1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak jądra - mieszany guz germinalny |
Richelieu
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 9319
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-11-16, 20:45 Temat: Rak jądra - mieszany guz germinalny |
PrzemysławW. napisał/a: | i o to co znajduje się na owej karcie:
RBC-5.08 10^6/ul, HGB-15.5 g/dl, HCT-44.2%, WBC-6.22 10^3/ul, PLT-262 10^3/ul, Crea-0.87mg/dl, K-3.93mmol/l, Na-139mmol/l, Urea-26mg/dl, Uric-7.20mg/dl, LDH-170U/l, AFP_3-670.05ng/ml, B-hCG STAT-16.80mIU.ml. |
Tak na przyszłość: proponuję rozważenie podawania tego rodzaju informacji w sposób, jak np. w tym poście
(podawanie: jednostek oraz wartości referencyjnych jest bardzo ważne i pomocne dla osób udzielających porad
a także odpowiednio przejrzyste redagowanie wypowiedzi - warto podać każdą wartość w odrębnym wierszu).
PrzemysławW. napisał/a: | Wyniki TK jama brzuszna + miednica Lipiec bieżącego roku: |
PrzemysławW. napisał/a: | Wyniki TK klatka piersiowa Lipiec bieżącego roku: |
W tych zapisach nie ma informacji onkologicznie niepokojących.
PrzemysławW. napisał/a: | Wyniki TK jama brzuszna + miednica mała październik bieżącego roku: |
PrzemysławW. napisał/a: | Wyniki TK klata piersiowa październik bieżącego roku: |
Jak wyżej.
PrzemysławW. napisał/a: | Markery lipiec bieżącego roku: |
1. Uwaga jak odnośnie pierwszego cytatu.
2. Wartości mieszczą się w zakresach referencyjnych.
Wydaje się zatem, że dokładniejsza interpretacja ewentualnie należy do Twojego lekarza.
PrzemysławW. napisał/a: | jestem umówiony na 25 listopad do dr. Tomasz Sarosiek. |
PrzemysławW. napisał/a: | Po wizycie w Warszawie napiszę wam więcej. |
Bardzo dobrze. Czekam zatem na dalsze wieści i życzę Ci dobrych wyników z konsultacji.
Pozdrawiam. |
Temat: Rak jądra - mieszany guz germinalny |
Richelieu
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 9319
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-11-04, 19:20 Temat: Rak jądra - mieszany guz germinalny |
PrzemysławW. napisał/a: | Średnio co niecałe dwa miesiące dwa prześwietlenia w odstępie jednego tygodnia między jednym a drugim czyli klatką piersiową a jamą brzuszną.
Mam pytanie jaki to ma wpływ na mój organizm? |
Badania stosowane we współczesnej medycynie są na tyle bezpieczne, że nie powodują na tyle istotnych zagrożeń,
by miało to być powodem rezygnacji z ich wykonania - zgodnie z podstawową zasadą w medycynie,
że nie wykonuje się działań, które miałby bardziej pacjentowi zaszkodzić niż pomóc.
PrzemysławW. napisał/a: | jak długo jeszcze będę miał robione badania TK? |
Odpowiedź znaleźć można w aktualnych Zaleceniach (2013 r.), str. 330:
Cytat: | Aktywna obserwacja
Około 80% nawrotów nienasieniaków występuje w trakcie pierwszego roku po orchiektomii i dotyczy węzłów chłonnych zaotrzewnowych.
U chorych poddanych aktywnej obserwacji należy wykonywać:
—— badanie podmiotowe i przedmiotowe oraz oznaczenie LDH, β-HCG i AFP — w pierwszych 2 latach co 2–3 miesiące, w 3. i 4. roku co 6–12 miesięcy, później co 12 miesięcy (do 10 lat po orchiektomii);
—— KT jamy brzusznej i miednicy w 1. roku co 3–4 miesiące (wg NCCN) lub jedynie 2-krotnie w 3. i 12. miesiącu (wg EAU), w 2. roku co 6 miesięcy, później co 12 miesięcy (tylko wg NCCN);
—— RTG klatki piersiowej łącznie z badaniem przedmiotowym i oznaczeniem markerów (wg NCCN) lub co 6 miesięcy w ciągu pierwszych 2 lat (wg EAU). |
PrzemysławW. napisał/a: | lekarz o którym wspomniałem na początku po operacji powiedział mi, że skonsultował się z Warszawą ponieważ nie wiedział czy skierować mnie na chemie gdyż jest taki oto komentarz dołączony do wyników:
W naczyniu żylnym obecny fragment tkankowy nowotworu najprawdopodobniej naniesiony mechanicznie.
Ponoć zdecydowali, że chemia nie jest mi potrzebna. |
Trochę mało ścisłych informacji, by wypowiedzieć się wiążąco na ten temat, np.:
- gdzie konkretnie znajdowało się to naczynie, w którym stwierdzono obecność tego fragmentu nowotworu,
- jak ma się jego umiejscowienie do marginesu chirurgicznego,
- jak lekarz ocenił możliwość pozostania w organizmie innych tego rodzaju fragmentów,
- wreszcie: co to znaczy, że 'ponoć' zdecydowali ... ?
Wskazania do chemioterapii uzupełniającej, oraz jej skład są dokładnie opisane w wyżej linkowanych 'Zaleceniach' (str. 330, tabela 5).
PrzemysławW. napisał/a: | Jeszcze jedno pytanie które mogło się pojawić to czy radzicie mi zamrozić nasienie? |
W tej sprawie przede wszystkim powinien wypowiedzieć się Twój lekarz;
opierając się na aktualnych 'Zaleceniach', gdzie można znaleźć następującą informację (str. 326):
Cytat: | Chorych należy poinformować o możliwości zamrożenia nasienia, chociaż CTH rzadko prowadzi do trwałej niepłodności. |
można przyjąć, że w Twojej sytuacji - bez zastosowania CTH - raczej nie ma do tego wskazań. |
|
|