Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
alijer
Odpowiedzi: 121
Wyświetleń: 47002
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-01-27, 22:00 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Witam wszystkich, dzięki za zainteresowanie, dopiero dziś odebrałam wynik i miałam spotkanie z onkologiem. Oto treść opisu:
"W porównaniu z badaniem ostatnim z września 2011 stwierdza się dalszą regresję zmian węzłowych na szyi, węzły chłonne po str. prawej największe o wym ok. 6x5mm (do przodu od naczyń szyjnych oraz dobocznie względem ślinianki podżuchwowej prawej i podżuchwowo). Największy węzeł po stronie lewej zażuchwowo mierzy 8x6mm. Pozostałe węzły chłonne mniejsze niecharakterystyczne.
W rzucie migdałków podniebiennych nie uwidoczniono wzmocnienia patologicznego.
Doły nadobojczykowe wolne.
Podano Ultravist 370, bez powikłań".
Poza tym morfologia "jak koń" wszystkie wartości w normie.
Nie odzywałam się, bo moja mama dwa tyg. temu wylądowała w szpitalu z niedowładem nogi i bólem kręgosłupa, z początku podejrzewano rwę kulszową, ale dolegliwości są zbyt nietypowe, jest po dwóch rezonansach (kręgosłup piersiowy i lędźwiowy oraz głowa i szyja), dzisiaj była punkcja kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i znów czekamy na wynik. Potem rehabilitacja. Wszystko byłoby OK, mama daje radę, my z siostrą też chociaż mamy małe dzieci. Największym problemem okazał się tata, który jest jak zagubione dziecko. Nie wie gdzie jest sklep (chociaż neon biedronki zagląda mu w zasadzie do okna), nie umie zrobić prania, ma nawet kłopot z utrzymaniem bieżącej, powierzchownej czystości w mieszkaniu, więc my obie z siostrą miotamy się pomiędzy swoimi domami, szpitalem i mieszkaniem rodziców. Masakra. Czasem padam na twarz a są jeszcze moje dojrzewające chłopaki, które właśnie dziś rozpoczęły ferie.
A teraz uwaga:.....Olga raczkuje..... |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-01-06, 22:09 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Witam po długiej nieobecności. Długo by pisać (osobiste..., małzeńskie..., ...życie...).
Melduję, że wczoraj miałam TK twarzoczaszki i szyi. Jak tylko będę miała wynik w zębach to przepiszę. Trzymajcie kciuki. Buziaki dla Wszystkich i zdrówka w Nowym Roku. |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-12-07, 16:56 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
DumSpiro-Spero napisał/a: | Na kiedy przewidziane jest kontrolne badanie TK? |
Na początek stycznia, ale dokładnie nie powiem, bo w WCO jeszcze nie rejestrują. W piątek mam wizytę u onkologa. |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-12-06, 18:45 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Cześć Kochani
Dzisiaj miałam USG węzłów chłonnych 0 oto treść wyniku:
"Widoczne niewielkie pogrubienie skóry i cechy obrzęku podścieliska. Obustronnie w okolicach podżuchwowych drobne węzły chłonne o odwnękowym unaczynieniu wielkości do 13x7mm po stronie prawej i 12x4mm po stronie lewej. Poza tym nieliczne drobne węzły chłonne wielkości 5-6mm przy naczyniach szyjnych. Cechy sonograficzne tych węzłów nie budzą niepokoju onkologicznego. Ślinianki podżuchwowe w normie.
Tarczyca mała o niskiej echogeniczności - celowa ocena czynności hormonalnej (niedoczynność?).
Radocha. Pozdrawiam. |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-11-08, 18:16 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Dzisiejsze zalecenia Pani doktor rehabilitant:
- masaż stawu skroniowego ze względu na szczękościsk,
- rozciąganie mięśnia MOS,
- drenaż limfatyczny twarzy (bez masażu węzłów chłonnych!)
i to wszystko 2 razy w tygodniu przez 5 tygodni (10 zabiegów). Start 22 listopada. |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-10-25, 19:42 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Witam
Jestem dzisiaj po konsultacji laryngologicznej. Według pani doktor wszystki idzie w dobrym kierunku, ładnie się goi a węzły chłonne są do dalszej obserwacji. Skierowała mnie na USG węzłów na początek grudnia. Podobnego zdania jest mój onkolog i zalecił kolejne TK na początek stycznia.
A w domu mały szpitalik: Olga oskrzela, Jaś zatoki a Kubie chyba zaczyna się dojrzewanie (kompletny brak porozumienia). |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-29, 12:06 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Małgosiu, wszystko możliwe, na wirusówkę (katar i kaszel bez gorączki) leczyłam przez ostatni tydzień moją malutką Olgę. Być może w efekcie przytulania i obcałowywania bobasa wirusik przeszedł na mnie.
Mnie teraz martwi ( a może powinien cieszyć?) odebrany dziś wynik TK. Jednak dla jasności obrazu przepiszę wynik z czerwca, wypis z leczenia i wynik dzisiejszy:
Tomografia z 07.06.2011:
Pogrubienie tkanek miękkich migdałka podniebiennegopo stronie prawej z zatarciem tkanki tłuszczowej przestrzeni przygardłowej.
Po stronie prawej na poziomie podziału tętnicy szyjnej wspólnej do przodu od naczyń - widocznych kilka węzłów chłonnych - największy wlk. 17x10 mm z rozpadem, pozostałe niepowiększone, okrągłe, wlk. do 9x5mm.Po stronie lewej przynaczyniowo węzeł chłonny wlk. 10x7mm.
Obustronnie podżuchwowo węzły chłonne wlk. do 10x6mm po stronie prawej i 12x5mm pos tronie lewej.
Część nosowa i krtaniowa gardła, jama podgłośniowa bez zmian naciekowych. Struktury kostne bez cech destrukcji.
Leczenie ambulatoryjne:
Rozpoznanie: rak migdałka podniebiennego po stronie prawej T2N1M0, stan po zabiegu tonsilektomii z dnia 24.05.2011.
Badanie hist. pat.: Carcinomina planoepitheliale G3 invasivum. Invasio carcinoamatosa vassorum massiva.
Nowotwór wykazuje znaczny pleomorfizm komórkowy, cechy wyraźnego rogowacenia oraz liczne figury podziału. Maksymalna mikroskopowa grubość zmiany do 1 cm.
Zastosowanie leczenie:
Teleradioterapia - przyspieszacz liniowy Clinac III: fotony 6 MV na okolicę szyi, techniką konformalną 7 pól z zastosowaniem modulacji intensywności wiązki (IMRT); Dg (śr.)=66Gy/30 fr.
Chemioterapia równoczesna cisplatyna 100 mg/m2, 2 cykle co 3 tyg.
Zakończono terapię 31.07.2011 r.
Wynik TK z 14.09.2011:
W porównaniu z badaniem z czerwca 2011 częściowa regresja zmian,
zmniejszył się patologiczny węzeł chłonny na szyi po stronie prawej, węzeł chłonny położony do przodu od żyły szyjnej i tętnicy szyjnej wewnętrznej o wym. 9x6 mm, podobnej wielkościjest inny patologiczny węzeł chłonny położony poniżej także do przodu od naczyń szyjnych.
Pozostałe, drobne węzły chłonne położone podżuchwowo po stronie prawej i za kątem żuchwy podobnej wielkości i ilości jak w badaniu poprzednim, ich średnicado ok. 5mm i mniej.
Nie zmieniła się wielkość węzła chłonnego po stronie lewej ku tyłowi od kąta żuchwy ma wymiary 12x8mm.
W rzucie migdałków podniebiennych nie uwidoczniono patologicznego wzmocnienia.
Migdałek podniebienny prawy nieco większy w porównaniu ze stroną przeciwną. Doły nadobojczykowe wolne.
Wniosek: częściowa regresja zmian.
(podano Ultravist 370 - bez powikłań)
Proszę Was o ocenę czy jest dobrze czy źle, czego mogę się spodziewać, jakie pytania zadać teraz lekarzowi na następnej wizycie kontrolnej i czy konieczne jest jednak usunięcie węzłów chłonnych?
[ Dodano: 2011-09-29, 13:07 ]
A swoją drogą ciekawe jest porównanie dwóch migdałków w ostatnim TK, skoro jednego już nie mam? |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-28, 09:40 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Morfologia OK, wszystko w normie. |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-28, 08:43 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Zawroty głowy mam nadal, do tego doszły jeszcze nudności i brak apetytu. Czy to może być spowodowane strachem o wynik TK? Jutro jadę po odbiór. Wieczorami opadam z sił, dopadają mnie dreszcze, brakuje mi nawet energii na wyprasowanie kilku rzeczy. |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-25, 11:16 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Noo właśnie coś takiego, jakby druga broda, wole, które przy przełykaniu wyglądało jakbym próbowała połknąć pomidora w całości. |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-25, 11:08 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Ostatni raz tabletkę wzięłam w czwartek, opuchlizna jakby ustępuje, zawroty głowy nie. |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-25, 11:01 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Pojawiły się u mnie dziwne dolegliwości, które mnie niepokoją. Otóż po wizycie kontrolnej 13.09 u laryngologa przyjmuję lek o nazwie Nolpaza, który ma ograniczyć wydzielanie kwasu żołądkowego aby nie podrażniał przełyku i błon śluzowych jamy ustnej. Dwa dni po rozpoczęciu przyjmowania tego leku opuchła mi twarz i szyja, a od trzech dni mam zawroty głowy. Takie objawy niepoządane są wymienione w ulotce informacyjnej, ale ja nigdy wcześniej nie byłam na nic uczulona i nigdy nie miałam takiej karuzeli w głowie. Czy to rzeczywiście moze być skutek uboczny przyjmowania leku czy może jakieś dolegliwości ze strony nowotworu? Dodam, ze wyniki TK odbieram we czwartek. |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-18, 19:32 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Wiem, ze jestem czasami nienormalna, ale wbrew zaleceniom laryngologa, żeby nie jeść słodyczy, ostatni posiłek zjadać o 18-tej itd... właśnie zjadłam dwie kanapki z tłustym wędzonym łososiem, a teraz wcinam takie mini croissanty z nadzieniem czekoladowym, kurcze, kiedyś nie doceniałam tych smaków ani sensu powiedzenia "żyj chwilą" - chwilo trwaj... |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-16, 19:24 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
Witam, długo mnie nie było. Ale to wina tego, że mamy rok szkolny, więc wpadam w szkolny kierat "Kubę zawieźć na 8 do szkoły, Jasia na 11, odebrać Kubę, odebrać Jasia, zawieźć po południu na angielski - jednego w poniedziałek, jednego we wtorek - trening piłki nożnej Jasia itd..., do tego Olga, mój wilczy apetyt (jedzenie, odkąd powróciły smaki, zajmuje mi sporo czasu - uwielbiam to, jakbym uczyła się od nowa jeść"). We wtorek miałam konsultację laryngologiczną (paszcza na oko pani doktor wygląda nieźle, jedno miejsce jest owrzodzone od poparzenia, dostałam całą listę, co robić - albo czego nie robić, żeby uniknąć refluksu żołądkowego, gdyż kwas żołądkowy drażni przełyk i śluzówkę), w środę kontrolne TK, teraz czekam dwa tygodnie na wynik i 30-go września wizyta u onkologa, jeszcze dwa tygodnie temu miałam delikatną anemię, ale sok buraczany i wino Egri Bikaver zrobiły swoje. Tak podskoczyła mi morfologia, ze sama ze szczęścia nie mogłam uwierzyć w to co widzę. Tak jak pisałam - jem, piję winko (lampkę dziennie, zeby nie było wątpliwości ). Przestały mi lecieć włosy, więc w końcu zafarbowałam odrosty. Czuję się świetnie, tylko jestem pełna obaw o wynik tomografii. Pozdrawiam wszystkich.
[ Dodano: 2011-09-16, 22:18 ]
Tak mi się teraz przypomniało, jak przechodziłam leczenie, najtrudniejsze momenty, zwłaszcza, kiedy leżałam w łóżku po chemii, obok mnie moja malutka Olga a ja nie miałam siły nawet uśmiechnąć się do niej, albo kiedy straciłam na tydzień głos i nie mogłam do niej powiedzieć jak bardzo ją kocham... Teraz z perspektywy półtora miesiąca po zakończeniu leczenia mogę stwierdzić, ze nie było źle, szybko doszłam do siebie a teraz nadrabiam czas z Olgą i z chłopcami. |
alijer
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-08-29, 20:22 Temat: Rak migdałka podniebiennego rogowaciejący |
No to kurczę Zoju masz lepszego laryngologa niż ja, moja kazała mi rozpuszczoną aspiryną popłukać i połknąć, o winie skubana nie wspomniała
[ Dodano: 2011-08-29, 21:25 ]
W wątku dla odważnych zamieszczam zdjęcie z mojej sobotniej eskapady do Karwii. Nic mnie tak nie uspokaja i relaksuje jak szum morza, mogę się na nie gapić godzinami... |
|