Witam wszystkich na forum.
To mój pierwszy wpis. Od dawna śledzę wpisy na tymże forum i widzę, jak bardzo się wspieracie.
U mojego Taty we wrześniu stwierdzono nowotwór płaskonabłonkowy języka G2 (lewa strona)
z przerzutami do węzłów chłonych szyi po stronie lewej.
Usunięto 1/3 języka i węzły.
Podano 2 chemie i 30 razy był naświetlany.
Dziś mijają 2 miesiące od zakończenia leczenia.
Od 3 tygodni na twarzy po lewej stronie i szyi pojawia się obrzęk limfatyczny (jak nas poinformowano).
Zrobliśmy badania kontrolne - OB 133, CRP 74!
Dodam, że: w rezonansie mózgu i kręgosłupa, rtg płuc, usg tarczycy, prawego węzła szyjnego i brzucha bez zmian przerzutowych.
Także język bez cech wznowy.
Boję się jednak, że tak wysokie OB świadczy o jakimś przerzucie.
Czy ktoś z Państwa też miał takie wyniki badań? Czy to normalne? Czy powodem może być obrzęk?
Będę wdzięczna za odpowiedź, bardzo się martwię.
Mój Tato ma 55 lat. :(
Mam pytanie ... Mój Tato 2 miesiące temu skończył radioterapię. Cały czas jest osłabiony, senny, nie ma siły. Czy to normalne? Jak długo to może trwać?
Może to nie radioterapia jest przyczyną a toczący się proces nowotworowy? Nie wiemy kompletnie nic o chorobie, która leczona jest radioterapią. Utrzymywanie się efektów ubocznych leczenia napromienianiem może trwać od kilku dni do kilku miesięcy w zależności od intensywności, rodzaju itd.
Pozdrawiam
_________________ www.rjforum.pl - Nowotwór jądra to nie wyrok! Masz wątpliwości? Dowiedz się więcej!
Tata ma prawo być osłabiony przeszedł ciężkie leczenie. Moja mama jest po radioterapii radykalnej krtani i sześć miesięcy po odczuwa jej skutki uboczne.
Co do wysokiego OB jest najczęściej oznaką stanu zapalnego z jakim walczy organizm, może to być stan zapalny zęba, przeziębienie, zapalenie gardła, ucha, może to również być oznaką zapalenia pęcherza moczowego, grzybicy
Jeśli OB dochodzi do liczby 3 cyfrowej wówczas należałoby zrobić badania szczegółowe na obecność nowotworu, chociaż nie zawsze, OB 3 cyfrowe pojawia się również po operacjach chirurgicznych, lub gdy wda się stan zapalny np. woreczka żółciowego lub wyrostka.
Jolka24156, nie zakładaj nowych tematów dotyczących choroby Twojego taty, jest to niezgodne z regulaminem, wprowadza zamęt i zmusza osoby chcące pomóc do szukania informacji o pacjencie w kilku wątkach. Wątki zostały scalone, tutaj pisz o chorobie taty i zadawaj pytania.
rudności w przełykaniu 2 m-ce po radioterapii szyi. Czy to normalne?
Jolu; Tato miał usuniętą 1/3 języka, co zapewne jest bardzo dużym utrudnieniem dla niego. Radioterapia okolic przełyku (tu język i węzły chłonne), powodują oprócz braku śliny, której brak nie ułatwia w 'przemieszczaniu' pokarmu, także kłopot z utrzymaniem właściwego odruchu przełykania. W moim przypadku, ugryzienie kanapki było nie lada wezwaniem przez około 5 m-y.
_________________ Przeszłość została napisana, lecz możemy się z niej uczyć i zmieniać przyszłość
Ale czy to możliwe, aby im dłużej od zakończenia leczenia, tym większe problemy z jedzeniem?
[ Dodano: 2014-03-12, 09:13 ]
Ale czy to możliwe, że od razu po leczeniu Tato miał mniejsze problemy z jedzeniem (przełykaniem, gryzieniem) niż teraz - przeszło 2 m-ce po zakończeniu naświetlań???
PS Termin rezonansu, który wszystko wyjaśni, to 26 marca...
_________________ "Jeśli potrafisz coś wymarzyć, potrafisz też to osiągnąć." Walt Disney
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum