Witam!
Mój tata ma raka przełyku (plaskonabłonkowy G-2 naciekający na aortę nie nadający sie do operacjii). Po wizycie w Wielkopolskim Centrum Onkologii zastosowano mu brachyterapię (3 zabiegi, jest już po pierwszym), przyjmuje przecibólowe Ketonal i Tramal i w związku z tym mam pytanko, może ktoś mi pomoże. Ma zawroty głowy. Jakie są szanse na jak najdluższe życie? Może ktoś mi udzieli kilku wskazówek gdzie się jeszcze można ewentualnie udać zeby mu pomóc. Jak narazie ma podjęte leczenie w WCO w Poznaniu.
Pozdrawiam wszystkich zmagających i ich rodziny z tą straszną chorobą.
Witam!
Mój tata ma raka przełyku (plaskonabłonkowy G-2 naciekający na aortę nie nadający sie do operacjii). Po wizycie w Wielkopolskim Centrum Onkologii zastosowano mu brachyterapię (3 zabiegi, jest już po pierwszym), przyjmuje przecibólowe Ketonal i Tramal i w związku z tym mam pytanko, może ktoś mi pomoże. Ma zawroty głowy. Jakie są szanse na jak najdluższe życie? Może ktoś mi udzieli kilku wskazówek gdzie się jeszcze można ewentualnie udać zeby mu pomóc. Jak narazie ma podjęte leczenie w WCO w Poznaniu.
Pozdrawiam wszystkich zmagających i ich rodziny z tą straszną chorobą.
Witaj,
Myślę, że nikt rozsądny nie powie Ci, ile Tata będzie żył. To kwestia szalenie indywidualna zależna tak od stopnia zaawansowanie choroba, jak i od stanu ogólnego. Jeśli podasz dokładne rozpoznie, to będzie można pokusić się o wskazanie średniej, do której też warto podchodzić ostrożnie.
Po brachyterapii (w ogóle po radioterapii) zawroty głowy, bóle głowy są, niestety, stale towarzyszącym efektem ubocznym.
WCO jest świetnym ośrodkiem. Niemniej, przynajmniej na to wskazują moje doświadczenia z chorobą, warto zawsze weryfikować i konsultować wyniki w różnych ośrodkach. Polecam Ci klinikę prof. Szawłowskiego w Centrum Onkologii w Warszawie.
Zawsze warto próbować - nigdy dość informacji, nowych szczegółów i świeżego spojrzenia.
Witam!
Po 3. zabiegach brachyterapii w Wielkopolskim Centrum Onkologii w Poznaniu mój tata dostał wypis, i oto on:
Wyniki badań:
19.10.2009 r. RBC 4,55 T/L; WBC 10,40 G/L; HCT 0,431 L/L; PLT 334,0 G/L; HGB 8,69 mmol/L; Na 142 mmol/L; K 4,96 mmol/L; MOCZNIK 19,0 mg/dL; KRE-S 0,80 mg/dL; ALT 7 U/L; AST 11U/L.
RTG:
19.10.2009 r. Badanie kontrastowe przełyku: w śródpoiersiowym odcinku przełyku ubytek wypełninia od strony lewej o charakterze nacieku neo na odcinku 9,0 cm. Początek naciekuy na poziomie rozwidlenia tchawicy. Pasaż zachowany. Przetoki nie stwierdza się.
26.10.2009 r. Badanie kontrastowe przełyku: Stabilizacja obrazu rtg przełyku. Pasaz zachowany. Przetoki nie stwierdza się.
LECZENIE:
BRACHYTERAPIA HDR
Otrzymał: na okolicę guza przełyku 3 x 7,5 Gy/1cm - łącznie 22,5 Gy.
Dodam jeszcze,że od kilkunastu dni tata ma dość mocny kaszel, który go męczy szczególnie w nocy.
Może Ktoś Was mi to wszystko przetłumaczy "na nasze"???
Pozdrawiam Wszystkich.
mój tata został dziś skonsultowany z innym onkologiem, który dał mu skierowanie do szpitala w celu zastosowania chemioterapii....... a my nie wiemy co zrobić, czy jechać, czy nie, bo znamy też takie opinie, że chemioterapia może zaszkodzić już sami niewiemy, czy pozostać przy brachyterapi, czy zdecydować się na chemie.....? czy w takim stopniu choroby to go nie zabije???????????????
Wtam!
Mój tata byłwczoraj w WCO w Poznaniui okazałosię,ze ma przetokę do oskrzela. Został skierowany do szpitala w Śremie na ulicy Chełmońskiego 1 celem założenia stentu do przełyku. Czy ktoś z Was orientuje się jaką opinię wśród pacjentów ma ten szpital???Bardzo proszęo odpowiedź.
Pozdrawiam.
witaj strasznie ci współczuje... u mnie niestety jest niewiele lepiej tata jest w trakcie naświetlań i po pierwszej chemii, (około 3-y tygodnie temu ) teraz miał mieć drógi etap ale niestety wyniki krwi nie są dobre wiec nie dopuscili do drógiej chemii .widze po nim że z dnia na dzień opada coraz bardziej z sił już w trakcie dnia kładzie sie do łóżka... modle sie żeby to nie był początek końca... trzymaj sie mocno i nie trać wiary co innego nam pozostało!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum