Witam wszystkich,
To jest mój pierwszy post na forum, a dotyczy on mojej kochanej żony.
Żona ma 32 lata i pod koniec listopada 2016 wyczuła pod lewą pachą niebolący guzek o wielkości około 4cm.
Po pierwszych konsultacjach, zostaliśmy skierowani do lekarza onkologa, który zlecił wykonanie biopsji cienko-igłowej pod kontrolą USG.
W trakcie biopsji lekarz wykonał również USG piersi, w których znalazł dwie atypowe zmiany, z których również pobrał biopsję.
Wyniki biopsji cienko-igłowej były dla nas druzgocące. Biopsja wykazała pod lewą pachą raka niedrobnokomórkowego, a w lewej piersi dwie zmiany o cechach C3 i C4.
W opisie lekarz stwierdził, że obraz cytologiczny biopsji z piersi i pachy nie korelują w rozmazach z węzłem pachowym.
Następnie prowadzący nas lekarz onkolog skierował nas na badania PET/CT, rezonans MR piersi z kontrastem oraz na końcu jeszcze raz na biopsje, tylko grubo-igłową.
Jesteśmy po dwóch pierwszych badaniach, których wyniki zamieszczam poniżej oraz wykonaliśmy prześwietlenie RTG płuc, które nic nie wykazało.
Wyniki PET/CT i rezonans MR piersi, wskazują z większym prawdopodobieństwem, że przerzut do pachy ma źródło w lewej piersi.
Lekarz na podstawie dostępnych wyników stwierdził, że żonę czeka radykalne leczenie.
Wycięcie zmian w piersi oraz usunięcie wszystkich węzłów chłonnych oraz najmocniejsza chemioterapia.
Lekarz stwierdził także, że wynik biopsji grubo-igłowej, który mamy otrzymać po 10 lutego, po konsultacji z lekarzem odpowiedzialnych za chemioterapię, określi nam sposób leczenia i kolejność, co będzie najpierw: chemioterapia, czy zabieg chirurgiczny.
Moje pytania dotyczą interpretacji wyników, być może ktoś jest na ich podstawie powiedzieć coś więcej?
1. Czy możliwe, aby rozpoznanie z biopsji cienko-igłowej tak mocno mijało się z diagnozą ?
2. Czy możliwe, aby obraz cytologiczny z biopsji z piersi nie korelował z węzłem pachowym, jeśli kolejne badania mówią co innego?
3. Czy biopsja grubo-igłową węzła pachowego ze 100% pewnością określi typ przerzutu ?
4. Jeśli to rak piersi, na podstawie wyników, czy można określić rokowania ?
5. Czy proponowana przez lekarzy chemioterapia przed operacyjna, to w tym przypadku słuszna koncepcja?
6. Czy wyniki SUVmax na badaniu PET dla wątroby, śledziony i wskazanego ciała grasiczego nie są powodem do niepokoju ?
7. Czy wyniki rezonansu MR piersi prawej, mówiące o dyskretnych punktowych ogniskach wzmocnienia poniżej 5mm, to jakiś powód do niepokoju?
Za odpowiedzi na pytania oraz za wszystkie sugestie na podstawie wyników, które mogłoby pomóc mojej żonie, będę bardzo Państwu wdzięczny. Dziękuje.