Moi drodzy, proszę o pomoc w wyborze histopatologa, który mógłby zbadać 4 próbki mojego raka pęcherza moczowego, które obecnie trzymam w komfortowych warunkach w lodowce. Zależy mi na kontakcie z rzetelnym laboratorium w Polsce lub na świecie by skonfrontować bardzo lapidarny opis, który już mam.
Dostałem bowiem ostatnio wyrok, że posiadam raka pęcherza moczowego T2hg naciekającego tkankę mięśniową. Jedyne leczenie z wyboru to radykalna cystoktomia. Wytna mi wszystko, włacznie z 20 węzłami chłonnymi, przewodem moczowym a prostata gratis.
Zważywszy inne badanie chcę zanim podejmę decyzje sprawdzić opis histopatologii w innym labolatorium.
NIe ogarniam idei, że po wycięciu pęcherza mam się cieszyć gdy w nim raka już nie będzie - zrobiono mi niedawno zabieg TURBT w renomowanej placówce, gdzie jakoby doszczętnie koagulowano masywny guz, którego nie było widać ani na TK sprzed 3 tygodni ani na 2 badaniach TRUSk z tego okresu - a ostatnia cytologia stwierdza, że w moczu nie ma komórek rakowych.
Pozdrawiam wszystkich zycząc sobie i Wam szczęścia.
Co Ty trzymasz w tej lodówce? Mam nadzieję że są to bloczki parafinowe. Należy je przechowywać w temperaturze pokojowej. Jeżeli masz również szkiełka to trzymaj je razem. Jeżeli chodzi o Polskę to moim zdaniem najlepiej jest zbadać próbki w 2 różnych pracowaniach i najlepiej żeby nie widziały wzajemnie swoich wyników. Z racji raka to jednak COI W-wa i Akademia Medyczna w Krakowie. Tak mi się obiło o uszy że parę jednostek w PL konsultuje wątpliwe sprawy gdzieś w Bostonie lub Mediolanie ale to musiałbyś dokładniej poszukać. Miałeś wcześniej rezonans? PET można by zrobić ale to nie wcześniej niż miesiąc po zabiegu (a nawet dłużej). Z tego co opisałeś to u Ciebie raczej ważniejsze jest ustalenie czy coś zostało niż co ostatecznie usunięto.
Badania histopatologiczne na wysokim poziomie (opis według europejskich standardów, szybkość od zlecenia do opisu) wykonuje sieciowe laboratorium z nazwą zaczynającą się na literkę S.
Wiem z doświadczenia, że odnośnie badania bioptatów pobranych z prostaty, to wyróżniający się ośrodek.
Oczywiście jest to badanie komercyjne, płatne przez zlecającego.
Ceny, pewno do znalezienia w Internecie.
Pozdrawiam
Armands
_________________ Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum