Witam ponownie w temacie mojej mamusi.
Dziś odebrałyśmy wyniki TK z dnia 12.07.2012. Troszkę się niepokoję tym wynikiem: Czy mogę prosić o interpretację?
Treść wyniku badania jest następująca:
Wątroba o jednorodnej obniżonej do 35jH densyjności bez zmian ogniskowych. Wydłużony płat Riedla do okolicy prawego talerza biodrowego.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Pęcherzyk żółciowy o prawidłowej wielkości, bez uwapnionych złogów.
Śledziona prawidłowej wielkości, jednorodna.
Nadnercze prawe z guzkiem lipidowym 16x11mm +3jH o typie gruczolaka. Lewe bez zmian ogniskowych.
Trzustka jednorodnie wzmacnia się po podaniu kontrastu, z hypodensyjnym ogniskiem w ogonie wielkości 7mm (prawdopodobnie torbiel) bez innych zmian ogniskowych.
Nerki prawidłowej wielkości, bez zmian ogniskowych. Ukm-y nieposzerzone.
Aorta brzuszna nieposzerzona.
Pęcherz moczowy wypełniony
Stan po usunięciu macicy i przydatków.
Nie uwidoczniono cech recidiva.
W bliźnie po laparotomii nieregularne pasma tkankowe o charakterze naprawczym, w sąsiedztwie kilka guzków poskórnych do 4mm - obraz do kontroli w USG.
(poszukiwanie zmian z nakładką dystansującą)
Bez wolnego płynu w jamie brzusznej.
Doły kulszowo- odbytnicze bez zmian ogniskowych. Części kostne bez zmian naciekowych. Niewielki tyłozmyk trzonów L 2/3.
Rozumiem że nie ma zmian w większości narządów ale nasuwa mi się kilka pytań:
1. Co to znaczy że wątrona jest o obniżonej densyjności?
2. Czy guzek lipidowy o charakterze gruczolaka oznacza przerzuty?
3. Czy torbiel trzeba będzie dalej badać, czy można się nią nie przejmować?
4. Co to są cechy recidiva?
5. Martwię się też guzkami podskórnymi, to mogą być przerzuty czy raczej śady po igłach od zastrzyków przeciwzakrzepowych?
6. No i ostatnie pytanie - co to jest ten tyłozmyk? Bardzo mnie to ciekawi, mimo że nie wygląda dla mnie groźnie.
Będę bardzo wdzięczna za dpowiedź.