Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi potrójnie ujemny |
Jarek_S
Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 8665
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-01-04, 23:58 Temat: Rak piersi potrójnie ujemny |
Mamie właśnie przy biopsji gruboigłowej wyciągnęli tego guza. trudno było nie ruszać, jak nie wiadomo czy w ogóle byłby złośliwy. Jakąś próbkę musieli pobrać. |
Jarek_S
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-01-04, 15:54 Temat: Rak piersi potrójnie ujemny |
Lekarz powiedział, że go wyciągnął. Guzek był wykryty na mammografii i potwierdzony przez usg. Niestety tego wyniku nie mam. Ma go mama, a ja nie chcę jej denerwować. Chciałbym dowiedzieć się o rokowania. Nie wiem, czy ten Ki-67 (+) na poziomie 20-25% to raczej dobrze, czy nie. Wiem, że rak jest trójujemny, co raczej dobre nie jest. Nie wiem też jaki wpływ ma E-cadherin (+)? |
Jarek_S
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-01-03, 23:52 Temat: Rak piersi potrójnie ujemny |
On przy biopsji ponoć nie mógł pobrać wycinka, bo guz był zbyt mały, więc wciągnął go igłą całego. Prawdopodobnie przy tej operacji chce wyciąć jakiś margines (tak myślę). |
Jarek_S
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-01-03, 11:25 Temat: Rak piersi potrójnie ujemny |
Węzły chłonne na usg niby są czyste (z tego co mówiła mama). W połowie stycznia mama prawdopodobnie będzie miała operację, bo lekarz chce zobaczyć, czy nic po tej biopsji tam nie zostało. |
Jarek_S
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-01-03, 00:16 Temat: Rak piersi potrójnie ujemny |
Witam.
Dziś moja mama odebrała wyniki biopsji. Guzek, który miała o wielkości około 0,6 cm został wciągnięty cały przy biopsji. Proszę o interpretację wyników:
Rozpoznanie: Carcinoma invasivum mammae
1. Estrogen Receptor (ER) (-)
2. Progesteron Receptor (PgR) (-)
3. HER2 Protein (-)
4. E-cadherin (+)
5. Ki-67 (+) 20-25% ogniskowo
Status HER2 oznaczono przy użyciu PATHWAY HER2 firmy ROCHE DIAGNOSTICS.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Jarek
[ Dodano: 2015-01-03, 00:24 ]
Przepraszam, że w drugim poście ale pomyślałem, że to może być też istotne. Mam jeszcze wynik usg
W okolicy pęcherzyka żółciowego obszar hipoechogeniczny wlk 26x16 mm - sugeruje raczej obszar niestłuszczenia miąższy - do kontroli w USG.
Poza tym
wątroba o podwyższonej echogeniczności - z cechami stłuszczenia, niepowiększona, bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy cienkościenny, bez złogów. PŻW nieposzerzony
Trzustka normoechogeniczna w widocznym zakresie.
Obie nerki położenia, wielkości i echostruktury w normie, bez poszerzenia UKM i złogów.
Śledziona prawidłowej wielkości, normoechogeniczna.
Okolica okołoaortalna wolna w widocznym zakresie.
Pęcherz moczowy pusty.
Ascites (-).
Badanie utrudnione przez obesitas i dużą ilość gazów jelitowych. |
|