1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak przedniego odcinka szczęki
DumSpiro-Spero

Odpowiedzi: 49
Wyświetleń: 33697

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2012-04-05, 16:31   Temat: Rak przedniego odcinka szczęki
Carcinoma verrucosum to zwykle rak wysoko lub średnio zróżnicowany. Oznacza to, że szerzy się miejscowo i rośnie stosunkowo wolno. Później też daje przerzuty drogą limfatyczną, jednak oczywiście może je tworzyć i trzeba zawsze brać to pod uwagę.

W ocenie regionalnych węzłów chłonnych stosuje się przede wszystkim TK (tomografię komputerową) i/lub MRI (rezonans magnetyczny), można również wykonać USG węzłów chłonnych szyi.
Jeśli w opisie badania obrazowego któryś z węzłów chłonnych wydaje się podejrzany - wykonuje się biopsję cienkoigłową, której wynik jest wskazówką co do poszerzenia leczenia o wycięcie (lub napromienianie) węzłów chłonnych.

Czy mamy jakiś aktualny wynik (pełny opis) TK lub MRI?

DumSpiro-Spero napisał/a:
Czy w takiej sytuacji należałoby zwrócić się do Katedry Patomorfologii o uzupełnienie tych informacji ?

Zadzwoniłabym do patomorfologa, który oceniał preparat i zadała następujące pytania:
  1. Czy można by uzupełnić opis badania histopatologicznego o określenie marginesów cięcia - tj. czy były one wolne od nowotworu czy też nowotwór znajdował się w linii cięcia (dotyczy to każdego fragmentu tkankowego, w którym stwierdzono utkanie raka);
  2. Jakie było zróżnicowanie histologiczne nowotworu (złośliwość histologiczna)?
Prośba ta nie powinna zdziwić patomorfologa, bowiem w/w elementy to standardowa (i obowiązkowa) część badania mikroskopowego po operacji onkologicznej.
DumSpiro-Spero

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2012-04-05, 14:02   Temat: Rak przedniego odcinka szczęki
Carcinoma verrucosum to rzadka forma raka płaskonabłonkowego (postać brodawczakowata).

Opis badania patomorfologicznego jest niepełny. Powinny być w nim zamieszczone uwagi dotyczące radykalności zabiegu - tj. czy marginesy chirurgiczne były wolne od nacieku raka.
To konieczne, by wyciągnąć odpowiednie wnioski.
DumSpiro-Spero

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2012-02-24, 09:03   Temat: Rak przedniego odcinka szczęki
Otrzymałam dokumentację i znalazłam to czego brakowało - tj. opis zabiegu. Wszystko pozostałe zostało wcześniej dokładnie przepisane.
Wklejam opis operacji (trochę poprawiłam nieczytelną jego część):

opis operacji

Wnioski można wyciągnąć następujące:

Zabieg z pewnością nie był radykalny.
Nowotwór jest miejscowo zaawansowany i na tym etapie najprawdopodobniej i tak nie byłaby możliwa doszczętna resekcja.
Wynik histopatologiczny jest bardzo niedokładny (brak jakichkolwiek informacji o tym gdzie konkretnie znaleziono raka, jakie były marginesy cięcia chirurgicznego etc.), jednak to obecnie i tak nie ma większego znaczenia - napromienianie powinno być zastosowane na takich zasadach jakby tego zabiegu w ogóle nie było (nie spełnił on bowiem swojej roli terapeutycznej).

Niestety wysokozróżnicowane (G1) nowotwory głowy i szyi nie są zbyt podatne na leczenie zachowawcze (radioterapia, chemioterapia) i ich podstawową metodą leczenia jest chirurgia. Tu jednak do zabiegu doszło po prostu za późno... [__]

W mojej opinii może tu nie być już możliwości przeprowadzenia radioterapii radykalnej, a jedynie paliatywnej.
( Leczenie radykalne / paliatywne | Fundacja Onkologiczna DUM SPIRO-SPERO )

Zdecydowanie polecam konsultację w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie.

Jeśli masz Jolu jakiekolwiek pytania - zadaj je proszę.
pozdrawiam ciepło.
DumSpiro-Spero

PostDział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi   Wysłany: 2012-02-20, 02:15   Temat: Rak przedniego odcinka szczęki
Jola1 napisał/a:
Postaram się przesłać dokumentację medyczną.

Witaj Jolu - jeśli masz zeskanowaną dokumentację medyczną to bardzo prosiłabym o jej załączenie lub przesłanie na mój adres email - pomogę ją tu wkleić.

Na tę chwilę postaram się powstrzymać od szerszego komentarza - zaczekam na dokumentację.

Tymczasem jednak kilka krótkich, istotnych uwag:

Jola1 napisał/a:
Straciliśmy pół roku.

Nie. Stracony czas to niemal rok.

Jola1 napisał/a:
Podejrzewam, że nie zostało wszystko usunięte ( ale to tylko moje przypuszczenie ).

Usunięto niewiele. Część materiału tkankowego to najpewniej zwykłe wycinki pobrane jedynie w celu diagnostycznym.

Jola1 napisał/a:
Wiem, że G-1 to niska złośliwość ale martwi mnie stopień zaawansowania, który na dzień dzisiejszy nie jest określony

Wygląda to na IV st. zaawansowania (w skali I-IV), dodatkowo nieoperacyjny (niemożliwa resekcja w granicach tkanek zdrowych).

Jola1 napisał/a:
Zastanawiamy się nad wyborem ośrodka w którym podjąć leczenie. Najbliżej mamy do Łodzi i Warszawy. Tata skłania się do Łodzi. Nie wiem czy to dobra decyzja ?

W zaistniałej sytuacji polecam pilną konsultację w Centrum Onkologii-Instytucie w Warszawie.
Jeśli miałaby zostać podjęta decyzja o leczeniu jedynie paliatywnym - niech podejmie ją ośrodek referencyjny, dysponujący dużym doświadczeniem.

Sprawa jest bardzo pilna.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron