Witam,
Proszę o wyjaśnienie wyników badania raka piersi po operacji.
"Klasyfikacja raka piersi po leczeniu neoadiuwantowym - PR (partial response) - częściowa odpowiedź. W badaniu mikroskopowym guza stwierdza się włóknienie, szkliwienie, z obecnością ubogokomórkowego utkania raka inwazyjnego bez komponentu in situ. Największy wymiar raka zmierzony mikroskopowo: 1,1 cm. Zatorów komórek raka w cienkościennych naczyniach na obwodzie guza nie stwierdza się. Skóra ponad guzem oraz poszerzony margines bez utkania nowotworowego".
Moje pytanie dotyczy następnych zapisów badania:
"W bezpośrednim sąsiedztwie pasm włókien nerwowych stwierdza się pojedyncze komórki raka bez naciekania struktury włókien nerwowych. W utkaniu sutka poza guzem stwierdza się ognisko raka o średnicy 2 mm".
Czy może to oznaczać, że pierwotnie, przed chemioterapią, istniało kilka ognik raka i obecnie pozostały pojedyncze komórki oraz ognisko - pozostałość z rozpadu guza pierwotnego?
Czy w związku z tym konieczne będzie poszerzenie marginesów wycięcia lub usunięcie całej piersi?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Napisz całość wyniku, po kolei od początku do końca, takie wyrywki to można przetłumaczyć ale Ty prosisz o interpretację co to oznacza. Ja czytając (do ostatniego zdania) byłam przekonana że usunięto całą pierś. I dopisz jaka i jak zmierzona była wielkość guza przed chemią i czy oznaczono go na skórze (tatuaż).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum