Autor |
Wiadomość |
Temat: Naciek na płucu - podejrzenia |
marzena66
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 7936
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-15, 19:10 Temat: Naciek na płucu - podejrzenia |
mina napisał/a: | Nie wiem czy to bradykardia, nie miał zaleconych lekarstw na to. |
Według mnie tak, tato nie ma zasłabnięć, omdleń to widocznie organizm długo pracuje na takim "wolnym" sercu i nie sprawia mu to problemu. Pamiętajcie tylko żeby o tym powiedzieć lekarzowi przed badaniem.
mina napisał/a: | Jest w ogóle możliwe, że tak duża zmiana nie będzie nowotworem? |
Czy mała zmiana czy duża, nie ma znaczenia, każda może być rakiem albo zmianą łagodną. Jaką jest nie da się na prawdę stwierdzić. Wiem, że się denerwujesz ale żeby coś stwierdzić, trzeba przebadać i czy chcesz tego czy nie trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać na badanie i wynik.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-15, 16:57 Temat: Naciek na płucu - podejrzenia |
mina,
Rzeczywiście puls bardzo niski, tato ma stwierdzoną bradykardię?, czy taki puls tato miał zawsze czy ostatnio? czy jest taki/przybliżony przez całą dobę?
Tak podaje się leki uspokajające, zmniejszające puls, rozluźniające krtań, nie wiem czy każdemu?
Na pewno trzeba to zgłosić lekarzowi i coś zaradzą.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-14, 20:26 Temat: Naciek na płucu - podejrzenia |
mina napisał/a: | na początku wahał się co do bronchoskopii |
Nigdy nie należy odkładać badań jeśli wynik jest niejednoznaczny bo jeśli jest to coś złego to tylko wpływa na niekorzyść taty a przecież to najważniejsze sprawy jak zdrowie/życie.
mina napisał/a: | (bo przecież teraz nic mu tak zauważalnie nie dolega |
Gdyby rak dawał objawy jak tylko pojawi się maleńka zmiana to szybko byłby wykrywany i nie byłoby tylu nieszczęść a tak nie jest albo jest wykrywany przez przypadek albo jak objawy są tak dokuczliwa a rak mocno zaawansowany. Jest zmiana w badaniach i zawsze trzeba wyjaśnić ją do końca bez względu na to czy to zmiana łagodna czy złośliwa.
Bronchoskopia też nie zawsze się udaje i bywa, że trzeba ją powtarzać.
mina napisał/a: | W piątek bronchoskopia. |
to dobrze.
pozdrawiam i tylko dobrych wyników. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-14, 19:21 Temat: Naciek na płucu - podejrzenia |
mina napisał/a: | Tata mówi, że lekarze są raczej ostrożni i nie wymieniają na razie nazw możliwych chorób. |
bo obraz jest niejednoznaczny, zwłaszcza jak było zapalenie płuc, gruźlica ale na pewno lekarzy obraz TK niepokoi skoro zdecydowali się na bronchoskopię, czyli do końca nie można na tą chwilę wykluczyć niczego, może być wszystko i nic.
Czekamy zatem na dalsze wyniki z bronchoskopii, kiedy jest planowana?
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-14, 18:08 Temat: Naciek na płucu - podejrzenia |
mina,
Trudno mi cokolwiek powiedzieć jednoznacznie, może to być stan po zapaleniu płuc albo jeszcze jest to zapalenie, wspominasz coś o gruźlicy, mogą być i zmiany nowotworowe, to brzmi dla mnie niepokojąco mina napisał/a: | Zmiana o niejednorodnym wzmocnieniu kontrastowym z oddzielajacą się hypodensyjną częścią centralną (tworząca się jama rozpadowa?) | Musicie poczekać na bronchoskopię i jej wynik, dopiero wszystko się wyjaśni.
mina napisał/a: | Czy ma znaczenie to, że pojawia się określenie 'zmiana' a nie cień w wynikach? |
Zmiana to jedno a cień to określenie czegoś innego.
Jakie objawy skierowały tatę na te badania, bo rozumiem, że był leczony na zapalenie płuc?
Co lekarz/lekarze mówią na wyniki tych badań?
pozdrawiam i witam na forum. |
|