Autor |
Wiadomość |
Temat: co to jest wznwa miejscowa? |
Millax
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 4498
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2016-09-16, 17:28 Temat: co to jest wznwa miejscowa? |
Przepraszam ale skoro muszę pisać upoważnienia dla własnej rodziny czy mogą uzyskiwać dostęp do mojej dokumentacji medycznej, nie rozumiem dlaczego mam publikować moje dokumenty w internecie. Uważam że opisałam wszystko w logiczny sposób.
Czyli z naszej rozmowy wynika że nie ma żadnej definicji tego co to jest wznowa sąsiadująca.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wyjaśnienia.
Pozdrawiam. |
Millax
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2016-09-16, 17:12 Temat: co to jest wznwa miejscowa? |
Madzia70 napisał/a: | Millax,
Medycyna jest nauką ścisłą. Bez "twardych danych", tylko na podstawie artystycznych opowieści o tym, co ktoś, kiedyś zobaczył na rentgenie i jak to zinterpretował, żaden odpowiedzialny lekarz nie podejmie się dokładniejszej odpowiedzi na Twoje pytanie. Wszystko, co mogliśmy - już zostało napisane. |
To nie są żadne artystyczne opowieści. No chyba że lekarza który sporządzał opis przebiegu operacji można nazwać artystą snującym sobie jakieś tam opowieści, oraz lekarzy sporządzających dokumentację medyczną. |
Millax
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2016-09-15, 21:08 Temat: co to jest wznwa miejscowa? |
Tak czytałam.
Problem polega na tym iż guz który był rozpoznany był umocowany tak jak owoc tzn. ze śródpiersia wyrastał na szypule i rósł do środka klatki piersiowej.
Nie wiem jak rozumieć to określenie (wznowa miejscowa) w takiej sytuacji. Wznowa nie pojawiła się w okolicy tej szypuły guza, ani też w bezpośrednim miejscu tego wcześniejszego guza. |
Millax
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2016-09-15, 20:47 Temat: co to jest wznwa miejscowa? |
Niestety nie miałam robionego TK przed operacją. Decyzję podjęto na podstawie badań RTG które są w postaci kliszy ( leczenie odbyło się wiele lat temu).
Czyli tutaj nie chodzi o granicę guza? w sensie że wznowa w okolicy w której znajdował się poprzedni guz?
szkoda że nie mam tych zdjęć żeby je zamieścić. |
Millax
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2016-09-15, 07:45 Temat: co to jest wznwa miejscowa? |
Biorąc pod uwagę to iż śródpiersie jest takim miejscem które ma dużą "powierzchnię", a guzy mogą mieć różną wielkość i były rozmieszczone w różnych miejscach nie jestem przekonana o tym czy w tym przypadku można mówić o tym że guzy te sąsiadowały ze sobą.
Czy chodzi tu o to że sąsiadują "granicą" między sobą? Bo jeśli teoretycznie np. mamy do czynienia z guzem zlokalizowanym w górnej części nogi, a wznowa pojawi się w nodze ale na samym dole, to w takiej sytuacji guzy nie sąsiadują ze sobą granicą. Dodatkowo są czasami guzy które mają postać "szypułkowatą" tzn. są "umocowane" w jednym miejscu i rosną tak jak owoc. Jak wtedy rozumieć lokalizację guza, czy chodzi o tę "szypułę" guza czy o lokalizację całego "owocu".
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam. |
Millax
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2016-09-14, 20:14 Temat: co to jest wznwa miejscowa? |
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
A czy w tym przykładzie który opisuję, można to nazwać wznową miejscową? |
Millax
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2016-09-14, 19:28 Temat: co to jest wznwa miejscowa? |
Chciałabym spytać, czy jeżeli pierwotny guz znajdował się np. w śródpiersiu prawym i wrastał w okolicy dolnej części klatki piersiowej, to czy w przypadku stwierdzenia wznowy po lewej stronie klatki piersiowej w górnej jej części jest to w świetle medycyny wznową miejscową?
Jak sama nazwa wskazuje, wydaje mi się że wznowa miejscowa to powstanie guza w poprzedniej lokalizacji/miejscu.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. |
|