Rak piersi z przerzutem do odcinka piersiowego kręgosłupa
Dzień dobry wszystkim. To mój pierwszy post na forum. Jak wszyscy z Was wolałabym nigdy z niego nie korzystac. Jednak wierze, że znajdę tu wsparcie i zrosumienie oraz pomoc.
Moja mama po 15 latach od usunięcia piersi ma stwierdzony przerzut w jednym kregu piersiowym kregosłupa.
Decyzją lekarza ma zacząć radioterapię. Jutro będziemy wiedzieć w ilu cyklach.
Bardzo się niepokoję, boję się objawów ubocznych.
15 lat temu przeszła chemio i radioterapię, którą znosiła dobrze, ale była tez młodsza i naświetlanie dotyczyło innego obszaru.
Ktoś może mi pomóc i wyjaśnic jakie mogą być objawy uboczne radioterapii?
Dziękuję z góry i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Mam wrażenie że wtedy 15 lat temu byłam silniejsza, teraz strach rozwala mnie na kawałki.
Wiem, że zrozumiecie.
Skutki są tym silniejsze im większy obszar naświetlania i większa dawka promieniowania. W tym wypadku wydaje mi się że to będzie o wiele miej niż poprzednio i powinno przejść bez komplikacji. Takie naświetlania kości robi się nawet w terminalnym stanie (likwiduje lub zmniejsza ból), więc osoba jeszcze "na chodzie" nie powinna tego poczuć.
Dziękuję, mama jest jak najbardziej na chodzie, nie ma dolegliwości bólowych i gdyby nie wynik TK i rezonansu pewno nawet nie mielibyśmy świadomości choroby. Mam nadzieję, że będzie dobrze.
U mnie w trakcie radioterapii okolic TH12 wystąpiły objawy uboczne. Nasiliły mi się bóle kręgosłupa, miałam wymioty, byłam bardzo osłabiona, ciągle podsypiałam, ale organizm Twojej mamy może inaczej zareagować na naświetlanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum