1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi zapalny |
Richelieu
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 15382
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-08-02, 12:11 Temat: Rak piersi zapalny |
Basssha,
Obawiam się, że dalsze leczenie może być znacznie utrudnione ze względu na stan zaawansowania choroby.
Złamania patologiczne powodują uciążliwości w codziennych czynnościach,
choć leczenie przeciwbólowe na pewno powinno być wystarczająco efektywne i dostatecznie eliminować ból.
"Silniejsza" chemioterapia, o której wspominasz, będzie możliwa, o ile stan zdrowia mamy na to pozwoli
i jeśli spodziewane korzyści z leczenia będą większe niż nieuchronne negatywne skutki uboczne.
Nie wiem, czy znajdzie się ktoś, kto podejmie się spróbować oszacować czas, jaki Wam pozostał.
Możesz porozmawiać o tym z Waszym lekarzem i poprosić o szczerą informację.
Pozdrawiam serdecznie. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-07-14, 19:54 Temat: Rak piersi zapalny |
To znaczy, że w wątrobie zmiana wygląda jak przerzut i lekarz tę opcję uznaje za najbardziej prawdopodobną.
Podobnie węzeł chłonny w miednicy, choć tu oceniający wynik wypowiada się z mniejszą pewnością (mówi: podejrzenie).
W kościach kręgosłupa (części lędźwiowej) zmiany nie mają charakteru przerzutowego.
Komentarz:
W stosunku do poprzedniego Twojego posta sytuacja uległa zmianie - obecnie już nie ma podejrzeń co do możliwości istnienia przerzutów do wątroby (zamiast opisywanej wtedy torbieli), a jest tego praktycznie pewność, a przynajmniej prawdopodobieństwo bliskie pewności.
To oznacza niestety najwyższe, IV stadium zaawansowania choroby i brak możliwości leczenia radykalnego.
Przykro mi bardzo, że nie mogę napisać Ci czegoś bardziej optymistycznego.
Pozdrawiam serdecznie. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-06-21, 19:46 Temat: Rak piersi zapalny |
basssha napisał/a: | lekarz zauważył niewielki torbiel na lewym płacie wątroby. I wskazał uzupełnienie usg tomografią komputerową w onkologii. Czy to już może wskazywać na przerzuty? |
Torbiel jest czym innym, niż guz przerzutowy, więc jeśli lekarz widzi torbiel, to nie jest to przerzut.
Pytanie, na ile jest to pewne rozpoznanie i czy w rzeczywistości nie jest to guz przerzutowy.
Ale teraz na to nie odpowiemy, powinien to wyjaśnić wynik uzupełniającej TK.
Cytat: | Czy ktoś walczy również z tą chorobą w tym stadium? |
Jest przynajmniej kilka wątków w tym dziale dotyczących osób walczących z rakiem piersi w stadium przerzutów lokalnych, a także odległych.
Aby je znaleźć wystarczy poczytać tytuły oraz (niżej, czarną czcionką) opisy tematów (wątków).
Cytat: | „rokowania trudne do określenia, że względu na zaawansowanie raczej niekorzystne”. Jak to mogę interpretować…? |
Oznacza to, że w tej chwili na podstawie analizy dotychczasowej historii choroby i wyników jej leczenia lekarz nie jest pewien, czy uda się leczenie radykalne (wyleczenie), czy nie.
Jednak z uwagi na znaczne zaawansowanie choroby raczej uważa, że nie będzie to możliwe. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-09-25, 19:59 Temat: Rak piersi zapalny |
Basssha, witaj na forum.
Niejasna jest dla mnie Twoja wypowiedź: basssha napisał/a: | W rozpoznaniu z lipca (29.07.2010) miała
D24 podejrzenie raka zapalnego piersi lewej z przerzutami do węzłów. |
Wg klasyfikacji ICD (po polsku, po angielsku) dla D24 mamy "Nowotwór niezłośliwy sutka", "Benign neoplasm of breast".
Natomiast C50.9 mówi o nowotworze złośliwym sutka (piersi) bez dalszego określenia.
Jeżeli rzeczywiście jest to rak zapalny, to zaklasyfikowanie go jako C50.9 i przypisanie do grupy T4d jest poprawne.
Nie mamy tu - czytając co napisałaś - rzetelnych podstaw by to kwestionować.
Jest to niestety źle rokujący rodzaj nowotworu, klasyfikowany przy cesze N2 do wysokiego stadium zaawansowania IIIB.
Leczenie oszczędzające, o co pytasz, jest w takim przypadku niemożliwe.
Natomiast chemioterapia niemal w każdym rodzaju nowotworu piersi jest jednym z elementów standardowego leczenia,
dlatego jej zastosowanie nie jest czymś niezwykłym.
O diagnostyce i leczeniu więcej możesz przeczytać w tym artykule.
Polecam Ci również lekturę innych wątków tego forum, szczególnie w tym dziale.
Cellulae carcinomatosae mastaticae [czy nie: metastaticae ?] - komórki nowotworowe przerzutowe.
Bardzo mi przykro, że nie mam dla Ciebie lepszych informacji,
serdecznie pozdrawiam. |
|
|