1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: chłoniak DLBCL |
JustynaS1975
Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 9568
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-03-05, 08:38 Temat: chłoniak DLBCL |
W przypadku tego chłoniaka DLBCL wdraża się wpierw (immuno)chemioterapię. Uzupełniająca radioterapia jest postępowaniem opcjonalnym.
Wydaje mi się, że jeśli chcemy uzyskać remisję całkowitą (a w następnie całkowite wyleczenie) należy jak najszybciej wdrożyć chemię. hornet28 napisał/a: | guza mózgu o wielkości ok 4X5cm. | już wtedy był spory (nie wiem kiedy), duża agresywność KI67=90% (tzn. szybko rośnie), to żeby nie doszło (co najmniej) do trwałych uszkodzeń neurologicznych.
hornet28 napisał/a: | są tez tacy, którzy tylko w taki sposób chcą leczyć. |
Tylko naświetlić ? Nie wiem czy to da całkowitą remisję?
Poza tym też nie mamy innych badań obrazowych, aby zobaczyć czy jest 'tylko ten guz', czy nie ma gdzie indziej nacieków?
Rola radioterapii w chłoniakach z komórek typu B jest ograniczona ze względu na rozsiany charakter choroby.
hornet28 napisał/a: | Czy tego typu chloniaka można leczyć radioterapia? |
Wg mnie tego chłoniaka samą radioterapią nie da się wyleczyć.
Nie mamy pełnego obrazu choroby.
Czy był pobierany płyn mózgowo-rdzeniowy do oceny? |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-03-03, 21:59 Temat: chłoniak DLBCL |
hornet28 napisał/a: | centrum onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. |
Po sąsiedzku jest Instytut Hematologii i Transfuzjologii.
Ale lepiej najpierw spróbujcie możliwie blisko miejsca zamieszkania.
hornet28 napisał/a: | Jestem jutro umówiony w Gliwicach do docent Elżbiety Nowary |
Mam nadzieję, że wizyta będzie 'udana', tzn. pacjentka zostanie przyjęta do leczenia. Ponieważ leczenie warto zacząć jak najszybciej jak to możliwe. Duża 'agresywność' nowotworu.
Ile lat ma pacjentka? |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-03-03, 21:13 Temat: chłoniak DLBCL |
A skąd jesteś?
A możesz przepisać lub załączyć te wyniki badań? |
JustynaS1975
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-03-02, 19:48 Temat: chłoniak DLBCL |
hornet28 napisał/a: | DLBCL Diffuse Large B-cell Lymphoma |
Chłoniak rozlany z dużych komórek B.
hornet28 napisał/a: | Ki67 ++ odczyn dodatni w 90% komórek |
Ki67 - to tzw. czynnik proliferacyjny. Im większy %, tym większa 'agresywność' nowotworu.
Jakieś konkretne pytania?
Jakieś badania obrazowe były (np. TK)? Aby było można ocenić stopień zaawansowania.
Pozdrawiam |
|
|