy są jakieś przeciwwskazania? w sobotę mam jechac na jeden dzień, ale nie wiem czy mogę...
Tak, ale czytałam że zmiana klimatu może źle wpłynąć na te hormony itd. A ktoś kto mieszka nad morzem nie zmienia przeciez klimatu nie wiem, pytam bo nie chce sobie zaszkodzić... Ktoś coś wie na ten temat?
anka244,
A lekarz co na to?
Wiesz ten nasz nadmorski jod to trochę przereklamowany ale zmiana klimatu może mieć jakiś mały wpływ. Tylko Ty zamierzasz jechać na jeden dzień to raczej nie powinno Ci to zaszkodzić w tak krótkim czasie.
Podobno nowotwory tarczycy nie lubią nadmorskiego klimatu ale to gdzieś mi się tylko obiło o uszy, nie mam na to poparcia medycznego.
Marzenka, z lekarzem nie mam jak tego skonsultować bo jest na urlopie, dlatego tutaj zadałam Pytanie...tak, jadę na jeden dzień tylko...ale mimo wszystko nie wiem czy mogę 😥
Witaj. Jestem przed planowanym radiojodem a w związku z problemami z barkiem poprosiłam w Gliwicach o opinię na temat możliwości korzystania z zabiegów rehabilitacyjnych. Otrzymałam zaświadczenie o braku przeciwwskazań co do leczenia klimatyczno sanatoryjnego i zabiegów nie ingerujacych w organizm czyli ćwiczeń i masaży. Jest to dowód na to że leczenie klimatyczne nie jest zakazane 😊 jedź i odpoczywaj. Pozdrowka
Witam.
Za miesiąc mam mieć tomografię z kontrastem, a z tego co mi wiadomo osoby z nadczynnością tarczycy nie powinny mieć podanego kontrastu jodowego.
Czy ktoś miał tomograf z kontrastem? Chodzi mi o " tarczycowe" osoby. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Witam.
Za miesiąc mam mieć tomografię z kontrastem, a z tego co mi wiadomo osoby z nadczynnością tarczycy nie powinny mieć podanego kontrastu jodowego.
Czy ktoś miał tomograf z kontrastem? Chodzi mi o " tarczycowe" osoby. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Ja miałam zgodnie z tą zasadą:
"pacjenci z rozpoznanymi chorobami tarczycy powinni być badani w TK z podaniem jodowego środka kontrastowego w przypadku prawidłowych parametrów TSH, fT3 i fT4, ponadto powinni dostarczyć aktualne wyniki tych badań. Pacjenci z nadczynnością lub niedoczynnością tarczycy mogą być poddani badaniu TK z podaniem kontrastu jodowego tylko w stadium tzw. eutyreozy, tj. prawidłowego poziomu TSH, fT3, fT4. W niektórych przypadkach wymagana jest dodatkowo konsultacja endokrynologa o braku przeciwwskazań do podania jodowego środka kontrastowego"
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2018-04-17, 16:58 ] Proszę zgodnie z Regulaminem forum wpisywać źródło zamieszczanych cytatów, podawać linki do źródła informacji.
anka244,
Nie możesz tak myśleć, bo zamiast się cieszyć nowym życiem, dalszym życiem, które zostało Ci dane sama się zamęczasz. Oczywiście, że ten strach jakiś w Tobie zawsze będzie, to nieuniknione ale nie możesz się sama napędzać i ciągle żyć w strachu bo marnujesz każdy dzień swojego cennego życia. Zobacz jakie życie jest trudne, przekonałaś się już o tym i nie marnuj je na zamartwianie na zapas bo jak ma coś wrócić czy pojawić się nowego to i tak zawita do Ciebie bez względu na Twoje myślenie ale może nigdy do Ciebie choroba nie wróci a Ty zmarnujesz sobie swój cenny czas na umartwianie.
Tak jak pisze marzena66, nie można się negatywnie nakręcać. Ja miałem 4 rocznice 17. marca tego roku. Kontrola „ostateczna” (z jodem) w szpitalu wypada mi w lipcu, wierzę że bedzie dobrze, ale też nie można się nastawiać . Pozdrawiam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum