Autor |
Wiadomość |
Temat: rak jelita grubego z licznymi przerzutami |
sylam5
Odpowiedzi: 29
Wyświetleń: 17476
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-10-10, 21:00 Temat: rak jelita grubego z licznymi przerzutami |
Cieszę się ,że Mama czuje się lepiej. Ważne, że nabiera sił i ma nadzieję na lepsze jutro.
Co do wagi nie wiem, nie umiem pomóc. Mój tato też ważył dużo( a wszystkie kości mozna było policzyć) ale z powodu niewydolności wątroby strasznie puchły nogi i oczywiście wodobrzusze robiło swoje. Może Mama dostawała jakieś kroplówki i to podniosło wagę? Albo może opuchlizna po operacji?
joajoa, trzymaj się, jestem z Tobą. |
sylam5
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-10-08, 13:38 Temat: rak jelita grubego z licznymi przerzutami |
Pewnie operację przeprowadzono ,żeby uniknąć niedrożności jelita. Gdyby tego nie zrobiono jelito by pękło i w krótkim czasie doszłoby do zgonu.
Jeśli Mama zakwalifikuje się do leczenia paliatywnego i zdecyduje sie na nie, może wcale nie będzie tak źle ze skutkami ubocznymi. Mój tato po chemiach (też jelito grube i przerzuty na wątrobe) czuł się w miarę dobrze, nie było żadnych wymiotów itd. odczuwał tylko paskudne zmęczenie i raz co miał wysoką gorączkę. Chemia dawała mu nadzieję...
Chemie paliatywne nie są chyba tak agresywne jak radykalne i pewnie dlatego skutków ubocznych jest mniej.
Przerażające to wszystko, doskonale Cię rozumiem. |
sylam5
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-10-07, 07:56 Temat: rak jelita grubego z licznymi przerzutami |
joajoa napisał/a: | sylam5, tak, myślę o hospicjum domowym. Czy to warto jakos wcześniej załatwiać? Przed wypisem ze szpitala? Nie wiecie, jak to działa w Warszawie? Czy pomoc jest od razu czy trzeba czekać? |
Żeby zapisać Mamę pod opiekę hospicjum wystarczy skierowanie od lekarza rodzinnego. Najlepiej załatwić to jak najszybciej bo choroba jest bardzo zaawansowana i ta pomoc może być potrzebna od zaraz. Nie wiem jak jest w Warszawie ale zazwyczaj pierwsza wizyta lekarza jest zaraz po zapisaniu chorego pod opiekę.
joajoa, bardzo mi przykro ,że stało się tak jak się stało i najważniejsze jest teraz zapewnienie Mamie jak najlepszej opieki lekarskiej bo to choróbsko jest okrutne
joajoa napisał/a: | A w każdym razie nie rozumie, czemu go nie wycięli, skoro może być źródłem kolejnych przerzutów. Ja też nie do końca to rozumiem... Chodzi pewnie o to, że przerzutów i tak jest mnóstwo? |
Nie będą operować bo przerzuty bardziej mogą dopiec niz ognisko pierwotne a operacja narazi Mame na dodatkowe, niepotrzebna cierpienia. Często nie guz pierwotny zabija a przerzuty... |
sylam5
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-10-06, 13:09 Temat: rak jelita grubego z licznymi przerzutami |
Witaj.
Mama zdiagnozowana była już dawno ale wcale nie leczona? Chyba czegoś tu nie rozumiem
joajoa napisał/a: | Póki co zaczynam myśleć o hospicjum. Czy powinnam się do niego zgłosić od razu po wypisaniu Mamy ze szpitala (czyli przejściu do fazy paliatywnej)? |
Masz na myśli hospicjum domowe? Napewno warto się tam zapisać bo ich pomoc jest nieoceniona pod każdym względem. |
|