Autor |
Wiadomość |
Temat: Nowotwór jajnika z wodobrzuszem |
Richelieu
Odpowiedzi: 70
Wyświetleń: 32467
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-02-12, 13:56 Temat: Nowotwór jajnika z wodobrzuszem |
myszka141_2008 napisał/a: | czy też można pokusić się o hipotezę, że rak mógł wyjść np. z układu pokarmowego? |
W odniesieniu do układu pokarmowego jest jedynie mowa o nacieku nowotworowym wyrostka robaczkowego,
co sugeruje raczej pochodzenie tego nacieku z innej lokalizacji pierwotnej.
myszka141_2008 napisał/a: | Czy wg Was nie ma wątpliwości co do przyczyny docelowej rozsiewu |
Lekarz opisujący wynik odnosi się do tego w dwóch miejscach:
'Naciek widoczny na powierzchni zewnętrznej jajników i w korze - obraz bardziej przemawia za naciekiem "z zewnątrz" niż za guzem pierwotnym jajnika'
'Nie można jednoznacznie określić, czy zmiana w jajnikach i sieci jest przerzutem raka endometrium, czy też są to dwa niezależne procesy nowotworowe o podobnym utkaniu'
Z tych zapisów wynika, że raczej zmiany na jajnikach są wtórne i pochodzą od pierwotnego raka endometrium,
jednak odpowiadając wprost na Twoje pytanie: jest to tylko hipoteza, zatem nawet jeśli prawdopodobna, to nie wykluczająca wątpliwości. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-01-13, 10:03 Temat: Nowotwór jajnika z wodobrzuszem |
myszka141_2008 napisał/a: | czy wg tych danych powinnam zgłosić się do poradni genetyki onkologicznej? W zasadzie na mamie w mojej najbliższej rodzinie historia onkologiczna się zaczyna i kończy (tylko mamy wujek i dziadek zmarli w młodym wieku na białaczkę), innych przypadków nie było... Niepokoi mnie jednak fakt wystąpienia u mojej mamy 2 różnych nowotworów jednocześnie... |
W odniesieniu do nowotworów endometrium i jajnika aktualne Zalecenia (2013 r.) nie zawierają wskazań dotyczących diagnostyki genetycznej.
W przypadku raka piersi podobne Zalecenia (2013 r.), gdzie jest także mowa o zagrożeniu zachorowaniem na raka jajnika,
omawiają tę tematykę na str. 215-218.
Wg tych wytycznych w Twoim przypadku nie ma wskazań do zlecenia badań genetycznych (str. 216, tab. 3). |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-12-30, 09:41 Temat: Nowotwór jajnika z wodobrzuszem |
Współczuję serdecznie.
|
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-12-15, 17:47 Temat: Nowotwór jajnika z wodobrzuszem |
myszka141_2008 napisał/a: | Mama (jak już wspominałam) prawie nic nie słyszy. Dr powiedział, że to może być wynik spadków ciśnienia, które przeszła, ale również efekt przerzutu do mózgu Proszę o wypowiedź w tej kwestii. |
Na forum jest możliwa tylko bardzo ogólna odpowiedź, że każda z tych przyczyn jest możliwa.
Która bardziej prawdopodobna, może ocenić (i to nie zawsze) tylko lekarz prowadzący leczenie. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-12-13, 11:48 Temat: Nowotwór jajnika z wodobrzuszem |
myszka141_2008 napisał/a: | dodam, że 6 lat temu ów jajnik miał wymiar około 33 m. |
Rozmiar rzeczywiście imponujący.
myszka141_2008 napisał/a: | Gdy poprosiłam o zmierzenie podał mi wymiar 5 cm. Na moje przerażenie zareagował słowami - ALE Z JAJNIKIEM. |
Dla jajnika o przeciętnych wymiarach (ok. 5x3x1 cm) oznaczałoby to, że torbiel jest względnie nieduża, o wymiarze ok. 2 cm.
Jeśli nie posiada jakichś innych niepokojących cech, może być poddana dalszej obserwacji,
przynajmniej w okresie pierwszych 3-6 miesięcy, do czasu ewentualnego podjęcia decyzji o dalszym postępowaniu. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-12-06, 12:39 Temat: Nowotwór jajnika z wodobrzuszem |
myszka141_2008 napisał/a: | Usłyszałam tylko, że mama UMIERA, i żadne leki jej nie pomogą. Ja wiem, ze Ona umrze na raka, ale dla mnie walka choćby o miesiąc jej życia jest warta świeczki. |
Dla chorej osoby jednak ważniejsza może być (i pewnie jest) jakość życia a nie jego długość,
jeśli nie ma możliwości odpowiednim leczeniem wpłynąć na poprawę obu tych parametrów.
Uporczywa i męcząca terapia, przedłużająca o kilka dni czy tygodni życie kosztem dużych cierpień
nie jest wyrazem troski i miłości do chorującej osoby.
Oznaką dojrzałej postawy jest zapewnienie choremu najlepszej możliwej opieki w czasie przed jego odejściem,
w tym także nie obciążanie zabiegami powodującymi jego dodatkowe cierpienie.
Zobacz na ten temat: Terminalnie chorzy wolą jakość niż długość życia. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-12-06, 07:54 Temat: Nowotwór jajnika z wodobrzuszem |
myszka141_2008 napisał/a: | czy takie masywne obrzęki są normalne u ludzi pod respiratorem?? czy to jest odwracalne? |
Obrzęki wynikają raczej ze złego stanu zdrowia (zaawansowania choroby) a nie samej respiracji.
Obawiam się, że możliwości ich minimalizowania (nawet tylko częściowego cofnięcia) mogą być bardzo ograniczone.
To co piszesz:
myszka141_2008 napisał/a: | Lekarze nie pozostawiają złudzeń, [...] Z dnia na dzień jest gorzej - mama ma coraz więcej obrzęków [...] Morfologia się nie poprawia, cyt. słowa dr: "Krwinki się rozpadają, rany się sączą, nic się nie goi"... |
wskazuje na bardzo poważny i niestety pogarszający się stan zdrowia.
myszka141_2008 napisał/a: | czy może paść pyt o odłączenie od respiratora?? Jeśli tak po jakim czasie? |
Raczej tylko w przypadku trwałego i dostatecznie długiego (co najmniej kilka dni) braku innych funkcji życiowych poza utrzymywaniem się akcji serca i podtrzymywanego respiratorem oddechu.
Konieczne byłoby w takim przypadku uprzednie stwierdzenie śmierci mózgu przed rozważeniem odłączenia.
[ Dodano: 2013-12-06, 11:05 ]
myszka141_2008 napisał/a: | Ciśnienie stymulowane lekami około 60/38, czasem niższe. |
Także to może być objawem postępującego zaawansowania choroby i niewydolności układu krążenia. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-11-22, 09:24 Temat: Nowotwór jajnika z wodobrzuszem |
myszka141_2008 napisał/a: | Niepokoi mnie również przerost przedsionków u mamy - we wrześniu miała rutynową wizytę u kardiologa - holter, usg serca (nie wykazało nieprawidłowości). Skąd tak szybka zmiana? |
To jest pytanie do lekarza dysponującego znajomością historii choroby i wynikami badań.
myszka141_2008 napisał/a: | TK brzucha uwidoczniły płyn w opłucnych. Czy to wszystko jest wynikiem jednej choroby czy po prostu fatalistyczny zbieg okoliczności? |
Dolegliwości kardiologiczne z pewnym prawdopodobieństwem można domniemywać jako niezależne,
natomiast gromadzenie się płynu jest dość niepokojące i może być powiązane także np. z procesem nowotworowym.
Bliższa ocena tego należy jednak do lekarza, na internetowym forum bez wyników można tylko snuć domysły.
myszka141_2008 napisał/a: | Wynik histopatologiczny wskazal na GRUCZOLAKORAKA. Bardzo proszę o szybką podpowiedź - czy na jajnikach występuje ten typ nowotworu czy tylko przewód pokarmowy? |
Oczywiście, że ten typ nowotworu oprócz przewodu pokarmowego (a także wielu innych lokalizacji)
może występować także w odniesieniu do jajnika, kilka przykładów - by daleko nie szukać - z naszego forum:
http://www.forum-onkologi...wany-vt8778.htm
http://www.forum-onkologi...wany-vt8642.htm
http://www.forum-onkologi...szem-vt3366.htm |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-11-21, 08:52 Temat: Nowotwór jajnika z wodobrzuszem |
To co zwróciło moją uwagę w załączonych przez Ciebie wynikach,
to stwierdzenie znacznej atypii komórek w płynie jamy otrzewnej.
To oraz poprzednio stwierdzone niepokojące onkologicznie cechy (wzrost markera, wodobrzusze)
wskazuje z raczej dużym prawdopodobieństwem, że dzieje się coś niedobrego,
choć dotąd nie ma potwierdzenia tego w wynikach histopatologicznych.
Jeśli uważacie, że Wasz lekarz nie ma dobrego pomysłu na dalsze postępowania,
możecie rozważyć niezależną konsultację (ze wszystkimi dotychczasowymi wynikami)
w innym ośrodku onkologicznym.
Jako najbardziej odpowiedni wydaje się być warszawskie CO, ewentualnie w Gliwicach lub Bydgoszczy. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-10-30, 21:59 Temat: Nowotwór jajnika z wodobrzuszem |
myszka141_2008 napisał/a: | Proszę pomóżcie - jakie są rokowania mamy zakładając że to faktycznie nowotwór. Czy faktycznie jest tak źle? |
myszka141_2008 napisał/a: | rozmawiałam dziś z lekarzem rodzinnym (sam chorował na nowotwór oraz pochował żonę, która zmarła na raka). Nie dodał i nadziei - oczywiście zaznaczył, ze nie widzi wyników, ale z opisu wynika ze stan jest beznadziejny |
Podobnie możemy odpowiedzieć tutaj na forum: nie widzimy niemal jakichkolwiek rzetelnych informacji,
ale z tego co podajesz sytuacja wygląda niestety niedobrze.
myszka141_2008 napisał/a: | Bardzo niepokojące i zagadkowe dla dr jest tempo przybywania płynu - brzuch napęczniał w ciągu 1 może 2 dni... |
myszka141_2008 napisał/a: | Dlaczego nie mogą spuścić tego płynu? |
Uważam, że mogą, co więcej - powinno to być jedno z pierwszych działań,
jako stosunkowo prosty zabieg, a który powinien przynieść znaczną, choć jedynie doraźną poprawę samopoczucia.
W dalszej kolejności trzeba będzie wdrożyć możliwe przy obecnym stanie zdrowia leczenie,
być może zabieg operacyjny i/albo chemioterapię oraz potrzebne leczenie objawowe, w tym odbarczanie płynu w razie potrzeby.
Aby zaplanować odpowiednie postępowanie konieczne jest wykonanie badań diagnostycznych.
myszka141_2008 napisał/a: | jak ukrywać przed chorym taka informacje |
Na tym forum panuje dość powszechna zgoda co do tego,
że jedyną dopuszczalną możliwością jest nie informowanie chorego o jego sytuacji
i to tylko wtedy, gdy on sam nie domaga się informacji lub chce aby ich mu nie udzielano.
Nie wolno natomiast zatajać czegokolwiek wbrew jego woli ani tym bardziej okłamywać go. |
|