1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Obustronny rak piersi przewodowy inwazyjny |
Richelieu
Odpowiedzi: 137
Wyświetleń: 54034
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-11-07, 06:55 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy inwazyjny |
Mana napisał/a: | Od jakiego czasu dreczy mnie pewna watpliwosc, czy powinnam miec swojego onkologa. Moim lekarzem prowadzacym jest chirurg. |
Mana napisał/a: | Pytalam znajoma lekarke, odpowiedziala, ze to dobry znak, ze nie mam onkologa, to tzn ze wszystko jest OK |
Wydaje mi się to dość dziwnym podejściem lekarki,
szczególnie ze względu na dość wysokie stadium zaawansowania, jak sama słusznie zauważyłaś.
Twoje wątpliwości wydają mi się bardzo uzasadnione i sam je w pełni podzielam.
Zobacz na ten temat felieton pt. Raka leczy ONKOLOG.
Uważam, że powinnaś zasięgnąć szczegółowej konsultacji u dobrego onkologa,
z przedstawieniem mu całej dotychczasowej dokumentacji i historii choroby.
Wskazane wydaje mi się aby taki lekarz prowadził dalej Twoje leczenie i okresowe kontrole i badania.
Pozdrawiam,
miło widzieć Cię na forum |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-03-08, 13:06 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy inwazyjny |
Mana napisał/a: | czy moze to miec zwiazek z chemia? |
Czy może ? Na pewno może. A czy ma ? Pewności co do tego nie ma, ale myślę, że to prawdopodobne. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-03-06, 12:05 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy inwazyjny |
Carcinoma basocellulare: podstawowe informacje w wikipedii, więcej np. tutaj.
Jest to, pomimo tego, że złośliwy, dobrze rokujący nowotwór skóry.
Usunięty w całości daje praktycznie pewność powodzenia radykalności zabiegu.
Epithelioma basocellulare adnexogenes cutis: rak podstawnokomórkowy pochodzący od przydatków skóry.
Jest to ten sam typ, co poprzedni, o dobrym rokowaniu w przypadku chirurgicznego usunięcia zmiany.
Nie przypuszczam, aby te zmiany mogły mieć bezpośredni wpływ na wystąpienie raka piersi,
tym bardziej, że są to odmienne typy nowotworów. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-12-31, 17:24 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy inwazyjny |
Mana napisał/a: | moze ktos mi pomoze i wyjasni co to oznacza taka "mieszanka":
Doksorubicyna
Cyklofosfamid |
Są dwoma z trzech elementów schematów FAC / TAC (porównaj ten i dwa następne posty).
Czy tylko te dwa składniki chemii przyjmujesz ? |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-12-18, 15:09 Temat: Obustronny rak piersi przewodowy inwazyjny |
Mana, witaj na forum.
W innym poście wspominasz, że starasz się wiedzieć jak najwięcej o Twojej chorobie,
więc pewnie niewiele nowych informacji wniosę mówiąc, że:
G3 - oznacza najwyższy stopień złośliwości histologicznej,
pT2 = guz 20-50 mm (Twój: 35 mm), określony na podstawie badania histopat. (p), zatem najbardziej wiarygodnie,
N2a = przerzuty lokalne do węzłów chłonnych, o tym więcej tutaj.
Przy założeniu braku przerzutów odległych, a tak najprawdopodobniej jest, daje to stadium IIIA.
Jest to już stan poważny ale jeszcze nie beznadziejny i nadal są całkiem realne i nie tak małe szanse na wyleczenie.
Tym bardziej, że jak mówisz, masz zapewniony dostęp do dobrej opieki medycznej i znakomitego lekarza - to bardzo ważne.
Pozytywnym czynnikiem są również dodatnie receptory hormonalne,
pozwalające wziąć pod uwagę hormonoterapię jako jedną z uzupełniających terapii, z całą pewnością niezbędnych,
oraz ujemny receptor HER2, oznaczający mniejszą agresywność nowotworu.
Mam nadzieję i liczę na dobre rezultaty Twojej terapii, serdecznie Ci tego życzę i pozdrawiam. |
|
|