1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 12
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: O onkologii
urania

Odpowiedzi: 38
Wyświetleń: 18430

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2014-08-08, 09:20   Temat: O onkologii
NIK o realizacji programu zwalczania nowotworów:

http://www.nik.gov.pl/akt...nowotworow.html
urania

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2013-11-22, 16:39   Temat: O onkologii
Cytat:
Limitowanie leczenia przeciwnowotworowego jest barbarzyństwem

Źródło: OZZL, AL|22.11.2013

Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy przesłał list otwarty do premiera, ministra zdrowia i prezes NFZ z apelem o natychmiastowe zniesienie limitowania świadczeń zdrowotnych z zakresu diagnostyki i leczenia chorób nowotworowych:

"Zwracamy się do Państwa, jako osób w tym względzie kompetentnych, z apelem o natychmiastowe zaprzestanie administracyjnego limitowania świadczeń zdrowotnych z zakresu diagnostyki i leczenia chorób nowotworowych.

W maju br. minister zdrowia, w liście „Do przyjaciół lekarzy” napisał: „media relacjonowały historie chorych, którzy nie otrzymali na czas potrzebnej im pomocy medycznej, co w niektórych przypadkach skończyło się tragicznie. (…) reakcje opinii publicznej dobitnie świadczą, że te historie głęboko poruszyły całe społeczeństwo. (…) ja też nie mogę się z tym pogodzić. Prawdziwego lekarza nic tak nie boli jak krzywda pacjenta, jak śmierć, której można było uniknąć.”

Słowa te, niezależnie do czego się odnosiły, mogą być też znakomitą ilustracją problemu o którym piszemy: Wielu ludzi w Polsce, chorych na choroby nowotworowe umiera przedwcześnie lub jest skazywanych na dodatkowe cierpienia – tylko dlatego, że leczenie przeciwnowotworowe jest limitowane.

Wobec tego należy stwierdzić wyraźnie: Limitowanie leczenia przeciwnowotworowego jest barbarzyństwem i – jako takie - nie może być dalej tolerowane w państwie cywilizowanym. Podejrzenie choroby nowotworowej musi otwierać natychmiast wszystkie drzwi do diagnostyki i leczenia, bez kolejek i limitów, ustalonych administracyjnie.

Polski kodeks karny (art.162) przewiduje karę pozbawienia wolności do lat 3 dla każdego, kto nie udzieli pomocy człowiekowi znajdującemu się w położeniu grożącym bezpośrednim niebezpieczeństwem utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Chorzy na choroby nowotworowe znajdują się w takim położeniu, a limitowanie leczenia przeciwnowotworowego jest odmową udzielenia im pomocy. Kto ma odpowiedzieć za to przestępstwo w przypadku konkretnego pacjenta: lekarz odmawiający przyjęcia do szpitala z powodu limitów, dyrektor placówki „zarządzający limitami”, prezes Funduszu ustalający limity, minister zdrowia nadzorujący prezesa czy premier będący przełożonym ministra ?

Apelujemy do Państwa o natychmiastowe zaprzestanie administracyjnego limitowania leczenia przeciwnowotworowego w naszym kraju ! Zdajemy sobie sprawę, że nie jest to łatwe, bo nakłady publiczne na ochronę zdrowia są dalece niewystarczające wobec zakresu świadczeń gwarantowanych ale to właśnie Państwo mają możliwości – każdy w zakresie swoich kompetencji - aby ten problem rozwiązać. Oby minister zdrowia nie musiał już nigdy pisać o krzywdzonych pacjentach i o ich śmierci, której można było uniknąć … .

Zarząd Krajowy OZZL

Krzysztof Bukiel – przewodniczący zarządu"

Źródło: http://www.termedia.pl/Li...twem,11009.html
urania

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2013-11-01, 08:54   Temat: O onkologii
Cytat:
Pięć głównych błędów w onkologii 2013 według American Society of Clinical Oncology

Źródło: Schnipper LE, Lyman GH, Blayney DW, i wsp. American Society of Oncology 2013 Top Five List in Oncology. J Clin Oncol 2013; doi: 10.1200/JCO.2013.53.3943.|30.10.2013

Amerykańskie Towarzystwo Onkologii Klinicznej (ASCO, American Society of Clinical Oncology) przedstawiło listę 5 rekomendacji odnoszących się do 5 głównych błędów popełnianych w onkologii. Wybrano je spośród 115 nadesłanych propozycji w głosowaniu, w którym brało udział 140 najbardziej doświadczonych członków towarzystwa.

