Witam!
pisze tutaj ponieważ zaniepokoiły mnie różne teksy o dziedziczności nowotworu. Są one pisane językiem niezrozumiałym dla zwykłego człowieka...
Moi oboje rodzice chorowali na nowotwór i niestety przegrały walke z nim.
Byli oni w wieku 43 i 57 lat, nowotwory układu pokarmowego.
Chciałbym się zapytać czy jest jakakolwiek mozliwość że u mnie czy u mojego rodzeństwa zostanie rozpoznana choroba nowotworowa?
Witaj
u mnie mama ma raka jelita i pytałam lekarza o dziedziczność (w rodzinie kuzynka mamy rak piersi i zmarła przed 40), lekarz powiedział że dla spokoju powinnam zrobić genetyczne badania co do predyspozycji (bo nie każdy rak jest dziedziczny) i inne badania. Badania inne zrobiłam i jestem przed genetycznymi i jak na razie wszystko ok i jestem spokojniejsza, więc jeśli wolisz być spokojny to zrób.
_________________ [*] śpij spokojnie kochana moja (27.09.2015)
Witaj
badania genetyczne jak najbardziej możesz zrobić ale ważne są również regularne badania i kontrola u lekarza pierwszego kontaktu ja mam raka piersi nie jestem obciążona genetycznie ale P. doktor z poradni genetycznej powiedziała , że to nie znaczy że moje dzieci nie zachorują tym bardziej , że mąż też choruje na raka a więc badaj się regularnie a będzie na pewno dobrze , na badania genetyczne skierowania może wypisać lekarz rodzinny
pozdrawiam .
_________________ Bije zegar godziny , my wtedy mówimy: '' Jak ten czas szybko mija '' - a to my mijamy .
Stanisław Jachowicz
lukash1
Jeśli Twoi rodzice chorowali na nowotwór to nie powinnyście się zastanawiać nad celowością zrobienia badań genetycznych.
I tak jak napisała sonia (pozdrawiam) kontrola i jeszcze raz kontrola.
Gdybym ja miała te wiadomości kilka lat temu to na pewno moje życie nie było by takie jak w tej chwili.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum