Witam.
Poniżej przedstawię przypadek jaki mnie spotkał i chciałbym prosić o rady, jak powinienem dalej postępować.
Wszystko zaczęło się pod koniec grudnia 2012 kiedy to zaczęły mnie nękać silne bóle w okolicy PRAWEGO łuku podżebrowego. (Bóle nieco zelżały i pojawiają się głównie w nocy, jednak utrzymują się do dziś dnia). Lekarz rodzinny skierował mnie na badanie USG [16.01.2013]. Narządy po prawej stronie okazały się bez zmian jednak w biegunie dolnym lewej nerki zauważono obszar lito-płynny o wymiarach 3,6x2,9cm.
KARTA INFORMACYJNA
ROZPOZNANIE:
Guz nerki lewej. C64
LECZENIE:
21.02.2013 Enukleacja guza nerki lewej. -55,42 /L01/
EPIKRYZA:
25 letni pacjent z guzem nerki lewej wykrytym w badaniu tomografii komputerowej został przyjęty do Kliniki Urologii celem leczenia zabiegowego. W trakcie pobytu w oddziale wykonano enukleację guza nerki lewej. Okres zabiegu niepowikłany. W okresie po zabiegowym obserwowano podwyższoną temperaturę. Leczenie objawowe. Po poprawie stanu ogólnego pacjenta wypisano do domu.
BADANIA DODATKOWE I KONSULTACJE:
Bad. ogólne moczu: cw. 1.005; białko: nw; krew umiarkowanie; leukocyty: 0-2 wpw. Ery 20-30 wpw CreaC 0,91 mg/dL, K-C 5,30 mmol/L, Urea 24 mg/dL, Uric 3,82 mg/dL WBC: 4,21 103/uL, RBC 4,27 106/uL, HGB 12,6 g/dL, PLT 301 103/uL USG: Nerka lewa zmiana ok 35 mm w biegunie dolnym nerki. Nerka prawa bez zmian. Pęcherz bez zmian.
OBRAZ MAKROSKOPOWY:
Nerka lewa: Materiał o wyglądzie guzka o wymiarach 2,5x3x2,8cm. Guz otorebkowany. Guz na przekroju lito-torbielowaty.
ROZPOZNANIE PATOMORFOLOGICZNE:
Rak jasnokomórkowy nerki (Clear cell carcinoma), G1, pT1a - guz otorebkowany, częściowo torbielowaty, wycięty w całości.