1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zmiana w tarczycy |
anutka
Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 14752
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-07-25, 11:40 Temat: Zmiana w tarczycy |
Często byłam zmęczona, wręcz wykończona do tego stopnia, że po pracy nie miałam już siły na nic. Myślałam, że to od nadmiaru obowiązków. Do tego sucha skóra (bardzo sucha na dłoniach i stopach, mimo, że o nią dbam). Dodatkowe kilogramy bez zmiany diety (a staram się odżywiać zdrowo). Kiedy powiedziałam o tym pani endo. stwierdziła, że Internetu się naczytałam |
anutka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-07-24, 14:21 Temat: Zmiana w tarczycy |
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia...
Cytat: | chirurg operujący powinien dążyć do usunięcia guza w miarę możliwości w całości i w otoczeniu zdrowych tkanek,
tak by w razie jego złośliwości do organizmu nie przedostały się z linii cięć komórki nowotworowe. | No to się zmartwiłam... Tym bardziej, że wycinki z guza opisane są jako A-D. Wnioskuję, że był aż w 4 częściach (???) Na pewno zapytam o to lekarza, tylko co to już da w tej chwili, z wyjątkiem zaspokojenia własnej ciekawości
Cytat: | Miałaś jeden płat wycinany? Nie było podejrzenia Hashimoto, skoro byly przeciwciała? | Tak, wycięty został jeden płat. Byłam u dwóch endokrynologów, którzy na podstawie wyników z pierwszego posta orzekli, że ,,tarczyca pracuje prawidłowo".
Cytat: | Zobacz, na jakim poziomie miałaś ft3 i ft4 w pierwszym poście. | FT3 4,99 pmol/l (norma 3,53 - 6,45)
FT4 12,98 pmol/l (norma 11,46 - 22,65)
Niewiele mi to mówi, oprócz tego, że są w laboratoryjnych normach. Czy mogłabyś mnie oświecić o co chodzi? Naprawdę staram się czytać i dowiadywać jak najwięcej ale w sprawach tarczycowych ciągle tylko ,,wiem, że nic nie wiem" |
anutka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-07-23, 16:35 Temat: Już po operacji |
Witam serdecznie po długiej przerwie
Chcę się podzielić dobrymi wiadomościami:
1. guz wycięty!
2. operację zniosłam bardzo dobrze
3. najważniejsze: guz był łagodny!
Konkrety:
Wynik badania hist.-pat.
Opis makroskopowy
Prawy płat tarczycy z cieśnią: płat tarczycy o nierównej powierzchni wym. 5 x 2 x 1,8 cm, w jednym z biegunów widoczny porozcinany żółto-beżowy, szklisty guzek o największym wymiarze 1,4 cm.
Pobrane wycinki:
1. Guzek (A-D)
2. Pozostała część płata (E-F)
II. Węzeł chłonny szyi po stronie prawej: brązowy fragment tkankowy o największym wymiarze 0,9 cm. (G)
Opis mikroskopowy:
I. 1. Guzek rozrostowy.
2. Miąższ tarczycy bez istotnych odchyleń morfologicznych.
II. Utkanie tarczycy bez istotnych odchyleń morfologicznych.
Zastanawia mnie dlaczego guz był porozcinany. Czy to standardowa praktyka? I jak to się stało, że zmalał? Największy wymiar z hist - patu to 1,4 cm, natomiast największe wymiary z czterech USG to: 3,3 cm; 2,56 cm; 2,44 cm. No chyba, że 1,4 cm to wymiar rozciętej części...
Obecnie czuję się dobrze. Miałam ,,atrakcje" takie jak mrowienie w kończynach już w pierwszej dobie po operacji, przy wyniku z wapnia 2,15 i 2,11 (kolejnego dnia). Norma 2,15 - 2,50. Mam zażywać Calperos1000 3x1 i Alphadiol 2x1 przez 3 tygodnie. Nie za bardzo wyobrażam sobie odstawienie tych leków. Kiedy zapomnę o zażyciu ich na czas włosy stają mi dęba na głowie (serio!) i mam uczucie mrowienia - bardzo nieprzyjemne... Po 4 do 6 tygodni mam zbadać TSH i zgłosić się do endokrynologa. Czy oprócz TSH warto zrobić resztę badań tarczycowych czy lepiej sobie darować?
Kolejną ,,atrakcją" było kołatanie serca - też nic fajnego... Na szczęście minęło.
Więcej grzechów nie pamiętam
Serdecznie pozdrawiam |
anutka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-04-29, 15:52 Temat: Zmiana w tarczycy |
Dzień dobry
Endokrynolog nie widzi problemu. Twierdzi, że skoro zmiana jest łagodna to ,,by z nią chodził". Mam się zgłosić na kontrolne USG za pół roku. Nijak się to ma do tego, co napisał Richelieu...
Chciałabym skonsultować się jeszcze z jakimś lekarzem. Czy możecie polecić mi jakiegoś godnego zaufania specjalistę, najchętniej - zachodniopomorskie, pomorskie (ale niekoniecznie).
Pozdrawiam |
anutka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-04-17, 11:18 Temat: Zmiana w tarczycy |
Cytat: | Niezależnie od tego poprosiłbym o opinię na ten temat lekarza i jego zdanie wziąłbym pod uwagę jako najbardziej miarodajne. |
Oczywiście. Skontaktuję się z lekarzem najszybciej jak to będzie możliwe.
Jeszcze raz dziękuję!
Pozdrawiam serdecznie |
anutka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-04-17, 08:18 Temat: Zmiana w tarczycy |
Serdecznie dziękuję za wyjaśnienia...
Proszę jeszcze o odpowiedź na pytanie: czy można stwierdzić (np. na podstawie doświadczeń innych osób, literatury fachowej), jak szybko taki guz może przeobrazić się w złośliwy?
Przepraszam, jeśli pyt. jest naiwne. Zastanawiam się, czy powinno się dążyć do tego, żeby operacja miała miejsce możliwie jak najszybciej? |
anutka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-04-16, 16:24 Temat: Zmiana w tarczycy |
Witam serdecznie!
Jestem po biopsji. W błyskawicznym tempie uzyskałam też jej wynik:
,,W rozmazach widać nieliczne, małe grupy tyreocytów z których część wykazuje cechy metaplazji oksyfilnej.
W tle krew.
Obraz cytologiczny zmiany łagodnej (kat II wg Bethesda)"
Oczywiście bardzo cieszę się, że jest to zmiana łagodna. Kamień z serca... Doczytałam jednak, że mataplazja oksyfilna wiązać się może z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka tarczycy. Jak duże jest to ryzyko w moim przypadku? Czy zasadnym jest usunięcie guza bądź całej tarczycy w takim przypadku?
Dodam, że wielkość guza wydaje się imponująca 18 x 12 x 33 mm (I badanie), 19 x 13 x 24 mm (II badanie). Badania USG wykonywane przez różnych lekarzy - radiologa i endokrynologa. Skąd taka różnica w pomiarach?
Pozdrawiam |
anutka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-02-24, 19:45 Temat: Zmiana w tarczycy |
Richelieu, bardzo dziękuję! Jak zwykle jest Pan niezawodny
Oczywiście zastosuję się do wszystkich rad.
evee, właśnie zauważyłam, że napisałaś Dzięki za zainteresowanie. Jeżeli chodzi o USG przepisałam wszystko, słowo w słowo. Nic o objętości w wyniku nie ma... Ja od dawna czuję się zmęczona ale zawsze myślałam, że to przez pracę, może zbyt małą ilość snu itp. Zawsze też byłam ,,zmarzlakiem" - mam wiecznie zimne ręce i stopy. Myślałam, że taka moja uroda. Czasem boli mnie głowa. W zasadzie nic więcej mi nie dolega. Generalnie czuję się dobrze. Staram się być optymistycznie nastawiona do ludzi i świata
Czy moje wyniki są złe? O co chodzi z tymi przeciwciałami???
Serdecznie pozdrawiam
A. |
anutka
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2014-02-23, 22:21 Temat: Zmiana w tarczycy |
Witam wszystkich serdecznie
Niestety nie jestem nowa na forum, mam już swój wątek w dziale pięterko niżej, a konkretnie - rok temu usunięto mi czerniaka.
Niedawno zafundowałam sobie badania kontrolne. Podaję pełne opisy USG:
USG DOŁÓW PACHOWYCH
W prawym dole pachowym powiększony węzeł chłonny dług. 9,6 mm z zachowaną zatoką tłuszczową,
w lewym dole pachowym pojedynczy węzeł chłonny z zachowaną zatoką tłuszczową dług. 9 mm.
Powiększonych węzłów chłonnych przedobojczykowych nie stwierdza się.
Pierś prawa bez zmian ogniskowych.
W lewej piersi na godz. 1 ognisko hypoechogeniczne dobrze odgraniczone śred. 0,4 cm mogące odpowiadać torbieli z gęstą treścią.
Sutki o budowie gruczołowej – zmiana łagodna, wskazane badanie kontrolne za 6 miesięcy.
USG DOŁÓW NADOBOJCZYKOWYCH, SZYI
Doły nadobojczykowe bez zmian patologicznych.
Powiększonych węzłów chłonnych w jamie brzusznej nie stwierdza się.
Śledziona o wym. 8,6 x 3,5 cm jednorodna bez zmian ogniskowych.
Na szyi po stronie lewej widoczny jest powiększony węzeł chłonny dług. 1,2 cm z zachowaną zatoką tłuszczową.
Tarczyca wielkości i echogenizczności prawidłowej,
w prawym płacie widoczne jest dobrze odgraniczone ognisko mieszanej echogeniczności o wym. 1,6 x 1,3 cm,
płat lewy jednorodny.
Niepokój mój wzbudziło owo ,,ognisko" na tarczycy oraz powiększone węzły chłonne...
Następnie wykonałam badania z krwi:
cała morfologia w normie, w tym OB 8 (norma 1-12)
LDH 119,6 IU/L (norma 135 - 214)
CRP 0,21 mg/l (norma 0,00 - 5,00)
TSH 3,310 ul/Uml (norma 0,400 - 4,000)
FT3 4,99 pmol/l (norma 3,53 - 6,45)
FT4 12,98 pmol/l (norma 11,46 - 22,65)
ATG <15,0 U/ml (norma 0,0 - 60,0)
ATPO 44,6 U/ml (norma 0-60)
Serdecznie proszę o interpretację wyników gdyż temat tarczycowy jest dla mnie zupełnie nowy :(
Pozdrawiam cieplutko
anutka |
|
|