Proszę o przełożenie na język bardziej zrozumiały wyniku:
" w piersi lewej na g. 9 lita, hypoechogeniczna zmiana o policyklicznych zarysach brzegów
o wym. 14x7x19 mm (oś równoległa do skóry) - obraz usg wskazuje na nietypowego FA.
Poza tym zmian ogniskowych charakteru guzów litych i torbieli nie znaleziono"
wskazanie na biopsję
co to oznacza?
proszę o pomoc
Syja, lekarz podejrzewa łagodny guzek Fibroadenoma (mam sama takie, zwiazane z mastopatią). Klasyczne FA mają gładkie obrysy, w związku z tym, że Twój jest policykliczny, należy zrobić biopsję, żeby w 100% określić charakter zmiany.
Sądzę, że może być nietypowa zmiana łagodna, skoro Radiolog ją tak opisał, ale poczekajmy na wypowiedź specjalisty. Na 100% będzie wiadomo po biopsji. Nie miałaś oznaczenia BIRADS ?
Pierwsze badanie miałam ponad pół roku temu, lekarz zalecił ponowne USG po pół roku. Miałam pewne przejścia, żeby znaleźć za drugim razem dobrego Radiologa (do tamtego nie mogłam się dostać) i nowa Pani Radiolog właściwie ponowiła wersję poprzedniego. Dostałam polecenie zrobienia badania ponownie za 3 miesiące.
Każdorazowo byłam po wizycie u onkologa, również u różnych (ta druga dr bardziej specjalizuje się w piersiach, poprzednia nie, więc ją zmieniłam), w związku z tym, że mam z 7, 8 zmian, lekarze nie chcą mnie nakłuwać, tylko zalecają obserwację. Jeśli jakaś zmiana będzie rosnąć lub zmieniać kształt na podejrzany, to zrobią biopsję tej zmiany.
Na początku też byłam przerażona, ale teraz już się uspokoiłam. Pamiętam, że już jako nastolatka wyczuwałam różne "guzy" w piersiach. Mam, tak jak około 50% kobiet piersi mastopatyczne, w których "lubią" tworzyć się takie łagodne zmiany.
Sądzę, że u Ciebie będzie dobrze, moja przyjaciółka miała dwie zmiany FA i też biopsję, więc jeśli zmiany nie są liczne, to pewnie biopsja jest częstszym postępowaniem, niż tylko obserwacja.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum