Proszę o przybliżenie tematu,
2013.01.24 miałam wykonane badanie TK jamy brzusznej
na którym wyszły torbiele na wątrobie śr.10 mm
orazw segmencie 4 słabo odgraniczona od otoczenia zmiana hypodensyjna ulegająca wzmocnieniu kontrastowemu o obrazie naczyniaka 32x45mm.
Śledziona i trzustka niepowiększona.
Obie nerki typowego położenia wielkości w obu nerkach po kilka drobnych złogów oraz liczne torbiele korowe i miąższowe.
W obrębie warstwy korowej nerki lewej od strony grzbietowej widoczna zmiana o gęstości ok.57j.H
bez wyraźnego wzmocnienia kontrastowego śr.15 mm mogąca odpowiadać skrwawionej torbieli.
Wnęka wątroby i przestrzeń zaotrzewnowa bez adenopatii.
Jestem po operacji prawej nerki i lewego moczowodu z powodu kamicy 2010rok.
Po wizycie u urologa mam wątpliwości, ponieważ kazano mi uzbroić się w cierpliwość i powtórzyć badanie za 5 miesięcy,
czy ta torbiel skrwawiona okaże się że się wchłonie czy będzie guzem ale jak stwierdzono jeszcze za małym.
proszę o radę czy szukać pomocy u innego lekarza.
W grudniu 2012 miałam wykonane badanie TK klatki piersiowej z powodu uporczywego kaszlu wynik bez wyraźnych zmian.
Przytoczone przez Ciebie wyniki badania TK choć wykazują wiele zmian odbiegających od normy,
to jednak nie budzą jednoznacznych podejrzeń co do ich onkologicznego (złośliwego) charakteru.
W tej sytuacji zalecenie powtórzenia badania za 5 miesięcy wydaje się rozsądne.
Ewentualna (wynik TK nie określa tego ze 100 % pewnością) skrwawiona torbiel może ulec wchłonięciu (resorpcji),
ale może też pozostać jako zmiana trwała.
Gdyby miało się okazać, że jest to guz z tendencją do wzrostu, wówczas może nawet wskazana byłaby bardziej wnikliwa obserwacja tej zmiany,
dlatego możesz rozważyć konsultację u innego lekarza z poproszeniem o rozważenie celowości wykonania we wcześniejszym terminie dodatkowych badań tej zmiany.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum