1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Niedrobnokomórkowy rak płuca z przerzutami? |
missy
Odpowiedzi: 36
Wyświetleń: 13363
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-13, 22:33 Temat: Niedrobnokomórkowy rak płuca z przerzutami? |
Zgadzam się, że z opisu klatki piersiowej wynika, że to sprawa operacyjna. Co do reszty faktów to nie mogę dyskutować z opiniami lekarzy, nie mam po prostu kwalifikacji. |
missy
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-13, 21:56 Temat: Niedrobnokomórkowy rak płuca z przerzutami? |
Cytat: | Jeśli wynik biopsji jest niejednoznaczny to jakie badanie byłoby teraz potrzebne aby wyjaśnić ostatecznie wątpliwości co do charakteru zmian w wątrobie i trzustce? |
Pobranie większej ilości materiału do badania. Ale to już procedury bardziej inwazyjne, obarczone większym ryzykiem ( np. krwawieniem w przypadku wątroby). Tylko lekarz może ocenić czy to ma sens. Myślę, że wynik PET jest dla lekarza wiążący. Ogromnie mi przykro, że nie mogę napisać nic bardziej pozytywnego
BAC miała ewentualnie dać odpowiedź na pytanie o konkretny rodzaj kom.nowotworowych w wątrobie i o rodzaj zmiany w trzustce - tak ja rozumiem zalecenie wykonania tego badania. Ale nie zmieniłoby to ogólnego planu podjęcia leczenia paliatywnego.
Ps. A propos obniżonej temp. to czujesz się znacznie gorzej z tego powodu? Dreszcze? Wyraźne, postępujące osłabienie? |
missy
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-13, 20:35 Temat: Niedrobnokomórkowy rak płuca z przerzutami? |
Andy2105,
Czy nadal masz obniżoną temperaturę? Jak mierzysz?
Czy są jeszcze inne objawy?
Czy po chemii jadłeś i piłeś normalnie czy były problemy? Spróbuj się rozsądnie nawadniać, powinno podnieść to nieco temp. jeśli nie ma innych powodów.
Co do ogólnego rozpoznania i sposobu leczenia. Przede wszystkim PET mówi o guzie płuca z przerzutami do węzłów oraz silnym podejrzeniu niezależnego nowotworu trzustki z przerzutem do wątroby. Faktycznie BAC nie wykazała komórek nowotworowych - nie jest to metoda super dokładna, poza tym guz nowotworowy składa się z różnych komórek, również tych prawidłowych.
Nie umiem Ci powiedzieć czym dokładnie są zmiany w trzustce i wątrobie, ale ich wskaźnik wyłapywania znacznika w PET ( tzw. SUV) jest wysoki, wyższy nawet od tego w guzie płuca. Nie są to wartości przypisywane zmianom łagodnym. Również zmiany w kościach nie są opisane jako jednoznacznie zwyrodnieniowe.
Otrzymujesz schemat PG, cisplatyna i gemcytabina. Jeden z możliwych w cth paliatywnej dka ndrp. Zastanawia mnie ten wybór ( bo są też inne schematy) - nie wiem czy myślę słusznie, ale gemcytabina jest cytostatykiem podawanym również przy raku trzustki. Być może wybór obecnego schematu jest podyktowany podejrzeniem występowania u Ciebie dwóch różnych procesów nowotworowych i próbą zadziałania na dwóch polach. To tylko moje przypuszczenia.
Zdecydowanie są to pytania do lekarza prowadzącego.
Niemniej kwestia operacji płuca ( technicznie/torakochirurgicznie pewnie możliwa) traci sens w obliczu podejrzenia dwóch niezależnych nowotworów. |
|
|