Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
uho
Odpowiedzi: 49
Wyświetleń: 25606
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-08-02, 15:58 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Bronchoskopia wykonana przez Panią ordynator oddziału również nic nie wykazała, nic związanego z rakiem podczas badania został pobrany śluz do badań, wyniki będą za 10 dni, więc wtedy zyskamy 100% pewność, że z płucami taty jest wszystko w porządku |
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-07-30, 21:42 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Szanowni !!
Po wizycie u onkologa tata dostał oczywiście zalecenie jak najszybszego wykonania TK w 3 opcjach- NFZ, prywatnie, albo "położyć" się do szpitala chorób płuc. Podjęliśmy decyzję, że lepiej się "położyć", bo w szpitalu przebadają tatę kompleksowo. Tydzień po wizycie tata znalazł się w szpitalu, z czego oczywiście nie był zadowolony... A w szpitalu od razu spirometria, USG, krew, po dwóch dniach TK, wczoraj gazometria i na poniedziałek bronchoskopia. Dzięki Bogu TK pokazało jedną z dwóch opcj podanych przez @Madzia70:
Madzia70 napisał/a: | uho napisał/a: | A mogą również świadczyć o czymś "lżejszym"? |
Mogą. Np. o zwłóknieniach pozapalnych albo o błędzie diagnostycznym - rtg nie jest badaniem bardzo dokładnym. |
to, co na płucach dawało niepokojący obraz to pozostałość bo dosyć mocnym przeziębieniu, przechodzonym, parę miesięcy temu. Dla pewności tata zostaje w szpitalu do wtorku, żeby w poniedziałek dla 100% pewności wykonać bronchoskopię i w całości prześwietlenego i uspokojonego tatę wypisać do uspokojonego domu... w poniedziałek jeszcze konsultacja onkologiczna i mam nadzieję, że utwierdzi nas w tym spokojnym przekonaniu, że wszystko jest ok... |
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-07-15, 15:23 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
marzena66 napisał/a: | Myślę, że nie ma co się zastanawiać czy uchwycili ten fragment ze zmianą, którą pokazuje RTG czy nie tylko lepiej zrobić badanie TK płuc jak sugerowano żeby czegoś nie zaniedbać. |
oczywiście, tak jak wspominałem, 21.07 Tata ma wizytę u onkologa, więc po otrzymaniu skierowania błyskawicznie szybka TK klatki piersiowej, żeby mieć jasność. Jednak do tego czasu cały czas będą wątpliwości, obawy, stres i milion złych myśli, więc miałem nadzieję, że być może uda się uchwycić coś przy okazji TK jamy brzusznej, żeby było spokojniej...
Dzięki
Również pozdrawiam... |
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-07-15, 14:34 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Kochani, tata miał dwa dni temu robione TK jamy brzusznej, profilaktycznie zlecone przez onkologa przy poprzedniej wizycie. Wszystko jest w porządku, na zdrowej nerce pojawiła się jedynie niewielka torbiel. Pytanie moje odnośnie płuc - na opisie lekarz napisał " na widocznym podczas badania fragmencie płuc zmian nie iwidoczbiono" - jak duży fragment płuca może być widoczny podczas badania ? Czy skoro widoczna na rtg zmiana jest w dolnej części płuca, to na TK jamy brzusznej powinno być ja widać ? |
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-07-12, 21:28 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Dzięki piękne ! 21.07 Tata ma wizytę kontrolną u onkologa. Wtedy zapewne dostanie skierowanie na TK, zrobimy go czym prędzej i mam nadzieję, że wiadomości będą bardzo, bardzo dobre.... |
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-07-11, 21:56 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Madzia70 napisał/a: |
Mogą. Jeśli nie z tym, to z innym. Konieczna TK. |
A mogą również świadczyć o czymś "lżejszym"? Czy są w miarę jednoznaczne ? |
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-07-11, 21:49 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Najmilsi !
Przy okazji kolejnych kontroli onkologicznych przyszedł czas na wykonanie RTG klatki piersiowej u Taty. Poniżej wklejam opis i proszę tylko o informację, czy zmiany o których napisał lekarz opisujący mogą mieć związek z nowotworem? Parę wizyt temu lekarz prowadzący powiedział tacie, że może otwierać szampana, minęło 5 lat od usunięcia nerki i nic się nie pojawiło, więc jest zdrowym człowiekiem. Od pewnego czasu Tata jednak troszkę się zmienił, opadł z sił, dużo śpi, wiecznie jest zmęczony. I choć wiem, że może to też być wina wieku (62 lata), że dopadło Tatę po prostu "zmęczenie życiem", ale te wyniki RTG zasiały w nas niemały niepokój... Proszę o informację, czy ewentualne guzy na płucach są widoczne również w zdjęciu RTG klatki piersiowej, czy tylko w TK ?
Łączę letnie, upalne, śląskie pozdrowienia !!
|
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-05-23, 12:01 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Kochani...
Tata czuje się świetnie, jest pod kontrolą lekarzy, apetyt mu dopisuje, jest po prostu zdrowym człowiekiem, z czego niezmiernie się cieszę
Jednak kolejny raz chciałbym wykorzystać to, że mam tak cudnych Znajomych i ludzi, którzy zawsze służą swoją wiedzą.
Moja Babcia przewróciła się w domu, uszkodziła biodro (panewkę), przeleżała całą noc na ziemi, aż przyszła jedna z ciotek, wezwałą pogotowie, Babcia trafiła do szpitala, będzie miała wstawianą endoprotezę. Tylko jedno mnie niepokoi - Babcia zaczęła mieć różne zwidy, widzi rzeczy, których nie ma, osoby, których nie ma, mówi od rzeczy, po czym znowu jest z nią normalny kontakt, a za chwilę znowu mówi coś kompletnie innego... Babcia ma 84 lata, lekarze twierdzą, że w tym wieku, przy tego typu urazie to normalne objawy i nie zlecają konsultacji neurologicznej. Czy tak faktycznie jest?
@Richelieu - nie chcę tutaj rozpoczynać dyskusji, burzyć porządku forum i wiem, że to forum onkologiczne, ale pomyślałem, że może macie również wiedzę w takiej kwestii, stąd odważyłem się zapytać. Jeśli jednak nagiąłem regulamin forum, to post proszę usunąć |
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-05-24, 19:53 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
@Richelieu - a wynik, który załączyłem w poście nr 31, to nie jest wynik badania histopatologicznego? Dostaniemy jeszcze coś? |
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-05-24, 17:37 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
@Richelieu polip został w całości usunięty podczas badania (poniżej załączam opis badania z 08.05, po którym polip został wysłany do badania HP). Konsultację u onkologa Tata ma pod koniec sierpnia - może warto ją przyspieszyć?
Proszę o chwilowe podtrzymanie tego tematu w tym wątku, jeśli będzie potrzeba dalszej pomocy, wtedy przeniesiemy go do odpowiedniego działu
|
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-05-23, 18:14 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Mili moi... Jakoś tak się stało, że życie słodko płynęło, na pierwszy plan wróciły sprawy dnia codziennego i tak na prawdę temat choroby Taty odszedł w zapomnienie, a z nim, do czego wstyd mi się przyznać, to forum. I choć wiem, że było to niewłaściwe, i choć obiecam poprawę, to już czasu nie cofnę...
A ostatnio Tata miał robioną kolonoskopię, wczoraj odebrał wyniki HP wyciętego polipa i chciałbym Was prosić o ich zinterpretowanie. Dodatkowo załączam wyniki z wyciętych polipów z 2010 roku, czyli jeszcze sprzed usunięcia rakowej nerki...
Wierzę, że nadal mogę na Was liczyć
|
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2012-08-27, 22:00 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Dziękuję za odpowiedź
Richelieu, Cytat: | PS. Jestem zobowiązany - jako jeden z pomagaczy (pomagierów ?) - za przypomnienie tematu do odpowiedzi. |
pomagier kojarzy mi się z noszeniem bagaży, z przynoszeniem narzędzi majstrowi na budowie, z taszczeniem ekwipunku wspinaczom podczas zdobywania szczytów a pomagacz jest chyba raczej niezaszufladkowany
Niemniej jeszcze raz dziękuję za pomoc |
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2012-08-27, 13:37 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
mały refresh jakby ktoś z przemiłych "pomagaczy" rzucił na to okiem, będę zobowiązany |
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2012-08-16, 12:44 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Kochani mam garstkę nowych wyników od Taty. Tzn nie wszystkie są nowe, ale najnowsze jest z dzisiaj Tata od pewnego czasu czuje, jakby miał coś w przełyku. Przeszkadza mu to podczas jedzenia, czuje, jakby coś tam zostawało. Wrzucam też badanie sprzed dwóch lat, oraz lipcową krew. Zerknijcie na to proszę
|
uho
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2012-07-12, 10:59 Temat: Rak nerki jasnokomórkowy |
Czyli skoro onkolog takowego skierowania po wywiadzie i badaniu, obejrzeniu RTG płuc nie wypisał to znaczy, że nie ma podejrzeń że dzieje się coś złego |
|