1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: chłoniak DLBCL |
hornet28
Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 9568
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-03-04, 23:23 Temat: chłoniak DLBCL |
Czy tego typu chloniaka można leczyć radioterapia?
Zdania lekarzy są podzielone, jedni odradzają, inni wręcz zakazują, ale są tez tacy, którzy tylko w taki sposób chcą leczyć.
Macie jakaś wiedzę na ten temat? |
hornet28
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-03-03, 22:02 Temat: chłoniak DLBCL |
Nie zależy nam gdzie blisko, tylko gdzie skutecznie i szybko, zwłaszcza, że z tego co słyszałem to będzie to radykalna chemioterapia.
55lat |
hornet28
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-03-03, 21:52 Temat: chłoniak DLBCL |
Jestem jutro umówiony w Gliwicach do docent Elżbiety Nowary, podobno dobry specjalista, oprócz tego próbuję zasięgnąć opinii w klinice hematologii we Wrocławiu.
Słyszałem też o katowickim szpitalu na raciborskiej oraz centrum onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie... Ile ludzi tyle opinii, ciężko podjąć decyzję
Czy znany jest powód, dlaczego ta pacjentka nie została przyjęta do Gliwic?
Pisałeś, że rokowania są niekorzystne, czy możesz rozwinąć? |
hornet28
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-03-03, 21:40 Temat: chłoniak DLBCL |
W tej chwili mam tylko wyniki biopsji, nie mam przy sobie pozostałych wyników, nie chodzi o mnie, to bliska osoba zmaga się z chorobą.
Mieszka na Opolszczyźnie, ale odległość do kliniki nie ma znaczenia
|
hornet28
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-03-03, 20:13 Temat: chłoniak DLBCL |
Na podstawie TK i MR wykryto guza mózgu o wielkości ok 4X5cm. Wykonana została biopsja, której wyniki przedstawiłem.
Szukam dobrego specjalisty od chemioterapii specjalizującego się w tym typie nowotworów.
Jaką klinikę polecacie? |
hornet28
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2015-03-02, 14:22 Temat: chłoniak DLBCL |
Właśnie otrzymałem wynik biopsji, lekarz prowadzący wraca pod koniec tygodnia a tyle w niepewności nie wytrzymam. Wiem, że to chłoniak złośliwy, ale czy ktoś mi rozszyfruje? Wiem, że dobrze nie jest:
Lymphoma malignum cerebri (DLBCL Diffuse Large B-cell Lymphoma)
CD3 - odczyn ujemny
CD20 ++ odczyn dodatni
CD79A +++ odczyn silnie dodatni
Bcl6 ++ odczyn dodatni
Ki67 ++ odczyn dodatni w 90% komórek
Dodatkowo, co oznacza "Cena badania 55pkt"?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2015-03-02, 15:44 ]
Post wydzielony do oddzielnego wątku i w nim proszę kontynuować historię choroby. |
|
|