1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Przerost guzkowy nadnercza ? |
Richelieu
Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5827
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-03-06, 13:25 Temat: Przerost guzkowy nadnercza ? |
nicnierozumiem napisał/a: | 2014-03-03 (CENTRUM ONKOLOGII GLIWICE) CZĘŚCIOWY HISTPAT:
Wstępne rozpoznanie Nodular hyperplasia
Zlecono badanie IHC celem potwierdzenia
Preparat chirurgiczny 7x7x1,5 zawierający rozcięte nadnercze z guzem? o wymiarach 5x2x1,5 oraz otaczającą tkankę tłuszczową
A- z nadnercza
B z nadnercza o najgrubszym przekroju (wyraźnego guzka nie widać)
C- z towarzyszącej tkanki tłuszczowej, makroskopowo bez zmian |
Istotnie brakuje w tym częściowym/wstępnym wyniku oceny próbek A-C.
Myślę, że dopiero po ich otrzymaniu da się powiedzieć coś sensownego na temat oceny Twojej sytuacji.
nicnierozumiem napisał/a: | Pani doktor mi tego nie była w stanie wytłumaczyć i wskazała na pooperacyjne wahania. Ale miesiąc po operacji? |
Miesiąc to nie jest jeszcze tak długi okres, by wszystko musiało doskonale wrócić do normy.
nicnierozumiem napisał/a: | Mam się nastawić na opcję z rakiem nadnercza i przerzutami wydzielającymi testosteron? |
Na ten temat więcej można by powiedzieć znając także wyniki badań obrazowych,
o których mowa w odpowiednich Zaleceniach (2013 r.) na str. 416:
Cytat: | Podejrzenie raka nadnercza może wynikać z wystąpienia wymienionych objawów hormonalnych, ale najczęściej jest oparte na wynikach badań obrazowych (średnica > 4 cm lub duża gęstość w KT: > 10–20 jednostek Hounsfielda w pierwszej fazie). |
nicnierozumiem napisał/a: | Nawet nie wiem czy mam sobie już wybierać kolor trumny czy odłożyć to na później. |
Moim zdaniem jeszcze się nie pali, z tym zawsze zdążysz (jeśli nie jesteś ponad miarę wybredny ... ).
Pozdrawiam i witam Cię na forum. |
|
|