1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 49
Wyświetleń: 33697
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-05, 16:31 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Carcinoma verrucosum to zwykle rak wysoko lub średnio zróżnicowany. Oznacza to, że szerzy się miejscowo i rośnie stosunkowo wolno. Później też daje przerzuty drogą limfatyczną, jednak oczywiście może je tworzyć i trzeba zawsze brać to pod uwagę.
W ocenie regionalnych węzłów chłonnych stosuje się przede wszystkim TK (tomografię komputerową) i/lub MRI (rezonans magnetyczny), można również wykonać USG węzłów chłonnych szyi.
Jeśli w opisie badania obrazowego któryś z węzłów chłonnych wydaje się podejrzany - wykonuje się biopsję cienkoigłową, której wynik jest wskazówką co do poszerzenia leczenia o wycięcie (lub napromienianie) węzłów chłonnych.
Czy mamy jakiś aktualny wynik (pełny opis) TK lub MRI?
DumSpiro-Spero napisał/a: | Czy w takiej sytuacji należałoby zwrócić się do Katedry Patomorfologii o uzupełnienie tych informacji ? |
Zadzwoniłabym do patomorfologa, który oceniał preparat i zadała następujące pytania:- Czy można by uzupełnić opis badania histopatologicznego o określenie marginesów cięcia - tj. czy były one wolne od nowotworu czy też nowotwór znajdował się w linii cięcia (dotyczy to każdego fragmentu tkankowego, w którym stwierdzono utkanie raka);
- Jakie było zróżnicowanie histologiczne nowotworu (złośliwość histologiczna)?
Prośba ta nie powinna zdziwić patomorfologa, bowiem w/w elementy to standardowa (i obowiązkowa) część badania mikroskopowego po operacji onkologicznej. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-05, 14:02 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Carcinoma verrucosum to rzadka forma raka płaskonabłonkowego (postać brodawczakowata).
Opis badania patomorfologicznego jest niepełny. Powinny być w nim zamieszczone uwagi dotyczące radykalności zabiegu - tj. czy marginesy chirurgiczne były wolne od nacieku raka.
To konieczne, by wyciągnąć odpowiednie wnioski. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-02-24, 09:03 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Otrzymałam dokumentację i znalazłam to czego brakowało - tj. opis zabiegu. Wszystko pozostałe zostało wcześniej dokładnie przepisane.
Wklejam opis operacji (trochę poprawiłam nieczytelną jego część):
Wnioski można wyciągnąć następujące:
Zabieg z pewnością nie był radykalny.
Nowotwór jest miejscowo zaawansowany i na tym etapie najprawdopodobniej i tak nie byłaby możliwa doszczętna resekcja.
Wynik histopatologiczny jest bardzo niedokładny (brak jakichkolwiek informacji o tym gdzie konkretnie znaleziono raka, jakie były marginesy cięcia chirurgicznego etc.), jednak to obecnie i tak nie ma większego znaczenia - napromienianie powinno być zastosowane na takich zasadach jakby tego zabiegu w ogóle nie było (nie spełnił on bowiem swojej roli terapeutycznej).
Niestety wysokozróżnicowane (G1) nowotwory głowy i szyi nie są zbyt podatne na leczenie zachowawcze (radioterapia, chemioterapia) i ich podstawową metodą leczenia jest chirurgia. Tu jednak do zabiegu doszło po prostu za późno...
W mojej opinii może tu nie być już możliwości przeprowadzenia radioterapii radykalnej, a jedynie paliatywnej.
( Leczenie radykalne / paliatywne | Fundacja Onkologiczna DUM SPIRO-SPERO )
Zdecydowanie polecam konsultację w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie.
Jeśli masz Jolu jakiekolwiek pytania - zadaj je proszę.
pozdrawiam ciepło. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-02-20, 02:15 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Jola1 napisał/a: | Postaram się przesłać dokumentację medyczną. |
Witaj Jolu - jeśli masz zeskanowaną dokumentację medyczną to bardzo prosiłabym o jej załączenie lub przesłanie na mój adres email - pomogę ją tu wkleić.
Na tę chwilę postaram się powstrzymać od szerszego komentarza - zaczekam na dokumentację.
Tymczasem jednak kilka krótkich, istotnych uwag:
Jola1 napisał/a: | Straciliśmy pół roku. |
Nie. Stracony czas to niemal rok.
Jola1 napisał/a: | Podejrzewam, że nie zostało wszystko usunięte ( ale to tylko moje przypuszczenie ). |
Usunięto niewiele. Część materiału tkankowego to najpewniej zwykłe wycinki pobrane jedynie w celu diagnostycznym.
Jola1 napisał/a: | Wiem, że G-1 to niska złośliwość ale martwi mnie stopień zaawansowania, który na dzień dzisiejszy nie jest określony |
Wygląda to na IV st. zaawansowania (w skali I-IV), dodatkowo nieoperacyjny (niemożliwa resekcja w granicach tkanek zdrowych).
Jola1 napisał/a: | Zastanawiamy się nad wyborem ośrodka w którym podjąć leczenie. Najbliżej mamy do Łodzi i Warszawy. Tata skłania się do Łodzi. Nie wiem czy to dobra decyzja ? |
W zaistniałej sytuacji polecam pilną konsultację w Centrum Onkologii-Instytucie w Warszawie.
Jeśli miałaby zostać podjęta decyzja o leczeniu jedynie paliatywnym - niech podejmie ją ośrodek referencyjny, dysponujący dużym doświadczeniem.
Sprawa jest bardzo pilna. |
|
|