1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Przerzuty mnogie do mózgu |
vioom
Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7849
|
Dział: Choroba nowotworowa / pacjent onkologiczny Wysłany: 2010-05-21, 12:47 Temat: Przerzuty mnogie do mózgu |
Cytat: | Proszę mi napisać jak można mieć raka, którego nie można znaleźć nawet najnowocześniejszymi metodami???? |
Poczytaj o nowotworze o nieznanym punkcie wyjścia (skrót CUP / CUPS).
Współczesna medycyna nie jest jeszcze nauką w której wiadomo wszystko. Czasem się tak zdarza. Poza tym CUPS jest wykrywany nie tak rzadko.
Cytat: |
Przerzuty do mózgu to niby efekt bardzo rozwiniętej choroby nowotworowej, ktoś wie jak długo mogły te guzy rozwijać się w głowie? |
Tego nie można ustalić. Około pół roku? To chyba sensowny okres.
Cytat: | Jak wiadomo rokowania są straszne, czy ktoś przeżył z przerzutami do mózgu dłużej jak rok??? |
Z przerzutami tak, często nawet udaje się wyleczyć chorobę w takim stadium. Nie dotyczy to jednak CUPS. Rzeczywiście rokowanie jest więc złe.
Cytat: | Zastanawiam się na ile jesteśmy w stanie coś zyskać w momencie znalezienia źródła pierwotnego, czy to wydłuży życie taty czy nie ma to już znaczenia? |
Nie ma to znaczenia. Tak zaawansowana choroba rokuje źle nie ważne czy ognisko pierwotne jest znane czy nie.
Cytat: | Szukałem już wszędzie w internecie podobne przypadki ale wszędzie tylko straszą, jeszcze nie znalazłem jakiś budujących informacji więc postanowiłem sprawdzić info na forum. |
Bo niestety takich informacji brak. Musicie skupić się na leczeniu paliatywnym i zapewnić w tej fazie choroby opiekę i troskę, której chory tak bardzo potrzebuje. Generalnie wszystkie zachcianki są teraz do spełniania. |
|
|