1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Mięsakorak macicy |
missy
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 4711
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-02-24, 16:58 Temat: Mięsakorak macicy |
Moniko, nie twierdzę na 100%, że leczenie nie jest prowadzone dobrze - duża niedokrwistość ( anemia) jest faktycznie przeszkodą w przeprowadzeniu rozległej operacji.
Cytat: | Mięsakorak (carcinosarcoma) jest nowotworem o bardzo agresywnym przebiegu ze względu na złośliwy charakter komponentu nabłonkowego i mezenchymalnego. Część mezenchymalna może zawierać elementy homologiczne i heterologiczne (tzn. nieobecne w macicy). Klasyfikacja kliniczna jest analogiczna do raków endometrium. Obecność złośliwego komponentu nabłonkowego sprawia, że mięsakorak zalicza się do grupy raków. Częstość przerzutów w węzłach chłonnych wynosi 17–60%. W leczeniu chirurgicznym zaleca się wycięcie macicy z przydatkami oraz usunięcie węzłów chłonnych miednicy i węzłów okołoaortalnych. W przypadku naciekania przymacicza wskazane jest radykalne wycięcie macicy. |
http://onkologia.zaleceni...20plciowego.pdf str.297
Żeby stwierdzić dokładnie jakiej wielkości jest guz i czy nacieka okoliczne tkanki i narządy ( pęcherz moczowy, jelito grube) i czy w węzłach chłonnych są przerzuty trzeba zrobić tomografię z kontrastem. I wtedy, po kilku cyklach chemii, można zrobić kolejne badanie do porównania i oceny czy guz się zmniejsza.
Myślę, że powinnaś zapytać lekarza, który zajmuje się Mamą czy po tych 3 cyklach chemii planowane jest wykonanie tomografii. |
missy
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-02-24, 13:19 Temat: Mięsakorak macicy |
MonikaM87,
Usg jest mniej dokładne od tomografii, dodatkowo opis usg przezpochwowego ( wpisany w wynikach ze szpitala) jest wyjątkowo oszczędny.
Rozumiem, że lekarze nie mogli operować teraz ze względu na znaczną anemię i podali chemię, żeby rozpocząć w ogóle leczenie. Natomiast nie wiem jak ma wyglądać ewentualna późniejsza operacja bez żadnego badania obrazowego do porównania.
Ile cykli chemii planują lekarze i kiedy ma być ponowna ocena czy guz jest operacyjny? |
missy
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-02-23, 13:41 Temat: Mięsakorak macicy |
MonikaM87,
Wyczytałam w wynikach, że u Mamy stwierdzono nie raka ale mięsakoraka macicy i dlatego zmieniłam tytuł wątku.
Mięsakorak ( czyli guz złożony z 2 rodzajów nowotworów złośliwych, raka i mięsaka) jest bardzo agresywnym nowotworem. Podstawą leczenia jest radykalne wycięcie.
W załączonych przez Ciebie wynikach brakuje mi tomografii jamy brzusznej i miednicy bo nie chce mi się wierzyć, że lekarze dokonali oceny operacyjności guza w oparciu o badanie usg. Masz gdzieś opis tomografii? |
missy
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2018-02-21, 13:03 Temat: Mięsakorak macicy |
MonikaM87,
Czy możesz załączyć opis tomografii miednicy i jamy brzusznej? Jaki schemat chemioterapii Mama otrzymuje? |
|
|