Opis badania.
Per recum - tuż nad kanałem odbytu wyczuwalny okrężny, twardy, nieruchomy naciek. Endoskop wprowadzono do głębokości około20cm - proksymalnie duża ilość półpłynnego stolca. W odbytnicy rozległy, kalafiorowaty, egzofityczny , okrężny naciek o kruchej , broczącej powierzchni / npl susp /- pobrano wycinki do hist-pat. Zmiana obejmuje 8 centymetrowy odcinek jelita - jej brzeg dolny zlokalizowany około 3 cm nad linią grzbietową odbytu.
Wyniki nomen omen będą na wigilie, taki chichot losu.
I jak w opisie tematu na co będe musiał na tę chwile sie nastawić
Na tą chwilę to musisz uzbroić się w cierpliwość i poczekać na wynik hist.pat a później dopiero będzie albo spokój albo ciąg dalszy.
l
Grzegorz79 napisał/a:
/ npl susp /-
npl -neoplasma, inaczej nowotwór, podejrzenie nowotworowe.
Nowotwór może być łagodny, może być złośliwy ale tutaj zmiana wygląda dość podejrzanie i niestety może to być rak. Nie wyrokujmy, trzeba poczekać na wynik końcowy.
Jaki wiek ma pacjent, jakie są dolegliwości, co było powodem wykonania badania?
Mój znajomy (39 lat) rok temu zakończył leczenie. Wstępne rozpoznanie podobne do Twojego (nie zagłębiałam się w szczegóły bo sam nic więcej nie mówił), z tym, że naciek wynosił 12cm.
Przeszedł chemioradioterapię potem operacja. I jest dobrze:)
W tzw "międzyczasie" dziecko się mu urodziło.
Pozdrawiam, dawaj znać co u Ciebie:)
_________________ Co Cie nie zabije to Cie wk....zdenerwuje...
Jakie badania krwi? ogólna morfologia? a krew utajoną w kale robiłeś a np. markery nowotworowe CA 19-9, CEA? a jakie jest np. OB, CRP?
Na razie ogólna morfologia ponieważ dowiedziałem sie o tym G...ie raptem wczoraj, wyniki sprawdzał lekarz rodziny w piątek i stwierdził że wszystko ok. Niestety wyniki są w teczce w przychodni więc nie podam.
KasiaKasiaKasia napisał/a:
Pozdrawiam, dawaj znać co u Ciebie:)
Dzięki koleżanko zawsze to jakaś dobra wiadomość. Może mi też sie uda w miarę sprawnie czmychnąć z widelca.
I moje pytanie bo jestem zielony w tych sprawach , jakie badania muszę zrobić żeby nie tracić zbędnego czasu.
Grzegorz79,
Sam możesz zrobić w laboratorium oznaczenie poziomu markera CEA. Nie wiemy na razie co wyjdzie w histpacie z wycinków, ale akurat to badanie możesz zrobić sam.
Opis rektoskopii jest faktycznie podejrzany - czy masz dostęp do jakiegoś większego ośrodka onkologicznego typu Centrum Onkologii? Wyniki masz mieć równo 24 grudnia?
Niestety wyniki są w teczce w przychodni więc nie podam.
Takie postępowanie można przypłacić życiem Wszystkie wyniki masz mieć u siebie, nie muszą być oryginały, może być xero, ale MAJĄ BYĆ. To podstawa do zasięgnięcia drugiej (a czasem pierwszej ) opinii.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Witam ponownie,. Stała sie rzecz dziwna mianowicie , mój opis badania nie wygląda za ciekawie ale w wynikach badania patomorfologicznego wyszło
" Fragmenty śluzówki jelita grubego ogniskowo z cechami rozrostu nabłonka krypt jak w polipie hyperplastycznym"
Fakt faktem jest że we wtorek będę miał powtarzane badanie ponieważ same laborantki sie zdziwiły że tu taki opis a tu w sumie taka pierdoła. I teraz moje pytanko, jak to jest możliwe żeby doświadczony chirurg który pierwszy raz tego nie robił pobrał próbki z kosmosu a nie z właściwego guza. I czy faktycznie może to być polip hiperplastyczny tylko rozrośnięty?
Grzegorz79,
Ten guz może składać się z różnych fragmentów, po prostu biopsja została pobrana z miejsca, gdzie było utkanie polipa. Koniecznie trzeba powtórzyć, pobrać więcej wycinków.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum