Wróciliśmy z Bydgoszczy tata został tylko zbadany przez lekarza i zabieg MOŻE w przyszłym tygodniu na oddziale na 2,3 dni. To po co cała ta szopka? Tata jest załamany,że nic nie robią tylko grają na zwłokę.Nie mam siły, ręce opadają.
ano po to aby ostatecznie zakwalifikowac i ustalić termin chemioterapii. To nie jest tak, że miejsca wolne czekają na pacjentów, a na kiedy macie termin ?
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
Terminu nie ma, czekam na telefon. Chodzi o to że tata miał wczoraj mieć brachyterapię ale nikt nam nie powiedział dlaczego jej nie będzie.Właśnie dlatego jestem taka rozgoryczona a co ma powiedzieć tata? Dla niego taka podróż jest bardzo męcząca, widać jego zmęczenie, drżą ręce.
Bardzo proszę, powiedzcie co mogą oznaczać wypływające skrzepy już nie tylko gardłem ale i nosem? Taka sytuacja ma ostatnio miejsce nocą.Boję się że tata się udusi.
Jusia, mój tata jest po operacji serca, na stałe powinien przyjmować sintrom .Problem polega na tym iż jedno zaprzecza drugiemu - bierze leki na rozrzedzenie krwi i jednocześnie na zapobieganie krwiopluciu ( cyclonamina). Ostatnio pojawiły się czarne wręcz skrzepy, nie wiem co to oznacza.Termin brachyterapii mamy 4 kwietnia teraz już na 100% co dalej zobaczymy jak tata to zniesie.
Gosieksp, można brać Sintrom i cyklonaminę jednocześnie. Nie wykluczają się wzajemnie. Sintrom hamuje krzepnięcie krwi = "rozrzedza" ją, a cyklonamina uszczelnia naczynia krwionośne = zmniejsza ryzyko krwawienia.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Witajcie, tatuś jest po brachyterapii którą zniósł w miarę dobrze. 5 maja będzie miał 2 chemię, jest dość słaby, najgorsze to brak apetytu.Mnie martwi jednak jego serce- ma zaburzenia rytmu zatokowego ( z wypisu z Bydgoszczy 4.04.11 rytm przyśpieszony średnio 98/min z blokiem a-v 1-ego stopnia, 0,24 s, położenie serca półpoziome, przerost lewej komory, pojedyńcze pobudzenia komorowe) bronchofiberoskopia- krtań olna, drzewo oskrzelowe lewe wolne po stronie prawej egzofityczny naciek obturujący oskrzele główne prawe.
Wypis z 29.04.11
pozycja serca półpionowa, RZM z częst 100/min, zaburzony pobudzeniami dodatkowymi pochodzenia nadkomorowego, blok A-V 1 stopnia
ekg 29.04.11 pola płucne symetryczne ze wzmożonym rys oskrzelowo naczyniowym szczególnie w polach dolnych, plamiste zacienienie w polu środkowym płuca prawego powyżej szczeliny poziomej obwodowo.Guzowate poszerzenie cienia prawej wnęki, przepona gładka, kąty p-ż wolne.
Powiedzcie proszę czego można się spodziewać.
[ Dodano: 2011-05-03, 20:38 ]
Dziś nad ranem miał arytmię, podejrzewam iż jest to groźne dla taty.
Gosiu
A Tata bierze leki na arytmię?
Pobudzenia nadkomorowe lekarze generalnie lekceważą, jako niegroźne. Groźniejsze są pobudzenia komorowe - podałaś, że sa pojedyncze - to pół biedy. Gorzej jakby były gromadne. Ale i tak serce ma przyśpieszony rytm. Jeśli tata bierze leki na serca, może powinien miec zmienione? jeśli nie bierze, to powinien mieć zapisane szybko, by unormować pracę serca.
Czy tata nie ma swojego kardiologa, przerost komory to raczej lata choroby. Powinien odwiedzić swojego kardiologa jeżeli bardziej się męczy niż poprzednio i ogólnie czuje się kardiologicznie gorzej (wieloletni chorzy przeważnie dobrze wyczuwają czy dolegliwości są "od serca"). W obu zapisach nie ma nic bezpośrednio zagrażającego życiu i prawdę mówiąc nic co można by tak od ręki skorygować lekami.
[ Dodano: 2011-05-03, 21:54 ]
Sorry, że nie można wycofać postu, nie powinnam się tak kategorycznie wypowiadać nie jestem lekarzem, a i lekarz takie rzeczy to mówi raczej po obejrzeniu ekg a nie samego opisu. W takich przypadkach możliwe jest długie życie w takim stanie, ale nie jest wykluczone nagłe migotanie komór.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum