Wszystko się zgadza, ale wszystko prywatnie. I dlaczego nie mogę zadzwonić i spytać, jak to jest możliwe, że pomylono np. kwadranty - tak było w moim przypadku?
A czy margines był oceniany makro czy mikroskopowo skąd mam wiedzieć, nie mam takich opisów na wyniku.
Poza tym w mojej subiektywnej ocenie lepiej zadzwonić, spytać niż wystosowywać oficjalne pisma ( te wolę w ostateczności). Przecież pod słowem " robienie rabanu" nie miałam na myśli, że byłam nieuprzejma, krzyczałam etc., po prostu zadałam kilka pytań, a to działanie zaskutkowało przynajmniej tym, że po mojej " interwencji" zaczęto oznaczać kwadranty przed wysłaniem do laboratorium.
kwadrantów pewnie nie pomylono, tylko mógł być błąd typu: lekarz powiedział ze wewnętrzny a osoba pisząca pomyliła się i napisała zewnętrzny, albo pani sekretarka mogla się pomylić piszac wynik -zdarza się wszędzie (jestesmy tylko ludźmi).
Masz w opisie makroskopowym ze margines 0.5 cm, a w materiale B -czyli guz z marginesem głębokim -powinno być opisane ile ten margines wynosi mikroskopowo. To jest ważne !!!
Takie mam pytanie dotyczące leczenia . Mianowicie jestem w trakcie 4 AC, później mają mi zaaplikować jeszcze taksany ( wstępnie założono 4 łącznie z herceptyną). Zastanawiam się, co jest lepsze ( o ile można tak powiedzieć), bardziej skuteczne przy luminalnym B (her2 dodatnim) raku- 4 x Docetaxel, czy może 12 Paclitaxel. Z tego , co zauważyłam 12 dawek jest mniej uciążliwe, mam małe dziecko i nie ukrywam, że chciałabym mieć jak najmniej "dni wyciętych z życiorysu" po chemii.
Możecie coś doradzić??
Trochę za szczegółowe pytanie, nie trafiłam na takie akurat badania. Docetaxel jest trochę bardziej skuteczny w rozsianym raku, paclitaxel trochę mniej toksyczny. Z moich obserwacji wynika że tym którzy mogą to wytrzymać lekarze pakują docetaxel.
Dzięki gaba, nie wiem, co robić - doświadczenie nie nauczyło, że czasami trzeba walczyć o siebie- tylko jak się nie ma pewności, co byłoby lepsze, to trochę ręce związane..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum