Witam,
Tata czuje się dobrze po pierwszym cyklu chemii, ale dokucza mu takie dziwne uczucie suchości w ustach oraz pieką go kąciki ust. Nie wiem, czy jest to spowodowane chemioterapią, czy przyczyna leży gdzie indziej. Zna ktoś jakiś sposób, by zaradzić tym dolegliwościom?
Jak już się tu dowiedziałam, suchość w ustach i pieczenie kącików ust może być i w przypadku Twojego Tatki jest to na pewno spowodowane chemią. Na kąciki ust można kupić w aptece taką maść Lips. Ja miewam często zajady i mi to pomaga. Niestety na suchość w ustach nie wiem co poradzić, poza piciem wody.
Wszystkim serdecznie dziękuję za pomoc. Tacie już przechodzi ta suchość i pieczenie ust. Ale następnym razem już będziemy wiedzieć jak sobie poradzić z tymi objawami
Witam,
dawno nic nie pisałem a jedynie śledziłem niektóre tematy.
Tata czuje się dobrze. Skończył radio- i chemioterapię. W przyszłym tygodniu ma się zgłosić do radioterapeuty na kontrolę. Waga się utrzymuje na niezmiennym poziomie ok. 64 kg. Tata żyje (cała rodzina zresztą też) tak jakby nic się nie wydarzyło.
Jednak ostatnio zaczęły mnie trapić dwie rzeczy. Otóż tatę męczy kaszel. Nie jest on jakiś uciążliwy, bo tato zakaszle dwa razy i cisza przez 15 minut. Potem znów zakaszle i 15 minut spokoju. Był z tym u lekarza rodzinnego; lekarz przepisał jakiś syrop, ale nie bardzo pomaga.
Druga sprawa to tacie burczy w brzuchu i to nie z głodu, bo gdy jest najedzony również.
Prosiłbym o jakieś sugestie co do moich zmartwień.
Otóż tatę męczy kaszel. Nie jest on jakiś uciążliwy, bo tato zakaszle dwa razy i cisza przez 15 minut. Potem znów zakaszle i 15 minut spokoju. Był z tym u lekarza rodzinnego; lekarz przepisał jakiś syrop, ale nie bardzo pomaga.
Jaki jest ten kaszel - suchy? Wykrztuśny?
Jak długo trwa?
Jaki syrop zalecił lekarz i jak długo tata już go bierze?
kozi86 napisał/a:
Druga sprawa to tacie burczy w brzuchu i to nie z głodu, bo gdy jest najedzony również.
A wzmaga się to po jedzeniu? Może to być coś z jelitami.
Tak jak pisałam, może to być jakiś kłopot z jelitami, ale tak via internet na opis "bulgotanie w brzuchu" ciężko powiedzieć coś konkretnego zgłaszaliście to lekarzowi?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum