1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: O onkologii |
awilem
Odpowiedzi: 38
Wyświetleń: 18430
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2010-07-30, 08:50 Temat: O onkologii |
Na pewno jest troszkę racji w tym co piszecie, ale ja myślę, że większość kłopotów z dostępem do badań później ewentualnego leczenia wg mnie w większości leży w niedofinansowaniu służby zdrowia. To w NFZ-cie tkwi problem. NFZ to jest twór, który zarządza pieniędzmi w sposób pożal się Boże, dużą część samemu przejadając a tam gdzie pieniądze powinny trafić ( placówki zdrowia, lekarze, hospicja ) nie trafia bądź trafia tak mało, że szkoda gadać.
I ja rozumiem lekarzy, za darmo pracować też bym nie chciał, oni również mają rodziny no i spędzili lata szkoląc się lepiej lub gorzej. ( nie będę wnikał tutaj w kompetencje )
Dodatkowo chorzy, którzy za wszystko obarczają lekarza czemu z jednej strony nie ma co się dziwić ale z drugiej strony lekarz też człowiek i jak ma obrywać za coś czemu nie jest winien no to trudno mieć do niego pretensje, że nie biega z uśmiechem.
Co ma zrobić lekarz jak przyjdzie do niego dyrektor i powie mu wprost: "Nie kieruj na takie a takie badania bo to drogie a już jesteśmy zadłużeni" ? To jest oczywiście sytuacja wymyślona przeze mnie ale myślę, że wielokrotnie tak jest.
Żeby sytuacja się poprawiła należy zreformować finansowanie służby zdrowia. I nie mam tu na myśli kolejne obciążania pacjentów tylko racjonalizacja wydatków ( np. likwidacja NFZ ).
Problem polskiej służby zdrowia jest bardziej złożony i należy go rozpatrywać na wielu płaszczyznach.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|