Moj tata ma jutro operacje wycięcia całego języka wraz z podstawą + węzły chłonne.
Stwierdzono u niego dwuogniskowy rak języka cT2(m)N2bMx (a na drugiej kartce pisalo:cT4N2cMO).
Z powodu wysokiego zaawansowania miejscowego T4 musi byc wycięty.
Prosze o informacje jak wygląda rekonwalescencja po operacji, czego moge sie spodziewac,
jak to wszystko bedzie wygladac i ile to bedzie trwalo, jak dlugo bedzie w szpitalu,
jak bedzie wygladac jego zywienie..
mam mnóstwo pytan i prosze o odpowiedz.. moze ktos byl w tej samej sytuacji?
Czy ma szanse na wyleczenie?
Po zabiegu jest planowana chemioterapia i radioterapi. Wyciecie calego jezyka wraz z podstawa jest konieczna. Rak objal dwie strony jezyka z przezutami do wezlow chlonnych. Podczas operacji rowniez maja zrobic rekonstrukcje jezyka pobierajac tkanki z uda
Czyli planowany jest zabieg radykalny, który może doprowadzić do wyleczenia z choroby... Jeśli chodzi o szanse... To pojedynczemu pacjentowi albo się uda, albo nie... Chemioterapia ma zniszczyć komórki nowotworowe, które zdążyły się już rozsiać, zaś radioterapia ma wyeliminować komórki nowotworowe, które mogły zostać w marginesie zabiegu...
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
to wiem, o chorobie wiem chyba wszystko tylko nie wyobrazam sobie jak to bedzie wygladac po operacji, na co sie przygoowac, ile czasu bedzie w szpitalu, w jakim czasie wszystko w miare wroci do normalnosci , jak bedzie wygladac jego zywienie.. ?
Leżałem w szpitalu z dwoma panami po rekonstrukcji języka. Mieli radioterapię. Jeden miał chyba ze 20 lat, drugi koło 50. U obu zadziwiająco szybko wracała sprawność w mowie. Jedli normalnie, co mnie dziwiło. Ten starszy nawet nie rzucił palenia...
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum