Bardzo proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego wyniku.
Wiem tyle, że to na pewno rak, lecz nic więcej z tego nie umiem odczytać.
Wydaje mi się też, że poziom złośliwości raka jest duży (domyśliłam się po tych plusach), ale tego pewna nie jestem.
Będę bardzo wdzięczna na wszelkie informacje i odpowiedzi.
Pozdrawiam
W podanych przez Ciebie zapisach nie ma mowy o stopniu złośliwości (tj. zróżnicowania) nowotworu.
Wartości 'Wimentyna, panCK, CKHMW (+++)' nie odnoszą się do złośliwości nowotworu,
lecz określają jego szczegółowy typ i wynikające z niego cechy nowotworu,
mające m.in. wpływ na dobór odpowiedniej terapii.
Najlepszą i podstawową metodą leczenia jest operacyjne usunięcie guza wraz z marginesem otaczającej zdrowej tkanki,
w zależności od zaawansowania choroby zabieg powinien być uzupełniony o usunięcie lokalnych węzłów chłonnych,
a także (niezależnie) w miarę potrzeby o wykonanie radio- lub chemioterapii.
Przed zaplanowaniem odpowiedniego leczenia konieczne jest więc wykonanie badań pozwalających ocenić cechy choroby, w tym głównie stadium zaawansowania.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Badał babcię znajomy lekarz pierwszego kontaktu i powiedział, że nie ma powiększonych węzłów chłonnych, to może będzie dobrze Jutro idziemy do lekarza z babcią, więc dowiemy się więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum