Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
beata0970b
Odpowiedzi: 81
Wyświetleń: 46237
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2015-07-16, 10:37 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Witam
Podawanie chemii sutentu profilaktycznie ? też tak kiedyś myślałam.
Ale sutent to nie są zwykłe tabletki - one robią straszne spustoszenie w organizmie , osoba przez cały cykl źle się czuje , jest masę skutków ubocznych.Proszę przeczytać w internecie ulotkę leku - wszystko się zgadza z tym co piszą .
Czasami ludzie nie dają rady i z powodu bardzo silnych skutków ubocznych lek odstawiają.
Mój tata bierze lek już 4,5 roku i wiem co mówię.
Więc niech mama cieszy się dobrym samopoczuciem, a siły będą potrzebne jak faktycznie będzie konieczność podania leku.
Ten lek na całym świecie bierze się tylko na przerzuty których nie można z różnych względów operować.
Pozdrawiam serdecznie |
Temat: Rak piersi inwazyjny |
beata0970b
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 7369
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-01-08, 19:43 Temat: Rak piersi inwazyjny |
Dziękuję serdecznie -trudna decyzja przed nią, tym bardziej że mieszka sama z małą córeczką i pewnie dlatego chemia i jej skutki sieją mętlik. Szuka wciąż potwierdzenia, że taka droga jest prawidlowa i najlepsza.
Prosze jeszcze o odpowiedź czy ta chemia ac czerwona nie jest za silna? nie ma przerzutów, węzły czyste, guz mały, złośliwość G1 i Ki 10 %.
Beata |
beata0970b
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-01-08, 18:18 Temat: Rak piersi inwazyjny |
Richelieu , Gaba
Bardzo dziękuję za odpowiedź i proszę o poradę lub sugestię co robic dalej.
Tak jak pisałam koleżanka ma zacząć chemię ac 13.05 - 4 kursy( takie sa ustalenia Pani doktor ( nie komisji ) ze szpitala gdzie była operowana -Szpital Wojewódzki ul.Kamieńskiego we Wrocławiu ) potem ma być 5 tygodni radioterapii.
Konsultowała to u trzech lekarzy onkologów , którzy uważają ,ze w tym przypadku chemia jest na wyrost. Pokazałam rownież wyniki onkologowi dobremu w Poznaniu i jest tego samego zdania.
Dołaczam opis jednego lekarza , reszta jest opinia słowna.
W tej sytuacji nie wiadomo co robić , jeden z lekarzy zaproponowal żeby poprosić o komisję w tej sprawie.
Prosze o jakąś podpowiedź.
|
beata0970b
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-12-23, 22:23 Temat: Rak piersi inwazyjny |
Bardzo dziekuję za odpowiedź
Zastanawia mnie tylko czy przy tak małym zastosowaniu musi byc chemioterapia czy nie starczyłaby hormonoterapia. Pytam dlatego ponieważ takie były wstepne ustalenia , które następnie zmieniono.
Chemii ma być 6 co 3 tygodnie.
Pozdrawiam
Beata
[ Dodano: 2014-12-23, 22:24 ]
..małym zaawansowaniu ... |
beata0970b
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-12-23, 19:26 Temat: Rak piersi inwazyjny |
Witam serdecznie
Założyłam nowy wątek ponieważ moja przyjaciółka ( 42 lata ) właśnie odebrała wyniki histopatologiczne guzka piersi , a wizytę ma dopiero 10 stycznia i bardzo się denerwujemy.
Usunięto tylko sam guzek i najprawdopodobniej ma dostać chemię.W jej najbliższej rodzinie nikt nie chorował dlatego temat jest jej obcy - nie wie czego może sie spodziewać i o co pytać lekarzy, jakich badań się domagac itp. ( a sama wiem że jest to bardzo ważne jak pacjent jest chociaż zorientowany )
Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników oraz sugestię czego możemy się spodziewać. Przed nami święta i umówienie sie nawet na prywatną wizytę jest niemożliwe.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz proszę o pomoc.
Dołączam wyniki histopatologiczne.
|
Temat: Rak nerki i przerzuty do płuc |
beata0970b
Odpowiedzi: 150
Wyświetleń: 102799
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-09-25, 08:45 Temat: Rak nerki i przerzuty do płuc |
Trzymaj się dzielnie , myślę że trzeba mieć nadzieję , przykładem niech będzie mama Wiki.
Pozdrawiam serdecznie
Beata |
Temat: Nowotwór jasnokomórkowy nerki |
beata0970b
Odpowiedzi: 39
Wyświetleń: 19834
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-08-02, 20:50 Temat: Nowotwór jasnokomórkowy nerki |
Witaj Petra
Wtrącę coś od siebie , mój tata też choruje na raka nerki 13 lat , przeszedł kilka operacji i ostatnio chyba z 30 TK z kontrastem przy połowie nerki ( wskazanie do chemii )
Ja bym nie męczyła taty rezonansem , kolejnym badaniem jeśli nie ma takich wskazań .Zrobicie badanie teraz i kolejne będziecie robić co ile co 3 miesiące ? Bo tak by należało robić żeby to badanie miało sens.
Tak mi kiedyś powiedział właśnie profesor Szczylik jak na początku naszych zmagań z przerzutami chcieliśmy robić badanie wszystkiego co możliwe.
Z doświadczenia wiem ,ze dla chorych powrót do normalności też jest ważny.
Ale doskonale Cię rozumiem - bo na początku naszej drogi też tak reagowałam.Ale oczywiście decyzja należy do Was.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia dla taty. |
Temat: Rak nerki ze wznową |
beata0970b
Odpowiedzi: 59
Wyświetleń: 38239
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-11-20, 12:44 Temat: Rak nerki ze wznową |
Witaj napisałam na priv.
Pozdrawiam |
Temat: Rak nerki chromofobowy |
beata0970b
Odpowiedzi: 48
Wyświetleń: 34996
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-08-12, 11:25 Temat: Rak nerki chromofobowy |
Witaj
Moja mama ma ma robić rtg płuc raz na rok - tak jest w wco , jest dwa lata po operacji .Chyba ,ze są jakieś przesłanki żeby zrobić szybciej . A usg jamy brzusznej pewnie nie zaszkodzi , żebyś zrobił teraz.
Pozdrawiam serdecznie |
Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
beata0970b
Odpowiedzi: 49
Wyświetleń: 20716
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-08-11, 00:42 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Witaj
Skoro byłaś u lekarza 25 lipca , tata jest świeżo po operacji , rtg płuc miał robiony zapewne przed operacją to lepiej daj tacie czas na spokojny odpoczynek i rekonwalescencję .Z perspektywy czasu i choroby moich rodziców wiem ,że często chce zrobić się dobrze a wychodzi na odwrót.
Ja też często wychodziłam przed orkiestrę , ale tutaj myślę posłuchała bym lekarza.Kolejny onkolog raczej nie zleci żadnych badań bo za wcześnie to dopiero miesiąc po operacji.
Chyba ,że są ku temu przesłanki.
Pozdrawiam serdecznie |
Temat: Breslow 4mm Clark IIst |
beata0970b
Odpowiedzi: 184
Wyświetleń: 119329
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-07-24, 07:03 Temat: Breslow 4mm Clark IIst |
Witaj Mariusz
Moja mama miała naświetlaną szyję i policzek.
Też nie mogła jeść , nawet picie było trudne.
Brała nystatynę i ketonal , i płukała jamę ustną takim płynem ze szpitala i piła nutridrinki - chyba tylko 2 dziennie bo więcej nie dała rady.W buzi miała wielką ranę.
Ale.... potem z dnia na dzień było lepiej
Teraz 2 lata po skutki uboczne minęły jedynie brak śliny często powraca.
Pozdrawiam i życzę powodzenia |
Temat: Marysia5 - komentarze (vf6) |
beata0970b
Odpowiedzi: 119
Wyświetleń: 35224
|
Dział: Tu trzymamy KCIUKI Wysłany: 2013-07-15, 19:02 Temat: Marysia5 - komentarze (vf6) |
Witaj Marysiu
Strasznie mi przykro , ale trzeba wierzyć ,że to przejściowy kryzys i wszystko wróci na właściwe tory.Życzę Wam dużo siły i poprawy , u nas też słabiutko...Pozdrawiam |
Temat: Rak nerki ze wznową |
beata0970b
Odpowiedzi: 59
Wyświetleń: 38239
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-06-23, 15:42 Temat: Rak nerki ze wznową |
Witaj Marysiu
Wyniki krwi ok i dostaliśmy 23 sutent , ale już dzisiaj 4 dzień brania i strasznie boli gardło i zaczynają robić się odciski.
Trzymam kciuki za Was i pozdrawiam. |
Temat: Rak nerki z przerzutem do kości i tkanek miękkich |
beata0970b
Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 25567
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-06-18, 20:47 Temat: Rak nerki z przerzutem do kości i tkanek miękkich |
Witaj
Mąż jak najbardziej kwalifikuje się na leczenie systemowe np,sutentem., który nie wyleczy ale może zatrzymać wzrost guzów na kilka lat..Dobrze,że jedziecie do prof.Szczylika na pewno coś doradzi.Trzymam kciuki.
Pozdrawiam. |
Temat: Guz nerki lewej |
beata0970b
Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 23707
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-06-18, 20:37 Temat: Guz nerki lewej |
Witaj Kto pyta nie błądzi
Mój tata z jedna nerką żył 10 lat - nie stosował żadnej diety.Teraz od trzech ma tylko pół nerki i tez dieta jest normalna.Owszem ,kupowałam książki , czytałam , pisałam co może jeść itd.- ale to trwało zawsze najdłużej tydzień , potem normalne żywienie.
Myślę ,że po operacji mając ranę sam będziesz czuł ,że dźwiganie jakiekolwiek jest nie wskazane.nam lekarz mówił , żeby do 6 tygodni nic nie dźwigać ,potem tez należy uważać bo rana na zewnątrz goi się szybko ,a wewnątrz trwa to o wiele dłużej.
Już pisałam ,że jako kierowca tata jechał już 140 km na kontrolę , po 6 tygodniach. |
|