Witam, moj tata jest w fazie terminalnej raka watroby i obecnie ma bardzo mocny swiad skory - bardzo cierpi. Lekarka z hospicjum prowadzaca tate twierdzi, ze nie ma leku na to, tata musi cierpiec. Czy jest to prawda? Jesli nie do konca, jakich lekow mozna uzyc? A moze jakies domowe sposoby, by choc troche mu ulzyc? Dziekuje za porady
Stosuje się leczenie świądu w przebiegu wysokiej cholestazy (bo jak przypuszczam to jest powodem tych dolegliwości), np. hydroksyzyną, w połączeniu z lekami antyhistaminowymi (np. klemastyną). To, jeżeli chodzi o leczenie farmakologiczne.
Opisywane były też przypadki, kiedy świąd zmniejszał się np. przy stosowaniu buprenorfiny (jakie leczenie p/bólowe tata otrzymuje?), a także paroksetyny. Oczywiście każdy z tych leków wymaga konsultacji z lekarzem pod kątem ewentualnych interakcji z lekami już stosowanymi i p/wskazaniami do stosowania u danego pacjenta.
Jeśli chodzi o leczenie chirurgiczne, stosuje się udrożnienie przewodów żółciowych.
Dobrze jest też pielęgnować skórę oliwką, taką dla dzieci.
W walce z tak uciążliwym swędzeniem może pomóc dermatolog. Możesz poprosić na wizytę domową.
Natomiast ze sposobów domowych pomagają, łagodzą swędzenie skóry żele chłodzące do kupienia w aptece - bez recepty, pantenol, wit. A plus E do smarowania, olej spożywczy z oliwek i oczywiście oliwka dla dzieci, którą wymieniła absenteeism.
Justiz,
1. Jakie leki Tata bierze obecnie?
2. Czy ma obrzęki?
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Lekarka z hospicjum prowadzaca tate twierdzi, ze nie ma leku na to, tata musi cierpiec.
Naprawde tak lekarka z hospicjum powiedziala? Cytujesz slowo w slowo?
Bo nie moge uwierzyc, ze tak lekarz, a zwlaszcza z hospicjum, moze powiedziec. Od razu trace szacunek do kogos takiego. Niezla swinia z niej.
[ Dodano: 2015-03-08, 23:09 ]
G....prawda, cierpienie nie uszlachetnia i kazdy, kto tak twierdzi, to szybciutko zmieni zdanie, jak bedzie cierpial sam i wyl z bolu.
zewnętrznie może użyć balsamów nawilżających do skóry swędzącej? są dostępne w aptece dla osób ze skłonnością do atopowej skóry, wiem że te balsamy łagodzą swędzenie mam takie w domu
Bo nie moge uwierzyc, ze tak lekarz, a zwlaszcza z hospicjum
A ja już we wszystko wierzę. Zwłaszcza w złych ludzi. Jak Tata mój miał jakiś dziwny atak po operacji - stracił kontakt na chwile, wyszły mu 'dziwnie oczy na wierzch' i o tym powiedziałam pielęgniarce - skwitowała to tekstem: jak mu wyszły to mu wejdą ... Czy to wymaga komentarza?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2015-03-15, 09:41 ] Przypominam, że jest to wątek merytoryczny Justiz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum