Po raz pierwszy pojawiam się na forum, witam wszystkich, i bardzo proszę o objaśnienie, moich wyników pooperacyjnych.
ale może od początku......
W październiku 2015 po biopsji gruboigłowej, wyniki były następujące:
wyniki : carcinoma invasivum mamme (NST), kategoria B5b
receptory ER: PS-5 IS-3 (100%), PGR: PS-5 IS-3 (100%), Her2: 0, K67 - 40%, E-Catheryna (+)
wielkość guza, w zależności od rodzaju badania: mammografia 30 mm, USG 20 mm
dodatkowo zbadano BAC węzły, a właściwie jeden w którym były komórki rakowe,
w związku z miejscowym zaawansowaniem przeszłam schemat przedoperacyjny : 4 x AC co trzy tygodnie i 12 x Paklitakse.
Trzy tygodnie po zakończonej chemioterapii, operacja - wyniki wklejam poniżej
Powiem wam że w związku z b. dużą hormonozależnością, całkowitej remisji po chemioterapii się nie spodziewałam, ale miałam nadzieje że wysoki wskaźnik Ki67, bez względu na wartość markerów wpłynie na jej odpowiedź.
Mam zatem pytania odnośnie załączonych wyników pooperacyjnych
- czy pomimo RCB 3,533 można powiedzieć że chemioterapia neoadjuwantowa miała sens ?
- czy Grupa RCB 3 świadczy o zerowej odpowiedzi na chemioterapię ?
- w opisie nie ma mowy o wielkości marginesów, co oznacza stwierdzenie że margines dochodzi do powięzi ?
- czy wycinając cały dół pachowy nie powinno znajdować się tam więcej niż 8 węzłów ch., a jeśli tak, to gdzie sie podziały ?
Niestety chirurg nie potrafił udzielić mi odpowiedzi, jestem chyba niewdzięcznym pacjentem bo zadaje pytania
może więc znajdzie się ktoś, kto wyjaśni mi wątpliwości, proszę. M
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2016-07-19, 06:06 ]
Usunięto pozostałe wątki. Nie zakładaj proszę kilku wątków o tej samej treści. Post uporządkowano i usunięto nieczytelne załączniki. Tu inf. jak wstawiać załączniki, bo wstawione przez Ciebie w innej formie niż zalecane mogą w każdej chwili być nieczytelne http://www.forum-onkologi...orum/faq.php#35