1. U pacjentów, którzy rozpoczynają chemioterapię według schematu, który przedstawia niskie lub umiarkowane ryzyko wywołania nudności, nie należy podawać leków przeciwwymiotnych przeznaczonych dla schematu o wysokim ryzyku wywołania nudności. Jak podkreślili autorzy, leki te mają działania niepożądane i są kosztowne.

2. Nie należy stosować więcej niż jednego chemioterapeutyku w danym momencie w leczeniu raka piersi z przerzutami, o ile pacjentka nie wymaga szybkiej odpowiedzi na leczenie w związku z wywoływanymi przez guz objawami. Wykazano, że stosowanie wielu chemioterapeutyków równocześnie nie zwiększa ogólnego przeżycia, a wiąże się z działaniami niepożądanymi.

3. Nie należy rutynowo wykorzystywać pozytonowej tomografii emisyjnej (PET) u bezobjawowych pacjentów po początkowym leczeniu nowotworu, o ile nie występują silne dowody na skuteczność takiego postępowania. Jak wykazały badania, PET nie sprawdza się w diagnostyce nawrotów choroby nowotworowej. Ponadto, wyniki fałszywie dodatnie mogą prowadzić do obciążenia pacjentów zbędnym leczeniem i jego skutkami.

4. Nie należy prowadzić skriningu w kierunku raka prostaty przy pomocy swoistego antygenu sterczowego u bezobjawowych mężczyzn, których przewidywane przeżycie jest krótsze niż 10 lat. Jak stwierdzono, swoisty antygen sterczowy nie jest wystarczająco czuły i swoisty. Z tego względu jego wykorzystanie nie prowadzi do zwiększenia przeżycia w grupach.

5. Nie należy wykorzystywać nowoczesnych terapii celowanych, przeznaczonych dla stosowania w przypadkach nowotworów o ściśle określonych cechach, o ile występowanie tych cech nie zostanie wpierw potwierdzone odpowiednimi testami. Zalecenie to wydano z uwagi na potencjalne działania niepożądane i wysoki koszt terapii celowanych.

Źródło: http://www.termedia.pl/Pi...logy,10818.html
urania

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2012-10-25, 21:08   Temat: O onkologii
List otwarty onkologów do ministra zdrowia
http://www.termedia.pl/Li...rowia,7328.html
urania

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2012-10-15, 20:02   Temat: O onkologii
Specjaliści pytają i dyskutują: co dalej z polską onkologią?

http://www.rynekzdrowia.p...24169,1013.html
urania

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2010-11-08, 20:50   Temat: O onkologii
gaba napisał/a:
Uranio !
Minął miesiąc od Twojego ostatniego postu, daj chociaż znać że OK.

Cześć Gaba,
Czas tak szybko płynie ….. Jest mi bardzo miło, że o mnie pamiętasz.
Mój onkolog jest zadowolony, a to znaczy że aktualnie jest ok., o przyszłości nie rozmawiamy, ta może być różna.
Z wydarzeniami na forum jestem na bieżąco, stan nie jest stabilny, wydarzenia skłaniają do refleksji, do poszukania odpowiedzi na pytanie „dlaczego ?” i innych.
Pozdrawiam serdecznie
urania

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2010-09-19, 12:05   Temat: oznaczenie węzła wartowniczego - kiedy ?
W jednym z wątków jest zamieszczona informacja, że oznaczenie węzła wartownika nastąpi po kwadrantektomii. Fakt, gdzieś czytałam , że jest wykonane przed usunięciem guza jak i po, nie sądziłam jednak , że również po wykonaniu tak obszernego zabiegu.

W dostępnej mi literaturze nic na ten temat nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś dysponuje wiedzą na ten temat proszę o wyrażenie swojej opinii.
urania

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2010-08-13, 15:29   Temat: O onkologii
Mój nastrój nie rzutuje na to co tutaj piszę. Tak po prostu od czasu do czasu zapominam się i wracam do tematów, do których wracać nie powinnam. Potem siebie czytam i dochodzę do wniosku, że to bezsensowne bicie piany.
Dzięki za link, przystępuję do lektury.

Pozdrowienia
urania

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2010-08-01, 10:49   Temat: O onkologii
Całkowicie się z Tobą zgadzam i dlatego przy tej okazji dotknę tematu – izolowanie pacjenta przed wiedzą o jego stanie. Kim jest taki pacjent w gabinecie lekarskim i jaka jest jego pozycja ? Jak ma współpracować z lekarzem ? Jak ma podejmować decyzje ? Itd.

I jeszcze jeden temat: wiedza lekarzy/doświadczenie lekarzy – dlaczego onkolodzy z różnych ośrodków ocenili różnie moje leczenie chirurgiczne, dlaczego zaproponowali różne leczenie onkologiczne, dlaczego wynik hist. – pat. nie zawiera koniecznych informacji, dlaczego lekarz wprowadza mnie w błąd przekazując mi informacje niezgodne ze stanem faktycznym ? Itd. Masz rację, że standardy to kierunek właściwy.
urania

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2010-07-31, 17:16   Temat: O onkologii
Dot. wiedzy pacjenta i modelu finansowania leczenia:

Ja w pewnym momencie poczułam totalne zmęczenie, wyczerpanie „przygotowywaniem się” do wizyt u lekarzy, w pewnym momencie zaczęło to zagrażać prawie „odwróceniem ról” i nic bym nie miała przeciwko temu gdybym mogła być pewna , że moja wiedza jest zupełna. Tego jednak pewna być nie mogłam.
Dodatkowo zaczęły się pojawiać komplikacje, z którymi nie dawałam sobie rady, wiedzy mogłam szukać tylko u lekarzy, a czasu na poszukiwania też nie wiele. Musiałam znaleźć lekarzy, którym będę ufać.
Wdrożyłam model leczenia „skojarzonego” tj. prywatne i na NFZ. Prywatne bo potrzebowałam i potrzebuję specjalistów wysokiej klasy , bo potrzebuję autorytetów, bo muszę mieć lekarza któremu ufam, bo chcę być godnie traktowana, bo leczenie to także walka z czasem itp., na NFZ bo nie zamierzam rezygnować z tego co prawnie mi się należy.

Nie ustaję w poszukiwaniu informacji i już nie tylko na temat własnej choroby, ale i innych nowotworów ale teraz z powodu mego zainteresowania onkologią. Również dzięki temu lekarze mają świadomego pacjenta , co niewątpliwie jest bardzo pomocne w komunikacji, a nawet wspólpracy.
urania

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2010-07-30, 15:48   Temat: O onkologii
W innym wątku Łysy zamieścił, ten oto link http://www.tvn24.pl/0,166...,wiadomosc.html , przywołuję go tutaj bo materiał pod nim zamieszczony pasuje do tematyki rozpoczętej w niniejszym wątku dyskusji.

[ Komentarz dodany przez: Richelieu: 2010-07-30, 18:01 ]
Poprawiłem link.
urania

PostDział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny   Wysłany: 2010-07-29, 15:48   Temat: O onkologii
Niniejszy wątek jest reakcją na post Gaby http://www.forum-onkologi...5,15.htm#29698, w którym przy okazji dyskusji n/temat procedury węzła wartowniczego zachęca mnie do założenia własnego wątku. Nie mam pomysłu na jego założenie w dziale „Nowotwory” , dlatego ten bardzo ogólny, wspólny do wykorzystania przez wszystkich forumowiczów, w którym ja również chętnie podyskutuję.
Wątek otwarty do dyskusji na wszelkie tematy związane z onkologią (choroba, leczenie, diagnostyka, profilaktyka, inne) , tu możemy konfrontować, uzupełniać, korygować, wymieniać itp. swoją wiedzę dot. onkologii.

Nie wiem czy ta propozycja miesi się w formule forum , dlatego proponuję żeby osoby zarządzające forum ew. wypowiedziały się w tej kwestii.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron