witam
pięknie dziękuję czekamy na lekarza. Chcieliśmyjuz pprzynieść łóżko ale niestety nie przejdzie u rodzicow przez korytarz i niestety bedzie problem. tata jak siedzi to mu nie rzezi. jak leży to słychać takie rzezienie w plucach. hmm szkoda bo łóżko typowe by tu dużo pomoglo
czekamy
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
sylwia
[ Dodano: 2014-10-23, 23:55 ]
witam Was
jednak nie doczekaliśmy wizyty lekarza z HD. Tata przebywa w szpitalu na wewnętrznym oddziale po prywatnej wizycie lekarskiej (SOR nas wcześniej puścił do domu ) gdzie zdiagnozowano po usg jamy brzucha odme, obrzek pluc. W ciągu kilku godzin taty stan diametralnie się pogorszył. Nie może jyz chodzić, wstać, i nawet poprawić sobie poduszkę. Widoczny brak siły....
niedobrze i smutno....
[ Dodano: 2014-10-24, 17:27 ]
Teraz ma ccukrzycę, której nie miał
_________________ Sylw
Rozsądny człowiek nigdy niczego nie realizuje...
Sylw,
stan taty jest bardzo zły, trwałej poprawy raczej trudno się spodziewać. Najważniejsze obecnie jest zabezpiecznie przeciwbólowe. Jakiś czas temu pisałaś, że tata jest zmęczony procedurami medycznymi, zatem to, co dzieje się z nim teraz, zapewne cieżko znosi. Bardzo mi przykro.
Sylw38, niestety nie potrafię Ci na to pytanie jednoznacznie odpowiedzieć. Po pierwsze, gdyż nie wiem dokładnie jaki jest stan Twojego taty, po drugie zaś, gdyż choroba w tym stadium, z dodatkowymi infekcjami, jest mało przewidywalna.
Na pewno trzeba pozbyć się infekcji. Jeśli Twój tata ma problemy z oddychaniem gdy leży, możesz ułożyć Mu poduszki tak, aby był w pozycji pół-siedzącej, to nieraz pomaga nieco. Być może koncentrator tlenu pozwoliłby Twojemu tacie poczuć się odrobinę lepiej, byc może leki wspomagające odkrztuszanie (o ile może je przyjmować). Myślę jednak (choć mogę nie mieć racji skoro mam tak mało informacji), że najważniejsze jest teraz opanowanie infekcji (antybiotyki) oraz leczenie objawowe (głównie przeciwbólowe).
Sylw38, Jeśli Twój tata ma problemy z oddychaniem gdy leży, możesz ułożyć Mu poduszki tak, aby był w pozycji pół-siedzącej, to nieraz pomaga nieco.
To bardzo pomaga.
Poza leczeniem farmakologicznym, tlenoterapią ważne jest ułożenie Taty w pozycji półsiedzącej lub siedzącej z nisko opuszczonymi nogami. Łóżka szpitalne mają możliwość ustawienia pozycji pacjenta. Myślę o o to już zadbały pielęgniarki z oddziału. Zasadniczym celem leczenia teraz jest poprawienie funkcji oddychania i funkcji pracy serca. Tak ogólnie pisząc.
Stan niestety jest ciężki, oczywiście jest do opanowania.
Pozdrawiam
problem w tym ze tata waży 97 kg i ma wzrost 180 cm a łóżka w szpitalu są dla "chińczyka". MasakrajJak podniesie my łóżko w pozycji siedzącej to tata nie ma jjak nóg wyprostowac.
polska rzeczywistość i służba zdrowia
_________________ Sylw
Lepiej żeby Tata unikał leżenia na płasko. A szczególnie przy epizodach duszności jest to niewskazane lub nawet zakazane.
Ale wracając do warunków szpitalnych - rzeczywiście są różne. Niemniej jednak pielęgniarki znają różne techniki poprawiające komfort pacjenta przebywającego w łóżku. To są też ważne elementy wpływające na efekt leczenia farmakologicznego.
Pozdrawiam
Czy Tata bierze sterydy? Jeśli tak, to prawdopodobnie cukrzyca jest powikłaniem sterydoterapii.
sylw38 napisał/a:
I teraz doszła chrypka, zmiana głosu....
Albo guz nacieka nerw krtaniowy wsteczny, albo, co dość prawdopodobne, mamy grzybicę gardła po antybiotykoterapii - zwłaszcza, jeśli jednocześnie przyjmowane są sterydy.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
tata dostaje cipronex 2 mg. dziś dostał tez ketonal dwa razy bo go boli lewa ręka i po lewej stronie pluco - serce. dziś robili mu ktg ale nie znam wyników. niestety tata coraz gorzej się czuje i odczuwa zmęczenie. czeka w szpitalu na lekarza od bólu ale niestety lekarze nie chcą mu dać morfine ponieważ ma serce słabe.
a już tata sam mówi ze mu przedłużam y życie.
to jest straszne.....
[ Dodano: 2014-10-27, 19:52 ]
dostaje również 6 jednostek insuliny 4 razy dziennie
_________________ Sylw
Cipronex występuje w tabletkach po 250 i po 500 mg.
sylw38 napisał/a:
dziś robili mu ktg
Rozumiem, że rtg? Płuc?
sylw38 napisał/a:
lekarze nie chcą mu dać morfine ponieważ ma serce słabe.
Morfina nie ma negatywnego wpływu na serce - jest nawet stosowana w bólu zawałowym.
sylw38 napisał/a:
a już tata sam mówi ze mu przedłużamy życie.
O ile przedłużanie życia nie jest niczym złym, o tyle przedłużanie umierania jest złem. Pamiętaj, ze Tata ma prawo odmówić dalszego leczenia.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum