dzieki wielkie.
we wtorek mam izyte u laryngologa,u ktorego bylam tydzien temu i to ona skierowala mnie na krew i usg....o biopsji jeszcze nic nie wie, bo zaraz na usg lekarz je wykonujacy kazal mi BAC zrobic.....
wszytsko robię prywatnie , weic o tym ile mi kasy poszlo,wole nie mowic.....
sprobuje sie zatem umowic do onkologa(podobno nie tzreba skierowania?) , do endokrynologa(czy do niego trzeba skierowniae?) i do jeszcze jednego laryngologa - -tym razme wszytsko na NFZ....tylko obawaim sie ze bede dluuuuuugo czekac.....:-/
1. bolesny guzek ślinianki pzryusznje lewej 10x9mm
liczne komórki limfoidalne, w tym pochądzące z grudek chłonnych,makrofagi,strzępki tkanki włóknistej
obraz może odpowiadać pobudzonemu węzłowi chłonnemu.
2. bolesny guzek ślinanki podżuchwowej lewej 13x10mm
liczne komórki limfoidalne, w tym pochądzące z grudek chłonnych,makrofagi,strzępki tkanki włóknistej
obraz może odpowiadać pobudzonemu węzłowi chłonnemu.
3.guzek hypoechogeniczny płata prawego tarczycy 8x6mm
nieliczne grupy tyreocytów bez cytologicznych cech złośliwości,skąpy koloid,elementy morfotyczne krwi
A co to się wypowiadać... dwa pierwsze wyglądają na odczynowe węzły chłonne, które zaczęły pracować ze względu na jakiś problem (ząb? przeziębienie? zapalenie gardła?), w trzecim guzku nie doszukano się żadnych cech złośliwości.
coż....moj lekarz nie wierzy do końca wynikom biopsji,bardziej wierzy USG...wyniki krwi wskazuja na przbytą toksoplazzmoze i w zwiazku z tym nieznacznie podwyzszony indeks tych pasozytów we krwi.
zalecila wiec konakt z hepatologiem i leczenie od niego - jesli w wyniku tego leczenia guzki nie ustapią(do ok.mieisca) mam zglosic sie ponownie do moejgo laryngologa, ponownie zrobic usg i bedziemy sie wtedy przygladac tym guzkom pod katem guzka slinianki....
z tarczyca oczywiscie mam pomaszerowac do endokrynologa - to wyglada na torbielkę, zalecane kontrolne usg raz na rok.
pojutrze mam wizyte u drugiego laryngologa - ide po druga opinię, a za tydzień jsetsm umówiona z zakaźnikiem.....
wkurza mnie to ,ze po miesiącu chodzenia po lekaarzach nadal niewiele wiem..........
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum