Czy ktoś może coś więcej o tym rozpoznaniu? Mam 28 lat w maju trafiłam do szpitala ze zupełnie innymi problemami, a tu okazało się że w lewej piersi jest guzek 12 na 10mm, z przyczyn technicznych nie wykonano biopsji, dostałam skierowanie do chirurga onkologa, wizyta dopiero w poniedziałek (albo już). Na wypisie lekarz potwierdził konieczność biopsji...guzek o nieregularnych obrysach. Dodam że moja mama rok temu zmarła na złośliwego raka sutka, ta sama pierś...
to jest tylko symbol z klasyfikacji chorób, oznacza nieokreślony nowotwór sutka. Chirurg skieruje na biopsję, dopiero po wyniku biopsji będzie można powiedzieć czy to nowotwór złośliwy czy łagodny.
raczej wcześnie zdiagnozowany, ale naprawdę wszystko dopiero po biopsji. Czy się bać? Mały guzek zawsze łatwiej się leczy, ale jeżeli to będzie rak to koniecznie trzeba będzie sprawdzić mutację BRCA. I sprawę traktować bardzo poważnie.
że ma nieregularną powierzchnię, w rtg raczej wskazuje na raka, w usg nie jest to takie jednoznaczne, ale powiedzmy że jest to wskazówka po której lekarz raczej nie mówi "do obserwacji i badanie za 6 mies" tylko kieruje na biopsję.
Dziękuje za odpowiedzi. Może to głupie pytania ,ale jestem młoda i zielona w tym temacie. Nie spodziewałam się że coś takiego może mnie spotkać..... Dam znać po wizycie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum