Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Jola1
Odpowiedzi: 49
Wyświetleń: 33697
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-12-30, 20:35 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Witam serdecznie. Jest grudzień 2014 r. U mojego Taty nadal wszystko w porządku. Pozdrawiam wszystkich. Jola
[ Komentarz dodany przez Moderatora: alaslepa: 2014-12-30, 20:50 ]
To bardzo dobre wieści Jolu.
|
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-02-04, 16:26 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Witam wszystkich serdecznie. Od maja 2012 r wiele się wydarzyło. Radioterapia. Trzecia operacja z usunięciem oka i 1/4 części twarzy. Chemioterapia paliatywna, która powstrzymała rozwój nowotworu ( już po pierwszej chemioterapii paliatywnej odpadł jeden guz a po drugiej dawce chemii paliatywnej odpadł drugi guz ). Ostatecznie tata wziął 20 serii chemioterapii paliatywnej ( w okresie od marca 2013 do października 2013 r ) . 15 stycznia 2014 r tata miał badanie kontrolne - tomografię komputerową z kontrastem, która nie wykazała wznowy. Bardzo się z tego powodu wszyscy cieszymy. Nigdy nie należy się poddawać. Rok temu było bardzo, bardzo źle. Właściwie lekarze już nie dawali żadnych szans. Powiedzieli tylko " spróbujmy może jeszcze chemii " ( wcześniej wszyscy lekarze łącznie ze sławami profesorskimi mówili, że w tym typie nowotworu chemia nie działa ). Jednak w przypadku mojego taty zadziałała, guzy najpierw zrobiły się miękkie a potem poodpadały. Chce powiedzieć wszystkim chorującym , że nigdy nie można się poddawać. Nie wiem co będzie dalej. Teraz jest dobrze. Pozdrawiam wszystkich. Jola |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-05-05, 22:10 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Bardzo mi się podoba to określenie " Twarda Sztuka ". Dzięki za nie.
Dla Ciebie Klikers pozdrowienia. Czytam również Twoją historię.
[ Dodano: 2012-05-05, 23:12 ]
A może będę Ci mówiła po imieniu ? Co Ty na to ?
W takim razie pozdrowienia dla Ciebie Pawle. |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-05-05, 10:52 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Witaj Justyno.
Bardzo często o Tobie myślę i dziękuję Ci za te słowa.
Pozdrawiam serdecznie. |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-05-05, 10:31 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Witajcie Kochani.
Całuski dla wszystkich i słoneczko
Kwiatki dla Zagubionej i Ireny
Śpieszę donieść, że Mój Tatuś wrócił do swojej pasji. Jest hodowcą gołębi pocztowych i jego gołębie były już w tym roku w Niemczech i wróciły. To jego życie i jego pasja. Ma mnóstwo dyplomów i pucharów z lat ubiegłych. Nie wiem, do kiedy będzie w tym roku puszczał te gołębie ( bo przecież czekają go naświetlania ) ale ważne, że w ogóle zaczął ( rozważał, czy w tym roku zaczynać, za namową kolegów ze Związku Hodowców zdecydował się ). Bardzo się cieszę. Jest bardzo dzielny. I bardzo Kochany. Pozdrawiam wszystkich. |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-25, 14:03 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Witajcie Kochani.
Dzwoniłam do Pani patomorfolog, która badała ostatni materiał pooperacyjny Taty. Uzyskałam taką odpowiedź: carcinoma verrucosum z samej nazwy wskazuje na stopień złośliwości histologicznej G1. Natomiast, jeżeli chodzi o marginesy cięcia przy tak przysłanym materiale ( tzn. podzielonym na wiele fragmentów tkankowych) jest trudny do określenia.
Pozdrawiam. |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-17, 22:26 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Dziękuję Krzysztofie za te słowa. Jolanta |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-16, 17:34 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Witam serdecznie. Dziękuję dziewczyny za pamięć i zainteresowanie. Dla Was
Nie wiem dokładnie kiedy zaczną się naświetlania. Czekamy.
Samopoczucie Taty jest średnie. Jakoś sobie radzi. Chce napisać jak się żyje po resekcji szczęki. Nie jest łatwo. Ale do tych trudności można się przyzwyczaić. Tata codziennie robi sobie z dwóch kompresików gazowych taką kuleczkę, którą smaruje maścią neomycynową i wkłada do dziury, która jest po resekcji szczęki. ( Tata po operacji ma dziurę, która połączyła jamę nosową z zatoką szczękową i jamą ustną). Ta kuleczka zastępuję mu w jakimś sensie szczękę. Ułatwia mu to jedzenie i mówienie. Mowa jest trochę niewyraźna. Jedzenie też nie jest proste. Na początku było tylko miksowane, teraz próbuje też jeść miękkie potrawy. Przy jedzeniu musi bardzo uważać. Oprócz tego w czasie operacji został usunięty jakiś nerw i Tata nie ma czucia w lewym policzku. |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-12, 18:56 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Witam wszystkich po Świętach.
Jak już wspomniałam wcześniej Tata jest przygotowywany do radioterapii. 5 kwietnia 2012 miał robioną maskę i tomografię komputerową. Pozdrawiam wszystkich wiosennie. Jola |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-06, 22:04 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Dziękuję Margareth. Miło, że jesteś. Pozdrawiam wiosennie i świątecznie. Jola |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-05, 20:31 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Dziękuję Magdo za zainteresowanie i wyczerpującą odpowiedź ( nie było mnie przez kilka godzin przy komputerze, dlatego dopiero teraz odpowiadam ).
Tata miał robioną tomografię komputerową 2 marca i dzisiaj 5 kwietnia. Były to tomografie robione do planowania radioterapii, dlatego są one bez opisu. Z tomografii robionej 2 marca ( jeszcze przed operacją ) mam płytę CD.
Jeżeli chodzi zaś o rozpoznanie histopatologiczne to zrobię tak jak radzisz. Zadzwonię do patomorfologa i zadam te dwa pytania. Jeszcze raz dziękuję Magdo. Pozdrawiam serdecznie. Jola |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-05, 14:22 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Dziękuję Magdo za odpowiedź.
Czy w takiej sytuacji należałoby zwrócić się do Katedry Patomorfologii o uzupełnienie tych informacji ? Jeżeli tak, to w jakiej zrobić to formie ?
[ Dodano: 2012-04-05, 16:37 ]
Mam pytanie i wątpliwość. Czy w tej formie raka ważny jest stan węzłów chłonnych Taty ?
Żaden z lekarzy zajmujących się Tatą nie wypowiadał się na temat węzłów chłonnych. Czy w tym typie raka jest to mało istotne ?
Czy mógłby się Ktoś wypowiedzieć na ten temat ? Z góry dziękuję. |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-04, 18:17 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Dziękuję. Jak miło, że jesteś. Dla Zagubionej ...
[ Dodano: 2012-04-05, 13:55 ]
Witam serdecznie.
Mam ostatni wynik histopatologiczny po operacji wykonanej w dniu 21 marca 2012 r:
Miejsce pobrania:
1. Boczna ściana nosa strona lewa.
2. Guz szczęki strona lewa.
3. Zmiany z zatoki szczękowej lewej.
4. Podniebienie.
5. Małżowina nosowa dolna.
6. Boczna ściana nosa z tyłu.
7. Trzon z kości jarzmowej.
8.Okolica przysieczna
Rozpoznanie patomorfologiczne:
1. Sine signis infiltrationis carcinomatis.
2. Trzy fragmenty tkankowe o wymiarach 5x3,5x2,5 cm; 4,5x4x2cm; 3x2,5x2cm
Mikroskopowo: wszystkie trzy zawierają utkanie carcinoma verrucosum.
3. Sinusitis chronica.
4. Fragment tkankowy o wym 4,5x3x1,5 cm
Mikroskopowo: Carcinoma verrucosum.
5. Dwa fragmenty tkankowe o wym 2,5x1,5x1 cm oraz 1,5x1x0,7 cm.
Mikroskopowo: Rhinitis chronica
6 i 7. Sine signis infiltrationis carcinomatis.
8. Fragment tkankowy o wym 1,5x1,5x1 cm zawierający utkanie Carcinoma verrucosum
Czy mogłabym poprosić o interpretację tego rozpoznania patomorfologicznego ?
Z góry dziękuję. Jola |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-03, 19:53 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Krzyś miło, że jesteś. |
Jola1
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-04-03, 16:36 Temat: Rak przedniego odcinka szczęki |
Witam wszystkich serdecznie.
Chciałabym przedstawić na jakim jesteśmy etapie leczenia Taty.
21 marca 2012 r odbyła się operacja. W karcie informacyjnej z leczenia szpitalnego, którą otrzymaliśmy 31 marca 2012r napisano:
Rozpoznanie: C06.8 Zmiana przekraczająca granice innych i nieokreślonych części jamy ustnej. Rak szczęki.
Zastosowane leczenie:
Leczenie chirurgiczne: w dniu 21.03.2012 w znieczuleniu ogólnym dotchawiczym z cięcia Fergusona-Webera przedłużonego w szczycie jamy ustnej wykonano resekcję guza szczęki w granicach tkanek niezmienionych. Wraz z guzem zresekowano masyw kości szczękowej lewej, boczną ścianę nosa, małżowinę nosową dolną lewą, przednią część wyrostka zębodołowego szczęki i podniebienia twardego. Materiał przesłano do badania hist-pat. Hemostaza. Założono seton do lewego przewodu nosowego. Założono sondę do żołądka. W trakcie zabiegu przetoczono 1j KKCz i 1j FFP. Pacjent zniósł zabieg dobrze. |
|